Koningsdag: 5 Planten met Oranje bloemen

Oranje bloemen - van Achillea tot Zinnia

Een kleur die je eigenlijk veel te weinig ziet in de tuin:

Oranje

Oranje is een prachtige, opvallende, vrolijke en mooie warme kleur. Toch is deze kleur voor veel mensen net wat te veel van het goede. Oranje is echter een prachtige kleur om te gebruiken in je border. Het geeft net dat beetje extra sprankeling in je border.

Wij zouden in elk geval niet meer zonder deze kleur willen!

Vandaag gebruiken we Koningsdag als een mooi excuus om vaste planten met oranje bloemen in het zonnetje te zetten!

Hemerocallis (daglelie)

Een van onze favoriete planten met oranje bloemen is Hemerocallis. Daglelies krijgen bijna exotisch ogende bloemen in warme tinten. Naast geel en rood, is ook oranje een kleur waarin deze plant vaak te verkrijgen is. De kleur steekt ook nog mooi af op het eigen grasachtige blad. Na de bloei lijkt het net een siergras en gaat de daglelie mooi op in de beplanting van je border.

Enkele oranje soorten zijn Frans Hals (met geel), Holiday Delight, Norton Orange, Golden Prize, mrs J. Tigert en Burning Daylight.

  • Bloeitijd: juni – augustus
  • Hoogte 30-120cm

Helenium (zonnekruid)

Zonnekruid is een heel geslacht met voornamelijk oranje, bruine en rode bloemen. Prachtig om in de (na)zomer de warme oranje tint naar voren te brengen in je border. Bijkomend voordeel is dat ze lekker lang bloeien. Voor veel mensen is Helenium misschien een wat ouderwetse plant, maar voor ons een absolute topper, die wij niet willen missen in onze najaarsborder.

Bekende soorten zijn Waltraut, Moerheim Beauty, Sahin’s Early Flowerer, Rauchtopas en Mardi Grass.

  • Bloeitijd: juli – oktober
  • Hoogte 70-120cm

Crocosmia (montbretia)

De meest bekende soort Crocosmia bloeit rood (Lucifer), maar er zijn ook hele mooie oranje bloeiende Crocosmia soorten. Het kenmerkende zwaardvormige blad (zoals bijvoorbeeld ook een gele lis), is bij de oranje varianten vaak wat smaller, maar nog altijd mooi.

Bekende oranje soorten zijn Emily McKenzie en Carmine Brilliant.

  • Bloeitijd: juli – september
  • Hoogte 50-70cm

Fritillaria imperialis (keizerskroon)

Keizerskroon is een opvallende bloembol. Als de eerste tulpen beginnen bloeien, komt ook de keizerskroon tevoorschijn. Deze wordt al snel hoger dan de tulpen en heeft prachtig sierlijk, lichtgroen blad. Als je langsloopt, herken je vast het eigenaardige geurtje. Een maal op de juiste hoogte, verschijnen de spectaculaire klokvormige of buisvormige bloemen. Meestal in geel of oranje, zoals de kweekvarianten Rubra, Aurora en Maxima.

  • Bloeitijd: april – mei
  • Hoogte 80-100cm

Achillea millefolium (duizendblad)

Ook duizendblad is tegenwoordig in oranje verkrijgbaar. Deze kleur past heel goed bij deze langbloeiende vaste planten, die vooral bekend zijn als gele tuinplant. De rechtopgaande stengels steken al snel boven de wat lagere planten uit en de bloemschermen vormen een waar platform voor heel veel insecten en bijen. Onmisbaar in onze siergrassen border. Achillea bloeit vrij lang en ook na de bloeiperiode blijft deze plant veel sierwaarde houden.

Enkele soorten met oranje bloemen zijn Feuerland, Terracotta, Safran, Walther Funcke,

  • Bloeitijd: juni – september
  • Hoogte 80-100cm

Wat is jouw favoriete oranje bloeiende plant?

1 reactie op “Koningsdag: 5 Planten met Oranje bloemen”

  1. Hoe ouderwets ook; afrikaantjes horen erbij. Niet stijf in rijtjes maar hier en daar in een verloren hoekje… verder natuurlijk goudsbloemen en slaapmutsjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder