Kun je gezonde paddenstoelen kweken in je eigen tuin?

Wie in de nazomer of herfst in het park of door het bos loopt, komt ongetwijfeld paddenstoelen tegen. Ze hebben allerlei kleuren en vormen. Ze zien er prachtig uit en sommige kunnen ontzettend gezond zijn. Geen wonder dat mensen zich afvragen of je die schepsels niet in je eigen tuin kunt laten groeien. Eens kijken wat je daarvoor moet doen.

Wat hebben Paddenstoelen nodig?

Paddenstoelen schieten niet zomaar uit de grond. Ze kunnen alleen groeien onder bepaalde omstandigheden. Het is dan ook niet vreemd dat je ze voornamelijk in de nazomer en herfst tegenkomt. De meeste paddenstoelen houden namelijk van warmte en vocht. In het najaar is de grond vaak nog warm en zijn de temperaturen nog redelijk goed. Ook is er zoals we allemaal weten genoeg regen en vocht in deze tijd. Paddenstoelen vind je vaak op of naast bomen. Ondergrondse delen van de paddenstoelen verstrengelen zich namelijk met de wortels van bomen. Ook heeft een paddenstoel duisternis of schaduw nodig om te kunnen groeien. Laat een grote boom nou net genoeg zon wegnemen om lekker te kunnen groeien.

Verschillende Soorten

Net als bij veel natuurproducten zijn er tal van soorten. We kennen allemaal de champignons uit de supermarkt, maar als we door het bos lopen komen we vormen tegen die we nog nooit gezien hebben. Kastanjechampignons, verschillende zwammen, cantharellen en portobello’s zijn enkele bekende soorten. Ze worden vooral gebruikt in de keuken. Paddenstoelen zijn vaak erg gezond omdat ze vol zitten met gezonde voedingsstoffen, vezels, bacteriën en vitamines.

Voedingssupplementen met Paddenstoelen

Er zijn bepaalde paddenstoelen die nog meer kunnen betekenen voor je lichaam. Zogenaamde medicinale paddenstoelen zijn ontzettend populaire voedingssupplementen. Mensen nemen ze voor allerlei redenen. Je vindt de voedingssupplementen in verschillende soorten. Van capsules tot tincturen en van koffie tot poeders. Paddenstoelen worden overal in verwerkt.

Medicinale Paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen als chaga, reishi, lion’s mane en cordyceps zitten ook boordevol goede voedingsstoffen. Net als champignons uit de supermarkt. Daarnaast heeft elke paddenstoel een extra bijkomstig effect op je lichaam. Chaga heeft bijvoorbeeld een adaptogene werking waardoor je meer balans krijgt in je lichaam. Cordyceps kan de zuurstofopname en daarmee de sportprestaties verbeteren. Lion’s Mane is een medicinale paddenstoel waar veel over wordt gesproken omdat het goed zou zijn voor je brein.

Zelf Paddenstoelen Kweken in de Tuin

Niet alle paddenstoelen kun je in de tuin laten groeien. Medicinale paddenstoelen komen vaak uit Azië of Scandinavië. Daar zijn de omstandigheden heel anders dan in Nederland. Je zou deze omstandigheden thuis kunnen nabootsen, maar dan niet in de tuin. Daarvoor is het verschil met de klimaten waar ze in zijn ontstaan te groot.

Als je paddenstoelen in de tuin wilt zetten kun je kweeksets kopen. Kijk eerst welke paddenstoel je zou willen laten groeien. Zoek daar vervolgens een kweekset voor en ga aan de slag. Waar je vaak rekening mee moet houden zijn de temperaturen. Veel paddenstoelen gedijen alleen tussen temperaturen tussen 8 °C en 19 °C. Ook is de luchtvochtigheid heel belangrijk. De plek waar de meeste paddenstoelen groeien moet je daarom dagelijks nat spuiten. Dat moet trouwens wel een donkere plek zijn. In ieder geval in de schaduw dus. Overweeg je bijvoorbeeld om voedingssupplementen te maken met medicinale paddenstoelen kweeksets? Let dan ook goed op dat je de grond niet verontreinigd met bestrijdingsmiddelen. Ook planten die meters verderop worden gekweekt kunnen op die manier de grond verontreinigen.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder