Hoe maak je een schutting onderdeel van je tuin?

De meeste mensen in ons land hebben een schutting als afscheiding tussen hun tuin en die van de buren.

Gelukkig zijn schuttingen er tegenwoordig in alle soorten en maten en in vele materialen en stijlen. Van moderne, rechte en strakke schuttingen, tot klassieke gebogen en sierlijke schuttingen. Toch kan een lange kale schutting in je tuin wel een beetje saai zijn. Juist in een kleine tuin zal dit extra opvallen.

Maak je schutting daarom echt onderdeel van je tuin. Een schutting is ideaal om te gebruiken voor je beplanting. Denk maar eens aan alle klimplanten die dankbaar gebruik zouden maken van het verticale oppervlak!

Als je kiest voor een schutting, is het vaak gewenst om niet de hele schutting te beplanten. Zo krijg je een mooie groene en stijlvolle toevoeging aan je tuin, maar blijft een deel van je met zorg gekozen schutting wel zichtbaar.

Hoewel een schutting plaatsen voor de meeste tuinliefhebbers geen eenvoudige klus is (gelukkig kan je dit ook laten doen), is het natuurlijk des te leuker om je schutting eigen te maken, door deze te vergroenen.

Zo maak je de schutting onderdeel van je tuin:

Met klimplanten

De meest voor de hand liggende manier om je schutting te benutten is met klimplanten. Er is heel veel keus, maar hierin ben je natuurlijk wel afhankelijk van de ligging van je tuin en hoeveel zon de schutting krijgt.

Voor een zonnige schutting kan je denken aan een druif, blauweregen, roos, clematis, passiebloem of (Toscaanse) jasmijn. Deze laatste twee klimplanten blijven groen in de winter, maar zijn wel minder winterhard.

Ligt jouw schutting meer in de schaduw? Dan kan je gebruik maken van onder meer klimop, vuurdoorn, clematis en klimhortensia. Bekijk hier alle klimplanten voor in de schaduw.

Leibomen en leifruit

Ook leibomen kunnen perfect voor een schutting worden geplaatst. Heb je een schutting op het zuiden of op het westen? Dan kan je leifruit planten. Dit kunnen heuse fruit leibomen zijn, zoals een lekkere appel of peer. Een vijgenboom is ook heel geschikt als leiboom voor een zonnige muur of schutting. Je kunt ook klimfruit leiden, bijvoorbeeld een druif, framboos, braam of zelfs een kiwi.

(Smalle) Border

Je kunt natuurlijk ook een complete border realiseren voor je schutting. Meestal is de rand van de tuin zelfs de plek die standaard in het tuinplan ingetekend wordt voor een border.

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kan je kiezen voor het ontwerpen van een smalle border (bijvoorbeeld een klimplant gecombineerd met een vaste plant, siergras of bodembedekker), of voor een grotere border met verschillende lagen en zones in het beplantingsplan. Hoe je je border ook opzet, de schutting kan je in elk plan volop benutten. Klimop als achtergrond voor je border werkt ook erg mooi.

Bomen en zuilbomen

Met een kleine boom of een zuilboom doorbreek je de rechte lijn van de schutting. Kies voor een boom of zuilboom die een stukje hoger is dan de schutting. Hou er wel rekening mee dat je een echte boom niet vlakbij de erfgrens mag plaatsen (tenzij die er al stond, of in overleg met je buren). Dit geldt meestal niet voor struiken en haagplanten en vaak ook niet voor zuilbomen.

Wat dacht je van een mooi meerstammig boompje voor de schutting? Of enkele statige Italiaanse cipressen?

Plant of boompje op stam

Een boompje op stam is nog een goede optie om voor je schutting te plaatsen. De schutting blijft in het zicht, maar wordt wel onderbroken of verzacht door een sierlijk boompje op stam. Je kunt zo’n boompje in de volle grond planten, of kies een mooie en stijlvolle pot of plantenbak.

Decoratie en verlichting

De schutting is ook heel goed te gebruiken voor decoratie. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes en insectenhotels, een spiegel, of leuk plankje met decoratie, windlichten of potjes. Sfeerverlichting bevestig je makkelijk aan de schutting, zodat je ook ’s avonds van de tuin kunt genieten. Denk aan spots, downlighters en muurlampen.

Wat heb jij gedaan om je schutting op te laten gaan in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link.

1 reactie op “Hoe maak je een schutting onderdeel van je tuin?”

  1. Bedankt voor de goede tips om een schutting onderdeel te maken van de tuin. Wij zijn net verhuisd en willen komende zomer schuttingen plaatsen. Ik vind het heel mooi om veel groen in de tuin te hebben, dus een border bij de schutting vind ik een mooi idee. Dat gaan we zeker meenemen in de plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder