Verschillende manieren voor tuin bewatering

Grote tuin, groot gazon

De natuur kan veel zelf regelen, maar lang niet alles. In Nederland komt het in de zomer steeds vaker voor dat het droog is. Hierdoor kan een tuin veel schade krijgen, doordat de planten geen water meer krijgen. Je kunt dit echter voorkomen door de planten en bloemen zelf water te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze tuin bewatering. In dit artikel willen we je graag meer vertellen over deze mogelijkheden.

Automatische tuin bewatering

Als je een grote tuin hebt, kan het lastig zijn om alles met de hand water te geven. Je kunt er in dit geval voor kiezen om de tuin bewatering automatisch te laten verlopen. Je kunt hiervoor slangen aanleggen door de hele tuin. Vervolgens worden er kleine gaatjes in de slang geprikt om op ieder punt een beetje water achter te laten. Ook als je planten en bloemen op een worteldoek hebt, kun je deze gemakkelijk water geven met een automatische tuin bewatering. Je kunt er vervolgens voor kiezen of je deze iedere week automatisch water wilt laten geven, of dat je hier zelf de kraan voor open draait. Als je het zelf in de hand houdt, kun je ervoor kiezen om op regenachtige dagen de kraan niet open te zetten, zodat de planten niet kunnen verdrinken.

De tuin besproeien met een tuinslang

Als je een kleinere tuin hebt met een grasveld, kun je er ook voor kiezen om de tuin met een tuinslang te bewateren. Je kunt dan enkele dagen in de week in de zomer zelf in de tuin gaan staan om het water te verdelen. Zorg er altijd voor dat je pas in de avond de tuin water gaat geven. Wanneer de volle zon nog schijnt, kan het gebeuren dat de planten en bloemen verbranden. Dit wil je koste wat het kost voorkomen. Daarnaast is het verstandig om een goede kop op de tuinslang te hebben, zodat je het water goed kunt verdelen over de hele tuin.

Sproeiers om in de tuin te zetten

in plaats van zelf in de tuin gaan staan om de tuin water te geven, kun je ook kiezen voor een sproeier. Deze maak je vast aan het uiteinde van de tuinslang en deze verdeelt het water op een bepaald gebied. Het voordeel is dat je dan niet zelf in de tuin hoeft te blijven staan. Het nadeel is wel dat er altijd maar een specifiek gedeelte wordt besproeid. Door de sproeier gedurende de avond verschillende keren te verplaatsen, kun je dit probleem voorkomen. Let er dan wel op dat je het water uitzet, zodat je niet zelf helemaal nat wordt. Je kunt ook het water natuurlijk aan laten voor een extra uitdaging!

Een kleine tuin bewateren met een gieter

Heb je maar een hele kleine tuin? Of heb je wellicht alleen een balkon? Dan heb je natuurlijk geen grote systemen nodig voor de tuin bewatering. In dit geval kies je er makkelijker voor om een gieter te gebruiken om alle planten water te geven. Zorg er wel voor dat je niet te veel of te vaak water geeft aan de planten. Zeker als er worteldoek onder de planten aanwezig is, kan het water niet snel weglopen. In dit geval is het gevaarlijk voor de planten om te veel water te geven. Om te voorkomen dat je te veel water geeft aan de planten, is het verstandig om eerst de aarde te voelen met je handen. Als deze nog vochtig is hoef je niet altijd water te geven. Het ligt natuurlijk wel altijd aan de soort plant die je water geeft!

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder