Hoeveel ruimte heb je nodig voor een zwembad?

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor een zwembad in je tuin hangt natuurlijk helemaal af van wat voor zwembad je zou willen… Een volwaardig zwembad past meestal niet in een kleine tuin (of je zou helemaal geen ruimte in de tuin meer over houden…).

Toch is een zwembad in een kleine tuin best mogelijk. Denk maar eens aan een opblaasbaar zwembad of opzetzwembaden. Dit soort zwembaden is allang niet meer alleen voor gebruik door kinderen. Er zijn zelfs zwembaden met flinke afmetingen beschikbaar. Met een opzetzwembad geniet je de hele zomer van het mooie weer en in het najaar en winter ruim je het bad gewoon weer op!

Om je een idee te geven hoeveel ruimte je nodig hebt, geven we hieronder tips om rekening mee te houden.

Hoeveel ruimte is nodig voor een zwembad in de tuin?

Opblaasbadje

Er zijn heel veel verschillende opblaasbadjes verkrijgbaar. Meestal zijn ze 1x2m of kleiner. Deze badjes zijn vrij ondiep en zet je makkelijk en snel op. Het badje zelf heeft maar weinig ruimte nodig. Deze opblaasbadjes worden veel gebruikt om kinderen lekker in te laten spelen.

Juist bij gebruik door jonge kinderen is het belangrijk dat er voldoende ruimte rondom het bad is. Kinderen stappen (en springen en klimmen) er namelijk vaak in en uit. Zij zullen er niet rekening mee houden dat niet elke kant daarvoor even geschikt is. Plaats een dergelijk badje dan ook nooit dicht bij een muur of harde obstakels. Ook planten met scherpe delen zijn minder geschikt in de buurt van het badje. Hou ongeveer een meter vrije ruimte rond het badje. In het ideale geval zorg je ook nog voor een zachte ondergrond rondom.

Opzetzwembad

Met een opzetbad plaats je makkelijk en snel een prima zwembad in je tuin. Veel modellen gaan tot dieptes van zo’n 60cm. Je kunt hier dus ook zelf goed in zitten. Er zijn ronde baden met een diameter tot zo’n 3 meter en rechthoekige baden tot zo’n 2 bij 4 meter. Het duurt bij deze baden wel even om ze te vullen en een filtersysteem is aan te raden. Zo hoef je niet telkens het water te vervangen, maar hou je het water schoon en hygiënisch. Een intex zwembad is één van de betere merken en deze zwembaden gaan heel lang mee.

Hou tenminste 2 kanten vrij van obstakels, maar liever nog 3 kanten. Zo kom je makkelijk in en uit het bad, maar ben je relatief weinig ruimte kwijt. Ook hier kan je weer uitgaan van minimaal een meter aan vrije ruimte en een minimale afstand van zo’n 50cm naar een muur.

Opzetzwembad met metalen frame

Als je toch wilt gaan voor een groter zwembad (en genoeg ruimte hebt), dan is een opzetzwembad met metalen frame ideaal. Er zijn zowel wat kleinere formaten, als zwembaden tot zo’n 3×4,5m. Het kan dus gaan om een flink bad! Voor dit type zwembad heb je eigenlijk altijd een goed filtersysteem nodig en werk je meestal met chloortabletten om de waterkwaliteit op peil te houden.

Zorg voor vrije toegang van tenminste 2 kanten (liever nog 3) en hou minimaal 1-1,5 meter vrije ruimte rond het zwembad. Hou er rekening mee dat voor dit soort zwembaden ook vaak een trappetje nodig is. Op die plek heb je dus nog wat meer ruimte nodig. Een zachte ondergrond of rubberen tegels rondom het bad zijn ook aan te raden. Vergeet niet dat een filtersysteem ook de benodigde ruimte inneemt.

Ga jij ook voor een zwembad in je kleine tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder