Overkapping, Veranda, Tuinkamer of Serre?

Overkapping: Wat is het verschil tussen een Veranda, Tuinkamer of Serre?

Overkappingen zijn nog steeds erg populair in de tuin. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een overkapping wil!

Ze zijn er in alle soorten en maten. Van simpel afdakje met golfplaten, tot robuuste constructies met dikke staanders en houten daken met balkenplafonds (al dan niet met een lichtstraat er in verwerkt).

Er wordt ook vaak gekozen voor een glazen overkapping. Ook hierbij is weer van alles mogelijk: van open veranda met glazen dak, tot volledig afgesloten tuinkamer of zelfs verwarmde serre.

Maar wat is precies het verschil tussen al deze varianten en wat betekenen de verschillende termen?

Wat is een Veranda?

Wat is een Tuinkamer?

En wat is een Serre?

Wat zijn de verschillen tussen deze overkappingen?

Overkapping (ook wel terrasoverkapping of tuinoverkapping)

Een overkapping is een constructie die een deel van de tuin overdekt met een dak. Vaak met palen van aluminium of hout en een dak van hout, polycarbonaat of glas. Een overkapping kan zowel vrijstaand in de tuin geplaatst worden als aan het huis. Hoewel een overkapping dus eigenlijk een verzamelwoord is voor de verschillende mogelijkheden, wordt bij een overkapping meestal een open constructie bedoeld.

Een overkapping kan je laten plaatsen door een goede hovenier of specialist, of je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met een veranda zelfbouwpakket.

Veranda

Een veranda is een (meestal) overdekte constructie die aan één zijde aan het huis wordt gebouwd. Een veranda is vaak open aan de voorkant en zijkanten, maar heeft een dicht dak, of dak van polycarbonaat of glas. De staanders zijn vaak van aluminium of hout.

Veranda of (Terras)Overkapping

Tuinkamer

Een tuinkamer is een volledig afsluitbare ruimte met (meestal) glazen dak, voorwand en zijwanden. Een tuinkamer kan zowel vrijstaand in de tuin worden geplaatst, als aan het huis worden gebouwd. Vaak wordt voor de staanders gebruik gemaakt van aluminium.

Serre

Een serre is een volwaardige uitbouw van het huis, inclusief volledige isolatie. De constructie bestaat meestal voor het grootste deel uit glas, maar combinaties met (bak)steen komen ook vaak voor. Een serre heeft een dicht dak, of glazen dak. Vaak is er ook verwarming. Soms wordt de oorspronkelijke buitenmuur doorgebroken om een open verbinding met de woonkamer of keuken te realiseren.

Tuinkamer of Serre

Is een vergunning nodig voor een Tuinkamer of Serre?

In de meeste gevallen kan een overkapping, veranda, tuinkamer of serre zonder vergunning worden gebouwd. Dit geldt in elk geval voor een plaatsing op het erf achter het huis. Je mag hier inmiddels vergunningsvrij uitbouwen tot 4 meter diep (voorheen was dit 2,5 meter).

Als maximumhoogte geldt tot 30 centimeter boven het niveau van de eerste verdieping, als het om een uitbouw aan het huis gaat. In het geval van een vrijstaande constructie (op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw/ de woning), geldt een maximum nokhoogte van 5 meter.

Er zijn wel een aantal beperkingen voor het uitbouwen zonder vergunning.

Uiteraard geldt dit niet zonder meer voor monumenten en in het geval van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ook mag het oppervlak maximaal 30m2 zijn en mag de constructie maximaal 50% van het tuinoppervlak bedragen (bij tuinen tot 100m2). Verder moet de constructie tenminste op 1 meter afstand staan van de openbare ruimte.

Kies jij voor een Serre, Tuinkamer, of Veranda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder