Een overkapping of tuinkamer in iedere tuin?

Als je de tuinbladen leest, maar vooral ook tuinprogramma’s kijkt op tv, dan wil tegenwoordig iedereen een overkapping in de tuin.

Het lijkt bijna wel of er geen tuin meer wordt ontworpen zonder overkapping!

Maar waarom is dat?

Wat is de charme van een overkapping of tuinkamer?

Natuurlijk begrijpen we wel wat het idee is…

Het verlengen van het tuinseizoen, of in elk geval het buitengevoel. Droog zitten als het weer eens regent, of net iets warmer en beschutter als de temperatuur toch wat tegenvalt. Of ’s avonds als het afkoelt toch nog even in de tuin ontspannen…

Wil jij ook een overkapping in je kleine tuin?

Maak dan een hele bewuste keuze. Er zal natuurlijk een deel van je ruimte opgeofferd moeten worden om dit te realiseren. Dit kan in een kleine tuin nog best ingrijpend zijn.

Aan de andere kant, als je ervoor kiest om dit te doen op je bestaande terras, dan verlies je misschien minder tuinruimte dan je zou denken.

Overkapping

Je zou tegenwoordig bijna denken dat aan het eind van elke tuin (groot en klein) een overkapping aanwezig is. Zo niet, dan zit er wel een overkapping tegen het huis aangebouwd…

Natuurlijk is dit wat overdreven, maar het is zeker een enorme trend. Het ziet er natuurlijk ook prachtig en sfeervol uit en je ziet jezelf al helemaal zitten op een lekkere loungebank. Vaak wordt er nog een haard toegevoegd voor extra sfeer (en warmte).

Nadeel is dat een overkapping in een kleine tuin behoorlijk overheersend kan zijn. Het gaat vaak om robuuste constructies met dikke houten palen en balken. Prachtig, maar soms wat te veel voor een kleine tuin. Indien deze tegen het huis geplaatst wordt, kan een overkapping veel licht in huis wegnemen.

Tuinkamer

Tuinkamers zijn volledig afsluitbare overkappingen, meestal met glazen wanden en dak. In tegenstelling tot een serre is het een losstaande aanbouw en geen uitbouw van je huis (waarbij je wanden doorbreekt). Het is ook mogelijk om deze vrijstaand te plaatsen (bijvoorbeeld achter in je tuin).

Het voordeel van een tuinkamer is dat het een erg lichte ruimte is. Je hebt echt het buitengevoel, maar toch zit je droog en beschut. Ook neemt een glazen tuinkamer optisch minder ruimte in dan een zware houten overkapping. Toch fijn in een kleine tuin. Je kunt er zowel voor kiezen om de zijwanden open te laten, of een glazen schuifwand te plaatsen.

Een tuinkamer bestaat voornamelijk uit glas. Op een zonnige plek is het verstandig om wel zonwering toe te voegen. Ook kan een goede heater het gebruik ervan nog tot ver in het najaar of zelfs winter verlengen.

Tuinhuis

Een tuinhuis dat niet (alleen) gebruikt wordt als schuur, maar om in te zitten is meestal iets voor grote tuinen.

Toch is dit ook mogelijk in een kleine(re) tuin, maar dan wel op kleine schaal. Een combinatie met opbergruimte ligt dan wel voor de hand. Vaak is het makkelijker om wat handige voorzieningen toe te voegen aan een tuinhuis, zoals bijvoorbeeld stopcontacten, of zelfs een koelkast.

Overkapping of tuinkamer als extra plant gelegenheid

Een bijkomend voordeel (of misschien zelfs wel je hoofdreden) voor het realiseren van een overdekte ruimte in je tuin, is dat je extra gelegenheid creëert voor bijzondere planten. Ideaal voor vorstgevoelige planten die niet van onze winters houden.

Zeker als het om een lichte tuinkamer gaat, is er heel wat mogelijk. Bijvoorbeeld met mediterraanse of exotische planten. Zo kan je een hele speciale plantenkamer maken! Of wat dacht je van een druif leiden, net onder het dak? Een dergelijke ruimte is ook handig als winteropslag voor je exoten.

Een overkapping kan je ook mooi beplanten, bijvoorbeeld door de buitenste staanders en balken als pergola te gebruiken en te voorzien van je favoriete klimplanten. Of met een paar mooie stijlvolle plantenbakken als afscheiding.

En jij?

Heb jij (of wil jij) ook een overkapping of tuinkamer?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder