7 Manieren om je Kerstboom te recyclen

De kerst is voorbij en het nieuwe jaar is weer begonnen… Tussen nu en Driekoningen (6 januari) worden de meeste kerstbomen aan de straat gezet, zodat deze kunnen worden opgehaald. Voorheen verzamelden jongeren zoveel mogelijk kerstbomen, omdat ze hiervoor een vergoeding konden krijgen, maar inmiddels worden de kerstbomen in de meeste gemeenten opgehaald door de (groen)afvaldienst. Maar waarom zou je de kerstboom eigenlijk weg gooien? Je kunt er namelijk leuke dingen mee doen voor je tuin!

Je kerstboom recyclen: 7 leuke ideeën!

1. Kerstboom op eigen composthoop

Misschien wel de makkelijkste (en meest logische) oplossing is om je kerstboom zelf te composteren. Zorg ervoor dat je de kerstboom in kleine en dunnen verwerkt, zodat het materiaal sneller kan vergaan. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de dunnere takken en naalden te gebruiken voor je composthoop of compostvat. Dit scheelt een hoop ruimte en zo duurt het veel minder lang om goed verteerde compost te krijgen.

2. Maak mulch van je kerstboom

Je kunt ook de hele kerstboom gebruiken om er een mooie mulchlaag van te maken. Let wel op dat je de kerstboom goed versnipperd, zodat mooie kleine haksels en snippers ontstaan. Belangrijk is om het materiaal eerst een tijd te laten vergaan (rotten), zodat je de mulchlaag later zonder problemen kan toevoegen aan je borders.

3. Gebruik dennen naalden als mulch

De naalden van de kerstboom kan je goed gebruiken als mulch voor planten die van zure grond houden. Denk aan Rhododendron, Pieris, Skimmia, heide, blauwe hortensia, etc. Na verloop van tijd zal de grond hierdoor wat verzuren.

4. Maak een pad van houtsnippers

Heb je een hele grote kerstboom, of kan je ook de kerstbomen van je buren krijgen? Dan kan je zelfs een heel pad maken van de houtsnippers van de kerstbomen. Je hebt er natuurlijk wel een goede versnipperaar voor nodig!

5. Maak een insectenhotel of takkenstapel

De kerstboom is ook leuk om te gebruiken als een insectenhotel. Hak de stam en grotere takken in stukken met ongeveer dezelfde lengte. Bind de stammen en takken bij elkaar. Zo ontstaat een mooi insectenhotel vol met gaatjes en spleten. Eventueel kan je nog gaten boren in dikkere delen van de stam. Ook kan je de takken met naalden toevoegen aan je insectenhotel, of het kerstboom materiaal alleen gebruiken als vulling van een bestaand insectenhotel.

Nog simpeler is om gewoonweg een hoop te maken van stammen en takken. Plaats de takkenstapel in een rustige hoek van de tuin, zodat dit een mooie schuilplaats wordt voor insecten, vogels en dieren.

6. Gebruik takken als vorstbescherming

Snoei takken van je kerstboom met nog veel naalden er aan. Kies de wat kleinere en lichte takken. Hang deze takken op in vorstgevoelige bomen en struiken, zoals bomen en struiken met vroege bloesem, of exotische planten. Hiermee breng je als het ware een klein beetje extra isolatie aan tegen de vorst en kou.

7. Maak onderzetters van de stam

Niet echt voor de tuin, maar leuk voor in huis: Zaag schijven van de kerstboom stam en gebruik deze als leuke en creatieve onderzetters voor op tafel.

Ga jij dit jaar ook je kerstboom recyclen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder