Kerstdecoratie: Gewoon uit je eigen tuin!

kerst en feestdagen decoratie

Hou jij er van om lekker creatief bezig te zijn en zie jij december als een uitgelezen kans om huis en tuin te versieren?

Dan is het maken van een kerstkrans, kersttak, kerststuk, herfsttafel (of wintertafel) vast wat voor jou!

Vaak worden de materialen die je nodig hebt pittig geprijsd verkocht in tuin- en bloemenwinkels. Maar veel groen dat je nodig hebt voor zo’n groene kerstdecoratie kan je natuurlijk ook gewoon uit je eigen tuin halen… Ook in een kleine tuin!

Met deze planten in je eigen tuin geniet je ook nog de rest van het jaar!

Deze planten zijn heel geschikt voor kerstdecoratie

Takken van dennen en coniferen

Heb jij nog een conifeer of den in je tuin? Je ziet deze planten helaas steeds minder in de tuin. Toch vormen het al snel prachtige planten of afscheidingen en vogels zijn er gek op! Ook zijn dennen en coniferen natuurlijk ideaal om te gebruiken in kerstdecoratie en groene decoratie voor de wintermaanden. Hiermee heb je gelijk de juiste sfeer te pakken (en het ruikt nog lekker ook). Ook in deze tijd van het jaar kan je prima enkele takken afsnoeien om te gebruiken als decoratie. Doe dit alleen liever niet als het vriest en zet de takken vervolgens wel snel in het water, om ze zo lang mogelijk mooi te houden.

kerstkrans groene decoratie

Blad van Groenblijvende planten

Knip wat scheuten met blad van groenblijvende bodembedekkers of klimplanten, zoals klimop (bonte klimop is extra sierlijk), Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn), of maagdenpalm (Vinca minor). Eigenlijk kan je alle wintergroene planten hiervoor goed gebruiken. Denk maar eens aan Skimmia, Mahonia (mahoniestruik), Ilex (hulst), Rhododendron, Viburnum tinus of groenblijvende haagplanten als laurierkers (Prunus laurocerasus), olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), of Portugese laurier (Prunus lusitanica).

Planten voor decoratie: Hulst (Ilex aquifolium JC van Tol)

Planten met of bessen of knoppen

De bekendste plant voor winterdecoratie is misschien wel Skimmia. Mooi groen blad en de hele winter prachtig sierlijke bloemknoppen. Bijvoorbeeld in bruinrood donkerrood, of zelfs in het wit. Na de winter wordt je ook nog eens beloond met de mooie en heerlijk geurende witte bloei.

Andere planten met knoppen of bessen die je kunt gebruiken zijn Viburnum tinus (groenblijvende sneeuwbal), Gaultheria (bergthee), Pernettya (parelbes), Pyracantha (vuurdoorn) en Nandina (hemelse bamboe). Je zou zelfs appels kunnen gebruiken van bijvoorbeeld een sierappel, kweepeer of andere vruchten die lang hard blijven.

Planten voor kerstdecoratie: Skimmia

Eikels, noten en kegels

Vergeet ook niet de sierwaarde van eikels, beukennootjes, kastanjes, walnoten, dennenappels en (coniferen)kegels. Hiermee maak je al snel mooie winterse taferelen en als je ze droog bewaard, gaan ze lang mee. Toch zal je hiervoor waarschijnlijk niet terecht kunnen in de eigen tuin, want dit worden natuurlijk vooral hele grote bomen. Hiervoor kan je toch beter een dagje naar het bos…

Kerstdecoratie met dennenappel en hulst bessen

Sierlijke takken of gekleurde takken

De meest bekende takken die in de winter in decoratie wordt gebruikt is wel kornoelje. Voornamelijk witte kornoelje (die overigens wit is genoemd vanwege de bloei, want de takken zijn prachtig rood!). Cornus alba (‘Sibirica’) wordt veel gebruikt, maar er is ook de meer groene kleur van de Cornus sanguinea (rode kornoelje) en Cornus ‘Midwinter Fire’ en ‘Winter Beauty’, met oranje-gele takken. Cornus a. Kesselringi heeft donkerrode tot bijna zwarte takken.

Als je het over je hart kan verkrijgen om de takken van een langzaam groeiende Acer te gebruiken, dan zou je ook Sangokaku kunnen gebruiken. Wees hierin wel voorzichtig, want de winter is hiervoor eigenlijk geen goed snoeimoment. Gebruik liever snoeihout van wilgen. Salix alba (‘Chermesina’) is hiervoor erg geschikt. Wel wordt een dergelijke boom al gauw te groot voor een kleine tuin.

Naast gekleurde takken zijn er ook verschillende planten met sierlijke takken. Denk maar eens aan de takken van een krulhazelaar of kronkelhazelaar. Ook kronkelwilg (Salix b. ‘Tortuosa’) en pseudoacacia (Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’) hebben mooie gedraaide takken. Wel worden deze bomen vrij groot. Misschien heb je nog aardige buren in de straat met een dergelijke boom?

Rode takken van Cornus alba, ideaal voor een herfsttafel, wintertafel of kerststuk

Siergrassen, uitgebloeide bloemen en zaadddozen

Wil je je kerstdecoratie wat spannender maken, of meer een herfsttafel of wintertafel maken, dan is het ook leuk om uitgebloeide bloemen, afgestorven stengels en zaaddozen te gebruiken. Ook siergrassen (of wat daar in de winter nog van over is) geven een mooi effect. Wil je toch meer een meer traditionele decoratie maken, denk dan ook nog aan groenblijvende siergrassen.

Varens en mos

Om je groene decoratie helemaal af te maken is het ook mooi om varens te gebruiken. Varens hebben een prachtige bladstructuur en als je decoratie voor buiten maakt, zie je in de winter al snel het mooie effect van een laagje rijp op de varens. Verder vul je de decoratie op met bijvoorbeeld mos, zodat je elk stukje kunt benutten en alles een mooie en natuurlijke uitstraling krijgt. Gelukkig is hier volop mos te vinden in onze schaduw(voor)tuin!

Varens met rijp, prachtig als buiten decoratie voor de wintermaanden

Gebruik jij ook veel planten uit je eigen tuin voor groene decoratie of kerstdecoratie?

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder