Hoe hou je de Kerstboom langer groen en mooi?

Kerstboom langer groen houden en minder naaldverlies

Een mooi versierde boom met sfeervolle kerstverlichting en een heerlijke dennengeur in huis… Het is weer tijd voor de kerstboom!

De meeste mensen willen zo snel mogelijk na sinterklaasavond een boom in huis.

Maar hoe hou je de kerstboom zo lang groen dat je er tot na de feestdagen van kan genieten? Hoe voorkom je dat de naalden voortijdig afvallen?

Kerstboom verzorging:

Tips om je kerstboom langer groen te houden

Kies de juiste Kerstboom

Welke kerstboom kies je? De Nordmann kerstboom houdt het beste z’n naalden vast. Niet voor niets dat juist deze soort erg populair is.

Ook blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’) en servische spar (Picea omorika) hebben minder naaldverlies. In tegenstelling tot de Nordmann (Abies nordmanniana), prikken de naalden hiervan wel.

Een van de meest verkochte kerstbomen is de fijnspar (Picea abies). Hoewel deze wel goede dennengeur heeft, vallen de naalden vrij snel uit. Deze soort wordt echter vaak tegen een gunstige prijs aangeboden.

Als je jouw kerstboom kiest, let er dan op dat er geen zichtbare beschadigingen of kale plekken zijn. Ook moeten er niet al te veel naalden afvallen als je de kerstboom optilt. Als de boom erg licht is, is dat meestal geen goed teken. Mogelijk heeft deze dan te weinig water opgenomen.

De beste tip is natuurlijk om je kerstboom niet te vroeg te kopen…

Groene Kerstboom versiering

Een gezaagde Kerstboom groen houden

Ook een gezaagde kerstboom heeft verzorging nodig, om deze zo lang mogelijk mooi te houden.

 • Zaag nog een stukje extra van de stam (enkele centimeters), zodra je de kerstboom thuis hebt. Zo zal deze weer beter water opnemen en minder snel uitdrogen. Laat bij het afzagen het net nog even zitten, zodat de takken niet snel zullen beschadigen.
 • Zet de kerstboom zo snel mogelijk in een emmer of een kerstboomstandaard met ruim water. Laat indien mogelijk de nieuwe kerstboom nog 24 uur acclimatiseren in een koelere ruimte van het huis (bijvoorbeeld de garage).
 • Plaats de kerstboom niet te dicht bij een verwarming want dan droogt deze sneller uit. Ook een plek in de volle zon is minder gunstig.
 • Geef regelmatig water en zorg ervoor dat de boom altijd in een laag water blijft staan.
Kerstboom mand voor gezaagde kerstboom

Een Kerstboom met kluit of pot goed houden

 • Een kerstboom met kluit heeft goede verzorging nodig, net als alle andere levende planten. De uitdaging hierin is dat deze in huis wordt geplaatst, terwijl deze al die jaren buiten in de kou heeft gestaan.
 • Bij het kiezen van een kerstboom met kluit let je op dezelfde dingen als bij een gezaagde boom (beschadigingen, kale plekken, afvallen van naalden bij optillen), maar kijk ook naar de kluit. Is deze in goede staat? Ziet deze er niet droog uit en blijft deze intact bij optillen?
 • Laat de kerstboom zo’n 24 uur acclimatiseren in een koelere ruimte van het huis (bijvoorbeeld de garage).
 • Zorg ervoor dat de kluit intact blijft met een goed passende pot.
 • Plaats de kerstboom niet te dicht bij een verwarming want dan droogt deze sneller uit. Ook een plek in de volle zon is minder gunstig.
 • Hou de kluit voldoende vochtig. Laat de kluit niet uitdrogen, maar te nat is eveneens niet goed.
 • Hoe langer de kerstboom in huis staat, hoe kleiner de kans dat deze na de feestdagen nog te herplanten is. Ben je dit van plan, zet de kerstboom dan niet te vroeg in huis. Bij de overgang tussen binnen en buiten is er altijd een risico op uitval.
 • Als de kluit uit elkaar valt voor het herplanten, of als een groot deel van de naalden toch zijn afgevallen, is er eigenlijk geen kans meer op aanslaan.
Echt lang genieten van de kerstboom in de tuin

Een Kerstboom heel lang mooi houden?

Omdat we een kerstboom in ons huis plaatsen, zal deze steeds minder mooi worden. Maar als je echt heel lang wilt genieten van een kerstboom, dan kan je natuurlijk ook een kerstboom aanplanten in je tuin.

Zo kan je het hele jaar genieten van deze boom en elke winter maak je er met versiering de mooiste kerstboom van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder