Hoe zorg je voor Schaduw in een kleine tuin?

Hoe zorg je voor schaduw in een kleine tuin?

Een zonnige tuin, of een tuin op het zuiden: Wie wil dat nu niet? Lekker genieten van de zon en al vroeg in het jaar buiten kunnen zitten, of buiten eten.

Maar in de zomer kan het erg heet worden in de tuin en snak je al gauw naar wat schaduw!

In een kleine tuin is de ruimte natuurlijk erg beperkt. Een goede oplossing voor meer schaduw in de tuin, mag dus niet te veel ruimte kosten. Welke opties voor meer schaduw zijn geschikt?

Hoe realiseer je schaduw in een kleine tuin?

Schaduw in de tuin met een Parasol

De meest voor de hand liggende manier om schaduw te creëren is een parasol. Ideaal om gericht voor schaduw te zorgen op de gewenste plek. Een kleinere parasol is vaak ook nog goed te verplaatsen, mocht je schaduw willen op een andere plek. Toch zal je meestal schaduw willen bij de eettafel, loungebank of speelplek.

Een parasol heeft echter ook nadelen. Een kleinere parasol biedt echter niet altijd voldoende schaduw. Grotere parasols of zweefparasols nemen vaak veel ruimte in (of hebben een grote draaicirkel). Ook als je de parasol niet nodig hebt, zal deze ruimte innemen in de tuin en vaak zeer aanwezig zijn. Aan het einde van de dag moet je de parasol natuurlijk weer inklappen.

Een Schaduwdoek plaatsen

Schaduwdoeken zie je steeds vaker. Het is een doek dat opgehangen wordt om schaduw te maken op de gewenste plek. Een schaduwdoek biedt bescherming tegen de zon en geeft verkoeling. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak boven een terras. Ook met een schaduwdoek kan je gericht voor schaduw zorgen. Je hoeft een schaduwdoek maar één keer op te hangen en het kan vervolgens het hele seizoen blijven hangen.

Er zijn schaduwdoeken in verschillende maerialen, vormen en maten. Bijvoorbeeld een schaduwdoek geschikt voor een kleine tuin, met een afmeting van slechts 2 bij 4 meter (die toch voor voldoende schaduw zorgt).

Een schaduwdoek is ook mooi om extra sfeer in de tuin te creëren. Heb je een strakke of moderne tuin, kies dan bijvoorbeeld voor een wit, zwart of antraciet doek. In een meer natuurlijke tuin kan je denken aan kleuren als ivoor, zand of olijfgroen. Er zijn ook schaduwdoeken die waterdicht zijn. Zo kan je zelfs bij minder weer toch nog buiten zitten! Je kunt ook kiezen voor een schaduwdoek op maat, om het doek precies af te stemmen op jouw wensen.

Schaduwdoek (Foto Schaduwdoeken.nl)

Schaduw door een Pergola of Overkapping

Schaduw creëren in je tuin kan ook met een constructie. Een pergola geeft veel sfeer aan de tuin en zorgt natuurlijk voor schaduw. Om voor nog meer schaduw te zorgen, kan je een lattenconstructie toevoegen of shutters, of de pergola mooi laten begroeien. Er zijn vele prachtige klimplanten om tegen je pergola te laten groeien. Je kunt ook kiezen voor een dichte constructie: de overkapping. Vaak bedoeld om ook bij slecht weer van de tuin te kunnen blijven genieten, maar ook ideaal voor een fijne schaduwplek in de tuin.

schaduw in de tuin

Schaduw met een Dakboom of Parasolboom

De groenste optie, is het planten van een dakboom of parasolboom. Vaak worden bomen te groot voor een kleine tuin, maar in deze vorm kan je de boom goed klein houden. Het dichte bladerdek zal in de zomer voor voldoende schaduw zorgen en in de winter afvallen, waardoor het geen licht uit je huis en tuin ontneemt. Bedenk wel goed voor welke boom je kiest. Veel mensen vinden bomen met bessen of vruchten niet fijn als dakboom. Om die reden zijn dan ook speciale kweekvormen ontstaan, zoals bijvoorbeeld de Morus alba ‘Fruitless’ (moerbei). Andere goede dakbomen zijn bijvoorbeeld plataan, amberboom, moeraseik, haagbeuk, sierpeer en sierkers.

Hoe zorg jij voor meer schaduw in je kleine tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder