Planten voor Privacy op je Balkon of Dakterras

Welke planten voor Privacy op Balkon en Dakterras of Patio?

Heb je veel last van inkijk op je balkon of dakterras?

Wil je graag meer privacy in jouw tuin op hoogte?

Met groenblijvende haagplanten of wintergroene struiken kan je een hele mooie zichtdichte afscheiding realiseren op je balkon of dakterras. De potten of plantenbak die je gebruikt bepalen mede de sfeer en uitstraling. Zo past een plant altijd binnen de sfeer.

Je kunt verschillende losse potten gebruiken, voor een minder formele sfeer of speelse uitstraling. Of je kiest voor een stijlvolle rechthoekige plantenbak, voor een moderne of strakke uitstraling. Je plant dan ook echt een haag met meerdere planten in dezelfde bak.

Hoewel niet alle planten geschikt zijn voor in een pot, is er heel veel mogelijk. Wel is wat extra verzorging nodig, met het water geven (en voeding op termijn).

We benoemen hier onze favoriete planten tegen inkijk op je dakterras of balkon.

Onze favoriete Planten voor Privacy op balkon of (dak)terras

Niet woekerende bamboe (Fargesia)

Bamboe in een pot of bak is erg mooi en geeft het hele jaar een groene afscheiding van je balkon of dakterras. Ook een hogere haag is geen probleem voor bamboe. Een van de charmes van een bamboehaag is het bewegen en geritsel in de wind. Ook de bamboestengels zijn prachtig om te zien (je zou het onderste blad zelfs kunnen verwijderen, maar dan heb je natuurlijk wel minder privacy).

Hoewel er in een pot geen gevaar is voor woekeren, wordt er in de meeste gevallen toch gekozen voor niet woekerende bamboe: Fargesia. Deze soort groeit wat minder snel en krachtig, waardoor ze niet snel de pot of bak zullen breken. Ook worden ze minder hoog. Wel worden veel soorten Fargesia in de winter wat meer transparant. De blaadjes rollen op bij kou en er is kans dat een deel van het blad afvalt in strengere winters, of als ze erg op de wind staan.

Geef Fargesia voldoende water tijdens het groeiseizoen. Vooral op de wind kunnen ze sneller uitdrogen, zeker in een pot.

Bamboe planten voor privacy op balkon of dakterras

Glansmispel (Photinia fraseri)

Een hele bijzondere haagplant is glansmispel (Photinia fraseri). Photinia heeft mooi glanzend donkergroen blad en bij het uitlopen kleurt het blad felrood. Door regelmatig bij te snoeien, kan je bijna het hele jaar genieten van het mooie rode blad. Naast de mooie bladkleur, bloeit glansmispel ook nog eens uitbundig in mei, met heel veel crème-witte pluimen. Photinia groeit wat breder, maar is door snoei wel kleiner te houden in een pot. Bij voorkeur staat Photinia niet te veel op de (koude) wind. Een zonnige, iets beschutte plek is ideaal.

Photinia (glansmispel) in pot of bak

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

Wil je een mooie, bijna chique uitstraling voor je haag? Dan is olijfwilg een goede keuze. Het ovale en glanzende blad is donkergroen tot olijfgroen van kleur en is aan de onderkant zilvergrijs. Elaeagnus groeit erg dicht en compact. In het najaar bloeit Elaeagnus ebbingei met witte onopvallende, maar geurige bloemetjes. Als er regelmatig wordt gesnoeid, komt de plant vaak niet in bloei. Zoute zeewind is voor olijfwilg geen probleem. Deze plant wordt dan ook steeds vaker toegepast in kusttuinen. Olijfwilg staat prachtig in zowel een mooie pot, als in een moderne plantenbak.

Portugese laurier (Prunus lusitanica)

Ook Portugese laurier is een plant met een chique uitstraling. Je maakt er hele mooie en strakke hagen mee. Het donkergroene lancetvormige blad kleurt mooi tegen de rode jonge stengels. Van nature groeit Portugese laurier kegelvormig of piramide vormig. Het kleine blad (van de ‘Angustifolia’ variant) laat zich heel makkelijk snoeien in elke gewenste vorm en de planten groeien mooi dicht. Niet voor niets word Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ het meest aangeplant. Portugese laurier is ook geschikt voor een smalle haag. Het duurt vrij lang voordat deze laurier breed wordt en de plant kan makkelijk smal gehouden worden.

Welke planten voor privacy op balkon of dakterras kies jij?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder