Je tuin is wat jij ervan maakt

Dus wat gaat er allemaal gebeuren aan die bloemperken? Natuurlijk moet de natuur haar gang blijven gaan, maar het inrichten doe je uiteraard helemaal zelf.

Iemand die tuiniert vol overgave en die hart en ziel in elke taak legt, Is dat een omschrijving waarin jij jezelf volledig herkent? Dan ben je uiteraard pas tevreden zodra je voldoende eenheid in je tuin hebt aangebracht! En daarom mag je je borders ook absoluut niet over het hoofd zien. Die zorgen immers dat je tuin persoonlijkheid krijgt. Jouw persoonlijkheid. Voeg letterlijk geuren en kleuren toe die jou vrolijk maken en garant staan voor een fantastisch schouwspel waar je het liefste dag en nacht mee bezig bent, al is het maar om ernaar te kijken.

Je bloemperken kun je op vele verschillende manieren samenstellen. Bijvoorbeeld door alle plantjes los aan te schaffen of zelfs voor complete borderpakketten te kiezen waar een schitterende samenstelling in zit. Waar valt jouw keuze op? Houd bij het beantwoorden van die vraag het volgende in je achterhoofd:

  • Gemiddelde lengte: kies de planten uit die net zo hoog of laag zijn als jij ze hebben wilt en controleer goed of ze geen andere gewassen overschaduwen.
  • Bodem: sommige siergrassen hebben een speciaal type bodem nodig om te kunnen groeien. Zoek ze hier dan dus ook op uit.
  • Omstandigheden: gun planten die licht nodig hebben volop aandacht van de zon. Zo niet, dan mogen ze wat meer in de achterhoede staan.
  • Verzorging: controleer hoeveel verzorging je siergras vereist.

We gaan ook nog eventjes de onderdelen bij langs waar de meeste borders uit bestaan. Nogmaals, de indeling is helemaal aan jou: wij zijn hier slechts om je van de nodige inspiratie te voorzien.


Siergrassen


Deze delen wij op in twee verschillende soorten die – zoals je zult merken – voornamelijk gebaseerd zijn op lengte.


Lage siergrassen

Deze dienen veelal als opvulling, hoewel hier ook pareltjes tussen zitten. Je hoeft immers geen hoge planten of bloemen in je borders op te nemen als die niet bij jouw zelfgekozen esthetiek passen. De meeste soorten groeien heel goed in de schaduw, zodat je ze zo’n beetje overal kunt neerzetten.


Hoge siergrassen

Behoorlijke lengte betekent natuurlijk veel schaduw. Ze staan ook meteen centraal, tenzij ze opgaan in vele van hun soortgenoten. Je kunt ze dan ook gebruiken om een onaantrekkelijke achtergrond mee weg te werken. Goed nieuws: ze hebben een enorme aantrekkingskracht op vlinders!


Siergrind

Hoe veel geld, tijd, aandacht en liefde jij in je bloemperken steekt, is aan jou. Wellicht vind jij de aanblik van aarde rond al die plantjes erg prettig, of wil je het geheel opleuken waar je kunt. Dan is siergrind een goed idee! Je hebt de keuze uit vele verschillende steensoorten en het grind is verkrijgbaar in diverse groottes, kleuren, vormen en texturen. Na een behoorlijke plensbui zakken ze mogelijk ietwat de grond in, maar daar steekt een worteldoek een stokje voor. Ben je meteen van je potentiële onkruidprobleem af.


Verhoging

Ook iets om aan te denken: moet je border even hoog zijn als het gedeelte van je tuin waar het direct op aansluit? Zo nee, dan voeg je een rand toe ter verhoging. Deze is uiteraard verticaal opgesteld en wordt gemaakt van metaal, kunststof of hout. Je kunt zo’n fysieke grens kant en klaar kopen maar ook zelf in elkaar zetten om je bloemperken nog meer jouw eigen te maken.

Klaar voor een flinke groene klus?

Dan wensen we je daar alvast heel veel plezier mee. Geniet daarna vooral van het schitterende en unieke resultaat!

Dit artikel betreft een gesponsord bericht.

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder