Met deze tips creëer je schaduw in je tuin

Op een warme zomerdag is het heel fijn om buiten tijd door te brengen maar soms heb je wel behoefte aan wat schaduw. Vooral in de middag wanneer de zon het hoogst staat, is het prettig wanneer je een plekje hebt in de schaduw. Er zijn allerlei manieren om schaduw te creëren in je tuin, van het gebruik van een parasol tot aan een zonnescherm boven je terras. In deze blog kun je verschillende tips lezen hoe jij meer schaduw in je tuin kunt realiseren. 

Plaats een overkapping 

Steeds meer mensen kiezen voor een overkapping in de tuin. Je kunt gaan voor een kant-en-klaar model of je bouwt er zelf eentje helemaal naar eigen wens. Wat je ook kiest, een overkapping zorgt in ieder geval voor veel schaduw en je kunt er een fijne plek van maken door er bijvoorbeeld mooie tuinmeubels onder te plaatsen. En juist op de wat koudere dagen kun je er ook gebruik van maken, je zit onder een overkapping toch iets meer beschut. 

Hang een schaduwdoek op

Een iets minder definitieve oplossing om meer schaduw te creëren is door het gebruik te maken van een schaduwdoek. Deze doeken heb je in verschillende vormen en formaten. Ze zijn niet alleen handig om in een tuin te gebruiken, schaduwdoeken zijn ook ideaal voor op een balkon of dakterras. Naast schaduw zorgen ze ook nog eens voor meer privacy.

Plaats een zonnescherm boven je terras

Veel mensen hebben een terras direct aan het huis vast, bijvoorbeeld bij grote openslaande deuren. Je kunt op je terras een parasol zetten maar een parasolvoet neemt wel veel ruimte in beslag, helemaal bij een kleine tuin is dit erg zonde van de beperkte ruimte die je al hebt. Een zonnescherm daarentegen wordt gemonteerd aan de muur en hierdoor hou je veel meer ruimte over. Met een zonnescherm creëer je veel schaduw en ondertussen blijft je huis ook nog eens koeler omdat er minder zonlicht naar binnen schijnt. Nog een manier om je huis koeler te houden in de zomermaanden is het plaatsen van rolluiken. Met rolluiken houd je de warmte goed buiten en ze zijn er in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De verschillende rolluiken prijzen kun je o.a.  online vinden via zonwering-fabriek.nl

Kies voor beplanting

Een natuurlijke manier van meer schaduw in de tuin is uiteraard zorgen voor meer beplanting, denk dan aan hagen of middelgrote bomen. Mocht je geen plek hebben voor een haag of een boom dan is het ook geen gek idee om een hoge plant in een pot neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan bamboe (groeit erg snel) of een mooie bananenplant. Met beplanting kun je naast schaduw ook zorgen voor meer privacy en je tuin wordt er ook nog eens een stukje groener van. 

Welke tip je ook kiest voor jouw tuin, met alle bovenstaande tips kun jij zorgen voor meer schaduw in je tuin én het wordt er ook nog eens gezelliger van!

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder