Hout in de tuin – van schutting tot overkapping

Wij houden van hout! Houten constructies in de tuin geven veel sfeer en hebben een natuurlijke (en vaak ook robuuste) uitstraling. Hout leeft: Na verloop van tijd ontstaan scheuren in de planken en gaat het hout vergrijzen. Wat ons betreft geeft dit alleen nog maar meer sfeer en karakter.

Houten schutting

Nederland is schuttingland bij uitstek! Wij kennen geen ander land waar zoveel gebruik wordt gemaakt van schuttingen als afscheiding tussen tuinen.

Hoewel een schutting niet te vergelijken is met een mooie groene haag, biedt dit wel voordelen. Zo heb je meteen de gewenste privacy, weinig onderhoud en heb je slechts een smalle strook grond nodig. Een schutting hoeft zeker niet saai of lelijk te zijn! Er is tegenwoordig zoveel keus, dat je altijd wel een mooie houten schutting kunt kiezen die past bij jouw tuin.

Erg populair is de hout-beton schutting, waar houten schuttingdelen tussen betonpalen worden geplaatst. Ze zijn bijzonder stevig en gaan heel lang mee. Deze schutting lijkt tegenwoordig bijna verplichte kost voor hele nieuwbouwwijken!

Nog altijd wordt er veel gebruik gemaakt van de klassieke tuinschermen. Je plaatst ze makkelijk tussen stevige palen. Zeker in een echte plantentuin of kleine tuin met Engelse Cottage stijl, misstaan deze schuttingen niet.

Mooier (vinden wij) is een schutting met rabatdelen of potdeksel planken. De planken worden dan (meestal horizontaal) op elkaar gestapeld, maar ze overlappen elkaar deels. Het bekendste voorbeeld hiervan is Zweeds rabat.

Wat je ook steeds vaker ziet (vooral in luxe tuinen) zijn Design schuttingen of Design tuinschermen. Deze bestaan vaak uit lange smalle latten van kwalitatief en verantwoord (hard)hout. Ze zorgen voor een mooi lijnenspel, vooral bij een wat langere schutting. Begroeiing is optioneel, want deze schuttingen zijn al mooi van zichzelf!

Houten Pergola

Een pergola is een prachtige toevoeging voor elke tuin en ideaal om de mooiste klimplanten tegenaan te laten groeien. Houten pergola’s geven natuurlijk hoogte, maar ook veel sfeer in de tuin. Pergola’s zijn ook een goede manier om te zorgen voor meer privacy en minder inkijk. Ze bieden schaduw in een zonnige tuin.

Je kunt denken aan een eenvoudige balk op twee staanders die een soort poort of doorgang vormen, tot een grote pergola over het terras, met meerdere staanders en liggende balken, compleet met lattenwerk voor een fijne schaduwplek. Een mooie pergola vormt al snel de blikvanger van je kleine tuin.

Houten overkapping

In ons regenachtige landje bieden overkappingen veel extra tuingenot. Hiermee kan je ook bij minder mooi weer toch nog lekker in je tuin zitten. Ook kan je het seizoen verlengen, zeker als je ook nog eens een fijne haard in of bij de overkapping hebt staan.

Een overkapping kan je prima laten aansluiten op de rest van je tuin, door hetzelfde materiaal te gebruiken. De planken en het hout van de schutting of pergola kan je laten terugkomen (of laten doorlopen) in en onder de overkapping. Zo krijg je meer eenheid en rust in je tuin en ontstaat een mooi en passend geheel.

Heb jij ook een mooie houten schutting, pergola of overkapping in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder