De kleine tuin van Myrthe (35m²)

In Sassenheim, midden in de Bollenstreek, ligt de kleine tuin van Myrthe. De tuin is 5 meter breed en 7 meter diep en ligt op het zuid-oosten. Het is een zonnige tuin, vol met kleurrijke planten en bloemen waar vlinders, bijen en vogels gek op zijn! De Prunus nigra (kersenpruim) geeft hoogte aan de tuin en een mooi contrast met het rode blad. Verder geven de roze Weigelia, de sering en diverse vlinderstruiken hoogte aan de tuin. Ook de schutting wordt goed benut: hiertegen groeien Toscaanse Jasmijn, klimrozen, kamperfoelie en Clematis.

Myrthe zou zelf graag nog een stukje gras in de tuin willen, maar haar man ziet dat anders. Daarbij zou het gazon vrij klein worden, waardoor het moeilijker is om goed te houden. Verder vind ze het belangrijk dat ook vogels zich thuis voelen in de tuin.

Myrthe over haar tuin:

“Mijn tuin is mijn paradijs, waar ik intens van kan genieten, en vaak ook anderen verrast. Ik laat graag zien dat ook in een kleine tuin veel meer mogelijk is dan wat smalle strookjes met een paar lage plantjes.”

Myrthe’s Tips voor een kleine tuin

Wil jij ook zo’n mooie tuin? Myrthe geeft graag wat tips om van jouw kleine tuin ook een paradijs te maken.

Kies ook in een kleine tuin voor hoogte

In een kleine tuin heeft men vaak de neiging om qua beplanting ook klein te denken en dus vooral voor laag te kiezen. Resultaat: een kaboutertuin. Maar juist ook in een kleine tuin kun je kiezen voor wat grotere en hogere planten: het geeft diepte aan de tuin en maakt het geheel veel levendiger en interessanter. Niet voor niets staat er dan ook een boom in Myrthe’s tuin: een mooie Prunus nigra.

Plant je tuin lekker vol

Het voordeel van een volle tuin is, dat er eigenlijk heel weinig onderhoud nodig is. Ik ga de boel alleen regelmatig te lijf met een snoeischaar, maar onkruid wieden hoeft nauwelijks, dat krijgt geen kans. 

Zorg voor herhaling

Een tip, die ik ook zelf meer moet toepassen, is om ook voor wat herhaling te gaan. Door een aantal bloemen op diverse plekken terug te laten komen, creëer je structuur in de tuin, meer eenheid. 

Breng (kleur)contrasten aan

Maak gebruik van kleurcontrasten: Blauwe en paarse bloemen worden nog intenser van kleur als er rood of geel bij staat.

Durf te experimenteren

Werkt een plantencombinatie toch niet helemaal zoals je had gehoopt? Planten staan niet in beton: je kunt ze altijd nog verplaatsen.


Andere planten in deze tuin:

Verschillende soorten en kleuren Salvia’s, Hibiscus, lavendel, een aantal kleuren zonnehoed, zeeuws knoopje, vuurpijl, Sedum, ooievaarsbekken, Astilbe, rode en witte valeriaan, varens, akelei, distels, hosta’s, lupine, vergeet-me-niet en nog veel meer. Tussen de beplanting zijn nog groepjes Allium gepoot en haar absolute favoriet: de blauwe prairielelie (Camassia)!

“Dit blog is opgedragen aan mijn zus Marjolein, die helaas vorig jaar overleden is. Wij deelden de passie voor tuinen, bloemen en kleur. Zij maakte van haar passie zelfs haar beroep: tuinontwerpen. Bij elke prachtige bloem denk ik altijd aan haar.”

Myrthe Spaargaren 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder