In Sassenheim, midden in de Bollenstreek, ligt de kleine tuin van Myrthe. De tuin is 5 meter breed en 7 meter diep en ligt op het zuid-oosten. Het is een zonnige tuin, vol met kleurrijke planten en bloemen waar vlinders, bijen en vogels gek op zijn! De Prunus nigra (kersenpruim) geeft hoogte aan de tuin en een mooi contrast met het rode blad. Verder geven de roze Weigelia, de sering en diverse vlinderstruiken hoogte aan de tuin. Ook de schutting wordt goed benut: hiertegen groeien Toscaanse Jasmijn, klimrozen, kamperfoelie en Clematis.
Myrthe zou zelf graag nog een stukje gras in de tuin willen, maar haar man ziet dat anders. Daarbij zou het gazon vrij klein worden, waardoor het moeilijker is om goed te houden. Verder vind ze het belangrijk dat ook vogels zich thuis voelen in de tuin.
Myrthe over haar tuin:
“Mijn tuin is mijn paradijs, waar ik intens van kan genieten, en vaak ook anderen verrast. Ik laat graag zien dat ook in een kleine tuin veel meer mogelijk is dan wat smalle strookjes met een paar lage plantjes.”
Myrthe’s Tips voor een kleine tuin
Wil jij ook zo’n mooie tuin? Myrthe geeft graag wat tips om van jouw kleine tuin ook een paradijs te maken.
Kies ook in een kleine tuin voor hoogte
In een kleine tuin heeft men vaak de neiging om qua beplanting ook klein te denken en dus vooral voor laag te kiezen. Resultaat: een kaboutertuin. Maar juist ook in een kleine tuin kun je kiezen voor wat grotere en hogere planten: het geeft diepte aan de tuin en maakt het geheel veel levendiger en interessanter. Niet voor niets staat er dan ook een boom in Myrthe’s tuin: een mooie Prunus nigra.
Plant je tuin lekker vol
Het voordeel van een volle tuin is, dat er eigenlijk heel weinig onderhoud nodig is. Ik ga de boel alleen regelmatig te lijf met een snoeischaar, maar onkruid wieden hoeft nauwelijks, dat krijgt geen kans.
Zorg voor herhaling
Een tip, die ik ook zelf meer moet toepassen, is om ook voor wat herhaling te gaan. Door een aantal bloemen op diverse plekken terug te laten komen, creëer je structuur in de tuin, meer eenheid.
Breng (kleur)contrasten aan
Maak gebruik van kleurcontrasten: Blauwe en paarse bloemen worden nog intenser van kleur als er rood of geel bij staat.
Durf te experimenteren
Werkt een plantencombinatie toch niet helemaal zoals je had gehoopt? Planten staan niet in beton: je kunt ze altijd nog verplaatsen.
Andere planten in deze tuin:
Verschillende soorten en kleuren Salvia’s, Hibiscus, lavendel, een aantal kleuren zonnehoed, zeeuws knoopje, vuurpijl, Sedum, ooievaarsbekken, Astilbe, rode en witte valeriaan, varens, akelei, distels, hosta’s, lupine, vergeet-me-niet en nog veel meer. Tussen de beplanting zijn nog groepjes Allium gepoot en haar absolute favoriet: de blauwe prairielelie (Camassia)!
“Dit blog is opgedragen aan mijn zus Marjolein, die helaas vorig jaar overleden is. Wij deelden de passie voor tuinen, bloemen en kleur. Zij maakte van haar passie zelfs haar beroep: tuinontwerpen. Bij elke prachtige bloem denk ik altijd aan haar.”
Myrthe Spaargaren