Overkapping, Veranda, Tuinkamer of Serre?

Overkapping: Wat is het verschil tussen een Veranda, Tuinkamer of Serre?

Overkappingen zijn nog steeds erg populair in de tuin. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een overkapping wil!

Ze zijn er in alle soorten en maten. Van simpel afdakje met golfplaten, tot robuuste constructies met dikke staanders en houten daken met balkenplafonds (al dan niet met een lichtstraat er in verwerkt).

Er wordt ook vaak gekozen voor een glazen overkapping. Ook hierbij is weer van alles mogelijk: van open veranda met glazen dak, tot volledig afgesloten tuinkamer of zelfs verwarmde serre.

Maar wat is precies het verschil tussen al deze varianten en wat betekenen de verschillende termen?

Wat is een Veranda?

Wat is een Tuinkamer?

En wat is een Serre?

Wat zijn de verschillen tussen deze overkappingen?

Overkapping (ook wel terrasoverkapping of tuinoverkapping)

Een overkapping is een constructie die een deel van de tuin overdekt met een dak. Vaak met palen van aluminium of hout en een dak van hout, polycarbonaat of glas. Een overkapping kan zowel vrijstaand in de tuin geplaatst worden als aan het huis. Hoewel een overkapping dus eigenlijk een verzamelwoord is voor de verschillende mogelijkheden, wordt bij een overkapping meestal een open constructie bedoeld.

Een overkapping kan je laten plaatsen door een goede hovenier of specialist, of je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met een veranda zelfbouwpakket.

Veranda

Een veranda is een (meestal) overdekte constructie die aan één zijde aan het huis wordt gebouwd. Een veranda is vaak open aan de voorkant en zijkanten, maar heeft een dicht dak, of dak van polycarbonaat of glas. De staanders zijn vaak van aluminium of hout.

Veranda of (Terras)Overkapping

Tuinkamer

Een tuinkamer is een volledig afsluitbare ruimte met (meestal) glazen dak, voorwand en zijwanden. Een tuinkamer kan zowel vrijstaand in de tuin worden geplaatst, als aan het huis worden gebouwd. Vaak wordt voor de staanders gebruik gemaakt van aluminium.

Serre

Een serre is een volwaardige uitbouw van het huis, inclusief volledige isolatie. De constructie bestaat meestal voor het grootste deel uit glas, maar combinaties met (bak)steen komen ook vaak voor. Een serre heeft een dicht dak, of glazen dak. Vaak is er ook verwarming. Soms wordt de oorspronkelijke buitenmuur doorgebroken om een open verbinding met de woonkamer of keuken te realiseren.

Tuinkamer of Serre

Is een vergunning nodig voor een Tuinkamer of Serre?

In de meeste gevallen kan een overkapping, veranda, tuinkamer of serre zonder vergunning worden gebouwd. Dit geldt in elk geval voor een plaatsing op het erf achter het huis. Je mag hier inmiddels vergunningsvrij uitbouwen tot 4 meter diep (voorheen was dit 2,5 meter).

Als maximumhoogte geldt tot 30 centimeter boven het niveau van de eerste verdieping, als het om een uitbouw aan het huis gaat. In het geval van een vrijstaande constructie (op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw/ de woning), geldt een maximum nokhoogte van 5 meter.

Er zijn wel een aantal beperkingen voor het uitbouwen zonder vergunning.

Uiteraard geldt dit niet zonder meer voor monumenten en in het geval van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ook mag het oppervlak maximaal 30m2 zijn en mag de constructie maximaal 50% van het tuinoppervlak bedragen (bij tuinen tot 100m2). Verder moet de constructie tenminste op 1 meter afstand staan van de openbare ruimte.

Kies jij voor een Serre, Tuinkamer, of Veranda?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Vergroen je schutting

Vergroen je schutting

Voor de natuur is een heg beter dan een schutting, zelfs als die schutting begroeid is met planten. Maar… in een kleine tuin is daar niet altijd ruimte voor. Plaats planten voor je schutting, of laat er planten tegenaan groeien en vergroen je schutting.

Lees verder

Zo verbind je jouw keuken met je tuin of terras

Droom jij ook van een mooie woonkeuken, die aansluit op je tuin? Vaak worden ruimtes in huis ingericht zonder rekening te houden met de naastgelegen buitenruimte. Maar door juist een verbinding te maken tussen binnen en buiten, ontstaat een stijlvol geheel. Met deze tips laat je jouw woonkeuken mooi overgaan in je tuin.

Lees verder
Helleborus soorten

De beste Helleborus soorten voor een magische wintertuin

De bloei van Helleborus is bijzonder om te zien. In een periode dat er maar heel weinig bloeit, zijn de bloemen van Helleborus een opvallende en welkome verschijning. Dit zijn onze favorieten.

Lees verder