De prachtige amber zuilboom

Liquidambar blad zomer

Een mooie rij amber zuilbomen langs de kant wanneer je een oprit op rijdt. Of een mooie groen kleurige amber zuilboom voor de schutting. Met amber zuilbomen creëer je een prachtige natuurlijke sfeer in je tuin of oprit. Maar hoe verzorg je een amber zuilboom en wanneer kan je deze het beste snoeien? We vertellen je graag meer hierover in onze blog over amber zuilbomen.

Wat is een amber zuilboom?

Wil jij graag een amber zuilboom kopen? De amber zuilboom is erg populair in de tuinen. Ze worden veel gebruikt voor opritten, tegen schuttingen, wanden of los in de tuin. Doordat de amber zuilboom smal is ben je niet veel ruimte kwijt in je tuin bij het plaatsen ervan. Zo behoud je je ruimte en vul je tegelijk je tuin om met een prachtige zuilboom.


De amber zuilboom kan goed de lengte in en hoog worden. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden dat de amber zuilboom de hoogte in gaat en niet te breedte. Het groeiproces gaat niet snel waardoor het kan duren voordat de amber zuilboom de lengte in gaat.


Je hoeft je geen zorgen te maken over ziektes of ongedierte bij de amber zuilboom. De zuilboom is namelijk erg gezond en heeft hier weinig tot geen last van. Daarnaast heeft de amber zuilboom geen vruchten waardoor je geen losliggende vruchten door de tuin hebt liggen in de herfst. Dat scheelt weer een hoop tijd om vruchten van de grond op te ruimen.

De bladeren

De bladeren van de amber zuilboom hebben een speciale vorm. De vorm van de bladeren hebben 5 punten en lijkt op een ster. In de voorjaar en zomer zijn de bladeren prachtig groen. Wanneer het herfst/winter wordt verkleuren de bladeren naar een prachtige herfst bruine tint. Dit zorgt voor een warme herfst sfeer in de tuin.


De takken van de amber zuilboom zijn redelijk smal. Dit komt omdat de amber zuilboom zelf smal is. De amber zuilboom heeft weinig dikkere takken. Mochten die er wel aan zitten kan je dit gemakkelijk weg snoeien met een snoeischaar in het najaar. Verder zitten er veel kleine takjes met bladeren aan de zuilboom. Omdat de zuilboom de lengte in gaat groeien de takken in silhouet houding de lengte in. De takken zijn goed te herkennen door de kurklijsten.

blad amberboom (zomer)

Het planten van een amber zuilboom

Ben je een echte tuinliefhebber? Dan kan je eenvoudig je amber zuilboom planten in je eigen tuin of oprit. Of je nu een nieuwe amber zuilplant wilt planten, gaat verhuizen of verplaatsen, je kan gemakkelijk zelf je amber zuilplant verplaatsen of planten.


Het is verstandig om de amber zuilboom te planten tegen een schutting, muur, wand of met behulp van een paal die bij bomen gebruikt worden. Dit geeft meer ondersteuning voor de zuilboom. Vooral in het begin wanneer je de amber zuilboom plant. Daarnaast is het belangrijk dat je je amber zuilplant plant in een grond waar het vochtig is. Een amber zuilboom houdt namelijk niet van een droge grond. We vertellen je graag welke stappen je moet volgen bij het planten van een amber zuilboom.

  1. Verwijder de pot van de amber zuilboom
  2. Zoek een plek in uw tuin waar u de amber zuilboom wilt planten (graag bij een vochtige grond)
  3. Graaf een gat dat 1,5 keer zo groot is als de pot van de amber zuilboom
  4. Voeg wat aanplantgrond toe in het gat
  5. Zet voorzichtig de amber zuilboom in het gat en voeg aarde toe
  6. Stamp het gat wat aan zodat de wortels goed kunnen groeien
  7. Voeg water toe aan de amber zuilboom

Zoals je ziet is het planten van de amber zuilboom makkelijk zelf te doen. Wanneer de zuilboom is geplant kan je deze gelijk bemesten. Zo heeft de zuilboom voldoende mineralen en vitamines. Je kan dit het beste in de jaren daarna doen wanneer de amber zuilboom in de groei is. Dit is ongeveer rond het voorjaar. Dit zorgt ervoor dat de zuilboom voldoende mineralen krijgt tijdens de groei.

Hoe snoei ik een amber zuilboom

De amber zuilboom hoeft niet veel gesnoeid te worden vergeleken met andere bomen en planten. Omdat de amber zuilboom in de hoogte groeit en niet in de breedte hoeft de breedte ook niet tot weinig gesnoeid te worden. Eventueel als de amber zuilboom uit vorm raakt kan je dit een beetje bij snoeien. In de herfst/winter worden de bladeren van de amber zuilboom bruin kleurig. In deze seizoenen kan je eenmalig de zuilboom snoeien waar nodig is. Grote kans dat je niet veel hoeft te snoeien alleen kleine takjes of blaadjes.


De amber zuilboom is gewend aan het klimaat in Nederlands en hoeft daardoor weinig water. In de zomer wanneer het warm wordt is het fijn voor de amber zuilboom dat je af en toe wel wat meer water dan normaal geeft. Zo houdt de amber zuilboom voldoende vocht in het warme en droge seizoen.

Een wand met een prachtige amber zuilboom of een rij op de oprit met amber zuilbomen. Wie wil dat nou niet? De prachtige kleur tinten zorgen voor een natuurlijke rustige sfeer in je tuin. Ze hebben niet veel zorg nodig en hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Hoe ideaal is dat. Zo geniet je optimaal van de prachtige kleuren en sfeer in je tuin zonder er te veel tijd aan moeten besteden.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder