Planten onder een overkapping?

Overkappingen zijn ontzettend populair. Veel mensen willen genieten van de mogelijkheden die een overkapping biedt in de tuin.

Toch lijkt een overkapping in een kleine tuin wel het ultieme compromis.

Je raakt er immers waardevolle tuinruimte aan kwijt!

Maar dat hoeft niet per se:


Ook een overkapping kun je verfraaien met mooi groen!

Wil jij ook graag je overkapping meer bij de tuin betrekken en deze beplanten? Dan moet je wel rekening houden met een aantal zaken.

Licht, water en temperatuur

De meeste overkappingen zijn vrij donker. Ook is het er altijd droog, maar toch wordt het koud in de winter. Al met al geen ideale groeiomstandigheden voor je planten.

Hoe verder onder de overkapping, hoe donkerder het wordt. Je bent al snel aangewezen op schaduwplanten. Een glazen dak, zijwand of lichtkoepels, maken hierin uiteraard wel verschil. Uiteraard is frequent water geven aan de planten onmisbaar op deze plek.

Ruimte

Een overkapping is in de meeste gevallen echt een gebruiksruimte. Je wilt immers langer van het buitenseizoen kunnen genieten en ook ’s avonds of bij regen buiten kunnen zitten. Het moet dus vooral een goede zitplek zijn. Maar wat let je om de hoeken en niet gebruikte oppervlakken te gebruiken om jouw mooiste schaduwplanten neer te zetten? Sierlijke potten en bakken geven je overkapping sfeer en een luxe uitstraling.

Een overkapping is geen kas

Hoewel je in de zomer prima exotisch groen kunt plaatsen onder je overkapping, zullen veel planten de winter op die manier niet overleven. Iets om rekening mee te houden… Je hebt immers nog ergens ruimte nodig waar je niet winterharde exoten in de winter kunnen verblijven.

Welke planten kunnen onder een overkapping?

Net voor (of tegen) de overkapping zijn de mogelijkheden nog groot. Denk aan statige potten of bakken met boompjes op stam, groenblijvende struiken, mooie en heerlijk geurende klimplanten, of (als er nog best wat zon komt) wuivende siergrassen, of heerlijk geurende kruiden…

Maar vijftig centimeter verderop, en zeker bij een meter of meer, wordt het toch lastig. Hier wordt het voor veel planten toch al snel te donker. De keuze wordt dan een stuk beperkter. Toch zijn er ook voor deze plek best nog planten die hier goed kunnen groeien. Natuurlijk is er wel extra verzorging nodig, om ze op die plek gezond te houden.

Bloeiende schaduwplanten

Er zijn ontzettend veel schaduwplanten, ook al kennen veel mensen die minder goed. Kies planten voor diepe schaduw, zodat ze hier goed tot hun recht komen. Om zo lang mogelijk mooi te blijven, zouden wij kiezen voor bloeiende schaduwplanten die groen blijven in de winter.

Denk aan maagdenpalm (Vinca minor), schoenlappersplant (Bergenia), kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera), elfenbloem (Epimedium), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) leliegras (Liriope), Fuchsia en Skimmia.

Bladplanten

Planten met groot blad groeien hoofdzakelijk in de schaduw. Veel van deze planten kan je ook goed gebruiken onder een overkapping. Wel dien je er rekening mee te houden dat ze meestal vrij veel water verlangen.

Denk aan klimop (Hedera), varens (Dryopteris), hartlelie (Hosta), purperklokje (Heuchera), mansoor (Asarum), Vingerplant (Fatsia) en wintergroen siergras zoals Carex.

Kunstplanten

Heb je minder groene vingers, of is de extra verzorging voor planten onder je overkapping net wat te veel van het goede? Dan kan je ook kiezen voor kunstplanten voor buiten. Gelukkig zien deze planten er al lang niet meer uit als felgroen plastic, maar zijn ze vaak niet meer van echt te onderscheiden. Bijvoorbeeld de kunstplanten van Maxifleur. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groene achterwand van kunst klimop? Zo kan je zelfs de verste en donkerste hoek onder je overkapping opfleuren met mooi groen.

Schefflera kunsthaag van Maxifleur

Jungle planten en exoten

Jungle planten en veel exoten lenen zich bij uitstek voor donkere plekken. Vaak gaat het hier om bladplanten die van oorsprong groeien op plekken in de jungle, met maar heel weinig licht. Ook veel exoten die goed winterhard zijn in ons klimaat, zijn eigenlijk schaduwplanten. Let wel op met exoten, want lang niet alle exoten kunnen tegen onze winters en hebben dan bescherming nodig.

Denk aan banaan (Musa), vingerplant (Fatsia), waaierpalm (Trachycarpus), dwergpalm (Chamaerops), bamboe (Fargesia), Begonia, siergember (Hedichium), Canna, en olifantsoor (Colocasia).

Heb jij ook een overkapping in je tuin?

Welke planten staan er onder jouw overkapping?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder