Is het legaal om in mijn tuin wiet te kweken?

Over de hele wereld is momenteel veel te doen om cannabis. In de Verenigde Staten buigt de regering zich over de vraag of het niet volledig gelegaliseerd moet worden in plaats van slechts in een paar staten. Dichter bij huis, bij onze Oosterburen, staat de legalisering van wiet ook in de steigers. Hoe zit het eigenlijk in Nederland? Mag ik zomaar wiet kweken in mijn eigen, kleine tuintje? We informeren je over de wet in Nederland.


Gedoogd, maar niet Toegestaan

Omdat Nederland jarenlang zo’n beetje het enige land ter wereld was waar je wiet mocht kopen en roken, denken veel mensen dat je het ook mag kweken. Dat is niet helemaal waar. Eigenlijk is het kopen, roken, kweken en verhandelen van wiet verboden. Dankzij het omstreden gedoogbeleid kun je er alleen niet voor vervolgt worden. Het wordt dus eigenlijk door de vingers gezien, zolang het binnen de perken blijft. In de praktijk betekent het dat je eigenlijk geen wiet mag kweken in je eigen tuin. Maar heb je minder dan vijf planten en ben je niemand tot last? Dan word je er niet voor vervolgt. Het kweken van een kleine hoeveelheid wiet heeft dus geen gevolgen. De politie mag de planten wel in beslag nemen.

Het Nederlandse gedoogbeleid is omstreden omdat er mazen in de wet zitten. Je mag officieel geen cannabis kweken en verkopen aan een coffeeshop, maar een coffeeshop mag het wel verkopen. Vreemd, toch? In Duitsland zijn ze bezig met legalisering van cannabis. De regering neemt het Nederlandse gedoogbeleid als voorbeeld hoe het niet moet.

Huurwoningen

Een uitzondering op de regel? Als je in een huurwoning woont, gelden in principe dezelfde regels. Het probleem is dat nagenoeg alle verhuurders zelf kweken van cannabis niet toestaan. Dit staat in de meeste huurcontracten duidelijk opgesteld. Denk dus twee keer na voordat je in de tuin van je huurwoning aan de gang gaat met wietzaadjes en andere spullen. In het ergste geval kun je uit je woning gezet worden.


Wietzaden en andere Benodigdheden

Zoals je misschien begrijpt heerst er veel verwarring over het wel of niet mogen wiet kweken in je eigen tuin. Veel mensen denken dat je vijf planten mag kweken, maar dat is dus niet helemaal waar. Toch zijn er veel mensen die de proef op de som nemen. Dat kun je ook zien aan het aanbod kweekbenodigdheden in winkels en op het internet. Wietzaadjes en autoflower zaden kun je vrij eenvoudig bestellen in een winkel of webshop. Dat is volkomen legaal in Nederland. Sterker nog, in heel veel Europese landen mag je wietzaadjes kopen. De gedachte daarachter is, is dat het zaadje geen werkzame stoffen bevat. Wat je uiteindelijk met het zaadje doet, is weer aan jezelf. Dat zelfde geldt voor andere kwekerijbenodigdheden als lampen, tenten en netten. Deze spullen zijn dus toegestaan, maar het kweken van wiet met je gekochte wietzaadjes eigenlijk niet.

Nederlands Klimaat Geschikt voor Wiet?

Nu we weten wat de regels zijn, kun je zelf bepalen of je het uiteindelijk gaat doen of niet. Waar je altijd rekening mee moet houden is het Nederlandse klimaat. Dat is eigenlijk niet zo geschikt om wiet te kweken. Daarom gebeurt het ook vaak binnenshuis, wat overigens erg gevaarlijk is en daarom ook niet toegestaan is.

In Nederland zijn de omstandigheden in de zomermaanden goed genoeg. Wil je echter een normale wietplant kweken met reguliere wietzaadjes? Dan begin je vaak in mei en eindig je pas in november. Tegen die tijd is het koud en nat in Nederland. De plant kan hier aan onderdoor gaan. Daarom zijn autoflower zaden in Nederland razend populair. Deze soort heeft een veel kortere levenscyclus dan reguliere planten. Dat komt omdat ze automatisch overgaan op de bloeifase. Waar een normale plant daarvoor minimaal 10 uur per dag duisternis nodig heeft, gaat dat bij autoflower planten vanzelf.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder