Hout in de tuin – van schutting tot overkapping

Wij houden van hout! Houten constructies in de tuin geven veel sfeer en hebben een natuurlijke (en vaak ook robuuste) uitstraling. Hout leeft: Na verloop van tijd ontstaan scheuren in de planken en gaat het hout vergrijzen. Wat ons betreft geeft dit alleen nog maar meer sfeer en karakter.

Houten schutting

Nederland is schuttingland bij uitstek! Wij kennen geen ander land waar zoveel gebruik wordt gemaakt van schuttingen als afscheiding tussen tuinen.

Hoewel een schutting niet te vergelijken is met een mooie groene haag, biedt dit wel voordelen. Zo heb je meteen de gewenste privacy, weinig onderhoud en heb je slechts een smalle strook grond nodig. Een schutting hoeft zeker niet saai of lelijk te zijn! Er is tegenwoordig zoveel keus, dat je altijd wel een mooie houten schutting kunt kiezen die past bij jouw tuin.

Erg populair is de hout-beton schutting, waar houten schuttingdelen tussen betonpalen worden geplaatst. Ze zijn bijzonder stevig en gaan heel lang mee. Deze schutting lijkt tegenwoordig bijna verplichte kost voor hele nieuwbouwwijken!

Nog altijd wordt er veel gebruik gemaakt van de klassieke tuinschermen. Je plaatst ze makkelijk tussen stevige palen. Zeker in een echte plantentuin of kleine tuin met Engelse Cottage stijl, misstaan deze schuttingen niet.

Mooier (vinden wij) is een schutting met rabatdelen of potdeksel planken. De planken worden dan (meestal horizontaal) op elkaar gestapeld, maar ze overlappen elkaar deels. Het bekendste voorbeeld hiervan is Zweeds rabat.

Wat je ook steeds vaker ziet (vooral in luxe tuinen) zijn Design schuttingen of Design tuinschermen. Deze bestaan vaak uit lange smalle latten van kwalitatief en verantwoord (hard)hout. Ze zorgen voor een mooi lijnenspel, vooral bij een wat langere schutting. Begroeiing is optioneel, want deze schuttingen zijn al mooi van zichzelf!

Houten Pergola

Een pergola is een prachtige toevoeging voor elke tuin en ideaal om de mooiste klimplanten tegenaan te laten groeien. Houten pergola’s geven natuurlijk hoogte, maar ook veel sfeer in de tuin. Pergola’s zijn ook een goede manier om te zorgen voor meer privacy en minder inkijk. Ze bieden schaduw in een zonnige tuin.

Je kunt denken aan een eenvoudige balk op twee staanders die een soort poort of doorgang vormen, tot een grote pergola over het terras, met meerdere staanders en liggende balken, compleet met lattenwerk voor een fijne schaduwplek. Een mooie pergola vormt al snel de blikvanger van je kleine tuin.

Houten overkapping

In ons regenachtige landje bieden overkappingen veel extra tuingenot. Hiermee kan je ook bij minder mooi weer toch nog lekker in je tuin zitten. Ook kan je het seizoen verlengen, zeker als je ook nog eens een fijne haard in of bij de overkapping hebt staan.

Een overkapping kan je prima laten aansluiten op de rest van je tuin, door hetzelfde materiaal te gebruiken. De planken en het hout van de schutting of pergola kan je laten terugkomen (of laten doorlopen) in en onder de overkapping. Zo krijg je meer eenheid en rust in je tuin en ontstaat een mooi en passend geheel.

Heb jij ook een mooie houten schutting, pergola of overkapping in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder