Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

De beste planttijd is het voorjaar… toch?

Het voorjaar wordt meestal aangegeven als best tijd voor nieuwe aanplant. Voor de meeste planten is het voorjaar zeker ook een prima tijd om aan te planten.

Toch hebben we steeds vaker te maken met lange perioden van droogte in het voorjaar en hoge temperaturen. Voor nieuwe aanplant is het erg moeilijk om onder dergelijke omstandigheden goed aan te slaan, omdat het wortelgestel meestal nog niet groot en sterk genoeg is om voldoende water te vinden voor de plant. Hierdoor is de kans op uitval groter. Natuurlijk is dit relatief eenvoudig op te lossen door nieuwe aanplant wekelijks (meermaals) van ruim water te voorzien. Dit kan oplopen tot wel 20 liter water per meter, tot zelfs wel 40 liter water voor een al grotere boom of struik. Tijdens droogte is het zeer waarschijnlijk nodig om meermaals per week water te geven.

Wat is het voordeel van aanplanten en verplanten in het najaar?

In het najaar is uitdroging meestal geen probleem. De bodem is nog warm (zeker aan het begin van het najaar) en er valt in de meeste jaren (ruim) voldoende regen voor planten om goed aan te kunnen slaan. Het klopt dat vaste planten wel spoedig bovengronds zullen afsterven en struiken en bomen hun blad verliezen of al verloren zijn. Dit heeft echter geen nadelig effect voor de planten. Het maakt het zelfs nog wat makkelijker om aan te slaan, want alle energie kan naar het wortelen. Zodra de temperatuur daalt, zal ook het wortelen/ aanslaan tijdelijk tot stilstand komen. Zodra de temperatuur weer oploopt zal dit proces verdergaan. Hierdoor heeft de plant dus al een voorsprong op de planten die je pas komende voorjaar zou planten.

Najaar: Perfect voor het verplaatsen van bomen, struiken en planten

Het najaar is dan ook perfect voor nieuwe aanplant, maar ook voor het verplanten (verplaatsen) van bestaande bomen, struiken en planten. Om diezelfde reden is de kans op succes erg groot. Heb je niet de mogelijkheid om de plant onmiddellijk op de nieuwe plek in de grond te zetten, maak de wortels of wortelkluit dan goed nat en verpak deze in een dichte plastic zak (bijvoorbeeld een zwarte vuilniszak). Hiermee voorkom je dat de wortels snel uitdrogen en de plant of boom verloren gaat. Je kunt de planten ook tijdelijk opkuilen (met de wortels of kluit in een zandbed of in de tuingrond plaatsen, tot het moment van verplanten of aanplanten).

Zelf planten verkopen

In het najaar is het ook extra makkelijk om heel voordelig tuinplanten van anderen over te nemen en te verplanten. Op Marktplanten.nl – Marktplaats voor tuinplanten, kan je bijvoorbeeld een gratis advertentie plaatsen voor je planten. Zo kan je makkelijk en snel jouw oude planten aanbieden, of eigen stekken, of planten waarvoor in jouw tuin geen plek meer is. Dit kan voor een leuke prijs, helemaal gratis, of je kunt geïnteresseerden laten bieden.

Ga jij ook zelf planten verkopen en maak jij andere tuinliefhebbers blij met jouw (oude) planten of eigen stekken?

Ga jij dit najaar ook planten of bomen aanplanten of verplanten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder