Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

De beste planttijd is het voorjaar… toch?

Het voorjaar wordt meestal aangegeven als best tijd voor nieuwe aanplant. Voor de meeste planten is het voorjaar zeker ook een prima tijd om aan te planten.

Toch hebben we steeds vaker te maken met lange perioden van droogte in het voorjaar en hoge temperaturen. Voor nieuwe aanplant is het erg moeilijk om onder dergelijke omstandigheden goed aan te slaan, omdat het wortelgestel meestal nog niet groot en sterk genoeg is om voldoende water te vinden voor de plant. Hierdoor is de kans op uitval groter. Natuurlijk is dit relatief eenvoudig op te lossen door nieuwe aanplant wekelijks (meermaals) van ruim water te voorzien. Dit kan oplopen tot wel 20 liter water per meter, tot zelfs wel 40 liter water voor een al grotere boom of struik. Tijdens droogte is het zeer waarschijnlijk nodig om meermaals per week water te geven.

Wat is het voordeel van aanplanten en verplanten in het najaar?

In het najaar is uitdroging meestal geen probleem. De bodem is nog warm (zeker aan het begin van het najaar) en er valt in de meeste jaren (ruim) voldoende regen voor planten om goed aan te kunnen slaan. Het klopt dat vaste planten wel spoedig bovengronds zullen afsterven en struiken en bomen hun blad verliezen of al verloren zijn. Dit heeft echter geen nadelig effect voor de planten. Het maakt het zelfs nog wat makkelijker om aan te slaan, want alle energie kan naar het wortelen. Zodra de temperatuur daalt, zal ook het wortelen/ aanslaan tijdelijk tot stilstand komen. Zodra de temperatuur weer oploopt zal dit proces verdergaan. Hierdoor heeft de plant dus al een voorsprong op de planten die je pas komende voorjaar zou planten.

Najaar: Perfect voor het verplaatsen van bomen, struiken en planten

Het najaar is dan ook perfect voor nieuwe aanplant, maar ook voor het verplanten (verplaatsen) van bestaande bomen, struiken en planten. Om diezelfde reden is de kans op succes erg groot. Heb je niet de mogelijkheid om de plant onmiddellijk op de nieuwe plek in de grond te zetten, maak de wortels of wortelkluit dan goed nat en verpak deze in een dichte plastic zak (bijvoorbeeld een zwarte vuilniszak). Hiermee voorkom je dat de wortels snel uitdrogen en de plant of boom verloren gaat. Je kunt de planten ook tijdelijk opkuilen (met de wortels of kluit in een zandbed of in de tuingrond plaatsen, tot het moment van verplanten of aanplanten).

Zelf planten verkopen

In het najaar is het ook extra makkelijk om heel voordelig tuinplanten van anderen over te nemen en te verplanten. Op Marktplanten.nl – Marktplaats voor tuinplanten, kan je bijvoorbeeld een gratis advertentie plaatsen voor je planten. Zo kan je makkelijk en snel jouw oude planten aanbieden, of eigen stekken, of planten waarvoor in jouw tuin geen plek meer is. Dit kan voor een leuke prijs, helemaal gratis, of je kunt geïnteresseerden laten bieden.

Ga jij ook zelf planten verkopen en maak jij andere tuinliefhebbers blij met jouw (oude) planten of eigen stekken?

Ga jij dit najaar ook planten of bomen aanplanten of verplanten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder