Verschillende manieren voor tuin bewatering

Grote tuin, groot gazon

De natuur kan veel zelf regelen, maar lang niet alles. In Nederland komt het in de zomer steeds vaker voor dat het droog is. Hierdoor kan een tuin veel schade krijgen, doordat de planten geen water meer krijgen. Je kunt dit echter voorkomen door de planten en bloemen zelf water te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze tuin bewatering. In dit artikel willen we je graag meer vertellen over deze mogelijkheden.

Automatische tuin bewatering

Als je een grote tuin hebt, kan het lastig zijn om alles met de hand water te geven. Je kunt er in dit geval voor kiezen om de tuin bewatering automatisch te laten verlopen. Je kunt hiervoor slangen aanleggen door de hele tuin. Vervolgens worden er kleine gaatjes in de slang geprikt om op ieder punt een beetje water achter te laten. Ook als je planten en bloemen op een worteldoek hebt, kun je deze gemakkelijk water geven met een automatische tuin bewatering. Je kunt er vervolgens voor kiezen of je deze iedere week automatisch water wilt laten geven, of dat je hier zelf de kraan voor open draait. Als je het zelf in de hand houdt, kun je ervoor kiezen om op regenachtige dagen de kraan niet open te zetten, zodat de planten niet kunnen verdrinken.

De tuin besproeien met een tuinslang

Als je een kleinere tuin hebt met een grasveld, kun je er ook voor kiezen om de tuin met een tuinslang te bewateren. Je kunt dan enkele dagen in de week in de zomer zelf in de tuin gaan staan om het water te verdelen. Zorg er altijd voor dat je pas in de avond de tuin water gaat geven. Wanneer de volle zon nog schijnt, kan het gebeuren dat de planten en bloemen verbranden. Dit wil je koste wat het kost voorkomen. Daarnaast is het verstandig om een goede kop op de tuinslang te hebben, zodat je het water goed kunt verdelen over de hele tuin.

Sproeiers om in de tuin te zetten

in plaats van zelf in de tuin gaan staan om de tuin water te geven, kun je ook kiezen voor een sproeier. Deze maak je vast aan het uiteinde van de tuinslang en deze verdeelt het water op een bepaald gebied. Het voordeel is dat je dan niet zelf in de tuin hoeft te blijven staan. Het nadeel is wel dat er altijd maar een specifiek gedeelte wordt besproeid. Door de sproeier gedurende de avond verschillende keren te verplaatsen, kun je dit probleem voorkomen. Let er dan wel op dat je het water uitzet, zodat je niet zelf helemaal nat wordt. Je kunt ook het water natuurlijk aan laten voor een extra uitdaging!

Een kleine tuin bewateren met een gieter

Heb je maar een hele kleine tuin? Of heb je wellicht alleen een balkon? Dan heb je natuurlijk geen grote systemen nodig voor de tuin bewatering. In dit geval kies je er makkelijker voor om een gieter te gebruiken om alle planten water te geven. Zorg er wel voor dat je niet te veel of te vaak water geeft aan de planten. Zeker als er worteldoek onder de planten aanwezig is, kan het water niet snel weglopen. In dit geval is het gevaarlijk voor de planten om te veel water te geven. Om te voorkomen dat je te veel water geeft aan de planten, is het verstandig om eerst de aarde te voelen met je handen. Als deze nog vochtig is hoef je niet altijd water te geven. Het ligt natuurlijk wel altijd aan de soort plant die je water geeft!

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder