7 Leuke ideeën om oude tegels opnieuw te gebruiken

Wij houden ervan om zoveel mogelijk materialen uit je tuin te hergebruiken. Bij overname van een nieuwe tuin (bijvoorbeeld met een nieuwe woning, of het overnemen van een volkstuintje), of bij een renovatie van een bestaande tuin, blijven vaak veel materialen over. Je kan dit natuurlijk weggooien, maar eigenlijk is dat zonde! Heel veel materialen zijn prima opnieuw te gebruiken, ofwel te recyclen in je tuin. Wat misschien nog wel het vaakst overblijft bij een tuinrenovatie zijn de oude tegels, betonstenen, klinkers en opsluitbanden.

Het afvoeren van tegels en stenen kan een kostbare zaak zijn. De meeste afvalverzamelpunten rekenen namelijk een bedrag op basis van het gewicht. Door ze een nieuwe bestemming te geven in je tuin bespaar je op afvoerkosten en belast je het milieu niet met extra afval.

Dit maak je makkelijk zelf van oude tegels, betonstenen, klinkers of opsluitbanden!

Staptegels

Een van de makkelijkste manieren om tegels te recyclen is met een pad van stapstenen. Zo kan je een leuk of spannend pad creëren, dwars door je border. Ook is het een mooie manier om een (extra) zichtlijn en meer diepte te realiseren in je tuin. Wissel stapstenen af met gras, mooie bodembedekkers of lage planten voor een mooi resultaat.

Zijn je tegels eigenlijk te groot om te gebruiken als staptegels? Dan kan je ze natuurlijk ook halveren of op maat (laten) snijden. Ons vaste Hoveniersbedrijf M. van Dam (zij realiseerden ook ons terras en pergola met schommel) maakte onze terrastegels snel op de gewenste maat.

Insectenhotel

Eerder maakten wij al eens een groot insectenhotel met allerlei restmaterialen. De constructie maakten we van oude betonstenen en opsluitbanden. Voor de afdekking gebruikten we oude terrastegels. We vulden de open ruimten met haardhout , holle bamboestengels, stro en droog blad. Het insectenhotel staat hier in de halfschaduw, wat verscholen tussen fraaie bladplanten. Het hotel wordt drukbezocht door veel verschillende insecten, maar ook kikkers, padden, soms een muisje en natuurlijk spinnen verblijven er volop! Ons insectenhotel dubbelt trouwens als zitbankje en plek voor jonge planten.

Insectenhotel, Bijenhotel, of Vlinderhotel / vlinderkast

Zitbankje

Heb je een flinke stapel grotere terrastegels over? Je kunt er snel en makkelijk een leuk vast bankje van maken in je tuin. Ideaal voor bij het terras, als je extra zitplekken nodig hebt (bijvoorbeeld met een feestje). Hou als zithoogte zo’n 40-50cm aan (en vergeet niet dat hier mogelijk nog een kussen op komt). Zorg voor een stevige constructie en verlijm de tegels indien nodig.

Verhoogde border

Kleinere tegels of betonstenen zijn ideaal om een verhoogde border mee te maken. Door het verhogen van de border zit je meer tussen je planten (al vanaf dat ze nog klein zijn). Ook kleine of hangende planten kan je hiermee mooi laten uitkomen. Doordat een verhoogde border meestal goede drainage heeft, is deze perfect voor minder winterhard planten. Eventueel kan er nog een brede rand worden toegevoegd, voor extra vaste zitplekken in de tuin. Verlijmen is aan te raden.

Borderrand

Wil je het gazon of een border mooi afsluiten? Of liggen je terrastegels nog niet vast? Met oude kleinere tegels en stenen maakt je snel een goede borderrand. Als deze in het zicht blijft, gebruik dan wel dezelfde stenen of materialen, of telkens dezelfde combinatie. Dit voorkomt een erg onrustig beeld. Als je de rand iets verlaagt, tot net onder het grondniveau is dat natuurlijk geen probleem. Op die manier kan je goed de terrastegels opsluiten.

Stapelmuurtje

Een variant op het insectenhotel is een stapelmuur. Je kunt deze overigens van allerlei oude materialen maken. Erg leuk om hoogteverschillen mee te creëren in de tuin, of te gebruiken als keerwand voor een verhoogde border. Met de juiste vulling en op de juiste plek zullen veel insecten en bijen er dankbaar gebruik van maken.

Vijver

Je kunt zelfs een heuse (mini)vijver maken van oude terrastegels!

Tenminste daar zijn we zelf (alweer even) mee bezig… Met de oude rechthoekige en vierkante tegels die we over hadden van de voortuin, realiseren we op diezelfde plek een kleine vijver. Alleen voor de vijverfolie kiezen we voor nieuw materiaal. Als de vijver eindelijk gereed is, zullen we zeker nog een foto plaatsen!

Wat heb jij gemaakt van oude tegels, stenen of opsluitbanden?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder