Een tuinkas geeft veel extra mogelijkheden. Je kunt het tuinseizoen verlengen en een kas is zowel te gebruiken voor de moestuin of fruittuin, als voor de siertuin. Met een kas creëer je een compleet ander microklimaat in je tuin. Maar een tuinkas is ook gewoon een heerlijke luxe om te hebben: zie jij jezelf al lekker binnen aan het tuinieren, op koude, natte of winderige dagen?
Een kas neemt best veel ruimte in in je tuin. Je ziet ze dan ook niet heel vaak in kleine tuinen.
Toch is een kas in een kleine tuin niet onmogelijk. Er zijn ook hele goede kleine tuinkassen!
De vraag die je jezelf moet stellen is vooral of een kas voor jou echt een meerwaarde is in je tuin. Zou je er daadwerkelijk veel gebruik van maken? Waarvoor zou je de kas gebruiken? En wat is je budget als je een Kweekkas kopen wilt?
Waarom een tuinkas: Wat zijn de voordelen?
- Je kunt het seizoen vervroegen
- Je kunt het seizoen verlengen
- Minder winterharde of niet winterharde planten kan je er kwijt in de winter
- Je kunt er makkelijk voorzaaien of planten voortrekken
- Het is een plek waar je ook bij slecht of koud weer kunt tuinieren
- Het kan een extra (droge) zitplek bieden (als de tuinkas groot genoeg is)
Wat voor soort kas heb je nodig?
Tuinkassen zijn er in vele soorten en maten. Van mini kweekkasje op een tafel en kweekkasten, tot tunnelkassen, muurkassen en echte kweekkassen.
Verwarmde of onverwarmde kas?
Afhankelijk van hoe je de kas wilt gebruiken en wat voor planten je wilt kweken, kies je voor een koude kas (onverwarmd), een vorstvrije kas, een gematigde kas (min. temp. 12-15C) of een warme kas (min. temp. 18C). Uiteraard speelt het budget hierin ook een grote rol, aangezien een warme kas (ook wel tropische kas genoemd) flink in de papieren kan lopen. In de meeste gevallen wordt door hobbykwekers gekozen voor een koude kas, of een vorstvrije kas.
Tuinkas van Glas of Polycarbonaat?
Tuinkassen worden gemaakt van polycarbonaat of (veiligheids)glas. Glas geeft een mooie en moderne uitstraling. Glas laat het meeste licht door. In de zomer kan dit ook te veel zijn. Een glazen kas is zwaar en stevig en door te kiezen voor speciaal veiligheidsglas, zal dit minder snel breken (en bij breuk ontstaan geen grote glasscherven). Tuindersglas wordt ook vaak gebruikt, maar dit is minder stevig en bij breuk ontstaan gevaarlijke scherpe glasscherven.
Een tuinkas van polycarbonaat (een heel helder kunststof) laat veel licht door, maar minder snel te veel. Polycarbonaat isoleert beter dan glas. Door het lichte materiaal is het zelf opbouwen makkelijker. Nadeel is dat het materiaal na verloop van tijd wat verweerd. Ook komt er sneller minder licht in de kas als de platen vies zijn.
Muurkas of vrijstaande kas?
In een kleine tuin is een muurkas een goede optie. Deze neemt maar weinig ruimte in (meestal zijn ze minder dan 120cm breed) en geeft je toch de mogelijkheid voor een kas in de tuin. In een muurkas komt wel minder licht binnen, omdat je natuurlijk aan een zijde met de muur zit. Deze muur heeft ook weer een voordeel: als het een zuidmuur is, zal deze extra goed warmte vasthouden. Ook is de muur ideaal voor minder winterharde klimplanten. Nadeel van een muurkas is dat je maar weinig loop- en werkruimte hebt.
Wil je toch meer ruimte in de kas, zodat je minder beperkt bent in de planten die je kan kweken? Dan is een vrijstaande kas de beste keus. Een vrijstaande kas neemt vaak minstens 150-200cm x 300cm in. Hier moet je wel echt plek voor hebben dus. Maar een mooie tuinkas van kwalitatieve materialen misstaat niet in de tuin. Je zou er zelfs een kleine extra zitplek in kunnen realiseren. Heerlijk om bij slecht weer toch van je tuin te genieten!
Planten voor in de kas
Welke groenten in een kas?
Een kas is waardevol voor de moestuin, omdat je al eerder kunt beginnen met zaaien en ook langer kunt oogsten. De volgende moestuin planten zijn erg geschikt om te kweken in een kas:
- Aubergine
- Chilipepers
- Komkommer
- Meloen
- Paprika
- Pompoen
- Tomaten
Welk fruit in een kas?
De volgende soorten fruit en kleine fruitbomen (bijvoorbeeld in pot) zijn geschikt voor in een kas:
- Abrikoos
- Citrus
- Druif
- Granaatappel
- Kiwi
- Nectarine
- Perzik
- Vijg
Welke (sier)planten in een kas?
Planten die niet winterhard zijn of exoten kan je in een kas houden. Ook veel zomerbloeiers overleven in een kas. Afhankelijk van het soort plant heb je een koude kas of verwarmde kas nodig.
- Agapanthus
- Agave
- Banaan (Musa)
- Bougainville
- Canna
- Cordyline
- Oleander
- Palmen
- Pelargonium
- Phornium
- Strelitzia
- Yucca
Waar moet je rekening mee houden met een kas in een kleine tuin?
Een kas in een kleine tuin vergt goed meetwerk en een goed doordacht plan. Niet alleen moet de kas fysiek in de tuin passen, hij moet ook in het tuin(beeld) passen. Hier nog een aantal tips om te overwegen:
- Een minder mooie kas is vaak net zo effectief, maar in een kleine tuin kan je deze maar moeilijk verbergen. Bedenk dat de kas onderdeel wordt van het uitzicht in je tuin.
- De beste plek voor de tuinkas is in de volle zon. Dit is vaak ook een gewilde plek in de tuin voor andere bezigheden of ontspanning.
- Naast de kas zelf, moet er ook ruimte zijn voor een goed looppad naar de kas en rondom dient voldoende vrije ruimte te zijn voor onderhoud.
- De kas kan voor schaduw zorgen in de rest van je (kleine) tuin
- Je kunt er geen hogere beplanting omheen planten om de kas wat af te schermen of uit het zicht te houden. Dit gaat ten koste van de lichtopbrengst.
- Afhankelijk van de plek in je tuin, kan een (hogere) kas ook voor overlast zorgen voor je buren. Vraag tijdig of je buren geen bezwaar hebben.
- Plaats de kas liever niet te dicht op andere gebouwen. Hierdoor kan een soort windtunnel ontstaan, die sneller voor schade aan je glas kan zorgen.
- Zorg voor een goede, stevige en vlakke fundering.