Zo benut je zelfs het kleinste stukje tuin!

Tuinen worden steeds kleiner… Als je ziet hoe klein de tuinen van veel nieuwbouw woningen zijn (en hoe groot de huizen zelf), dan wordt het steeds belangrijker om elk stukje groen te benutten.

Natuurlijk geldt dat voor het tuinoppervlak zelf. Maar je wilt je tuin ook kunnen gebruiken. Er is ruimte nodig om te eten en drinken, zitten, ontspannen en spelen. Vaak blijft er dan nog maar (heel) weinig ruimte over voor groen.

Gelukkig zijn er nog veel mogelijkheden met planten die weinig ruimte nodig hebben. Denk aan zuilvormige of slanke bomen en struiken, leivormen, smalle haagjes, opgaand groeiende vaste planten en siergrassen en natuurlijk klimplanten!

Klimplanten

Klimplanten kunnen zelfs de kleinste tuin compleet veranderen in een groene tuin, door elk verticaal oppervlak te benutten. Veel soorten klimplanten hebben maar een klein stukje grond nodig (al geldt wel; hoe kleiner het stukje grond, hoe meer verzorging er nodig is).

Mooie klimplanten voor in de zon zijn bijvoorbeeld Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn) en Passiflora. Al kunnen deze planten wat bescherming nodig hebben in strenge winters. Andere mooie klimplanten voor een zonnige plek in de tuin zijn blauweregen (Wisteria), trompetklimmer (Campsis), kamperfoelie (Lonicera), clematis en klimrozen.

Mooie klimplanten voor in de schaduw zijn klimop (Hedera), wilde wingerd (Parthenocisssus), klimrozen voor in de schaduw (zoals New Dawn), sommige clematis soorten (bijvoorbeeld Alpina), kamperfoelie en vuurdoorn (Pyracantha). De bloeiende klimplanten als clematis en kamperfoelie zijn ook goed te combineren met klimop, zodat een bloeiende, maar groenblijvende haag ontstaat.

Groen dak

Je ziet het tegenwoordig (gelukkig) steeds vaker: Schuren en overkappingen met groene daken. Zo wordt ook het laatste stukje oppervlak onderdeel van je tuin. Vaak worden hiervoor Sedum matten of Sedum cassettes gebruikt. Ideaal, want sedum kan heel veel hebben. Brandende zon, wind, droogte, maar ook vorst is geen probleem! Zorg er alleen voor dat ze niet te nat staan in de winter. Sedum heeft weinig verzorging nodig.

Als een sedum dak gelegd wordt, ziet het er vaak nog wat saai en plat uit (maar wel groen!). Tijdens het groeiseizoen gaan de verschillende soorten Sedum mooi bloeien. Je groene dak wordt zo een echte bijen- en vlindermagneet! Daarbij kijk je vanuit je bovenverdieping niet langer uit op een saai grijs of zwart dak, maar op een mooie groenblijvende bloemenweide!

Stoeptuin

Heb je helemaal geen tuin (of wil je die echt maximaliseren)? Dan kan je er ook voor kiezen om een stoeptuintje aan te leggen. Moet je wel op de begane grond wonen uiteraard…

Als de stoep breed genoeg is, kan je één of enkele tegels lichten, of zelfs een hele rij! Vraag dit wel even na bij de gemeente, want dit mag meestal niet zomaar. Woon je op een afgesloten erf, of aan een doodlopend pad? Dan is dit vaak geen probleem, of kan je er makkelijker een aantal potten plaatsen om te vullen met jouw favoriete potplanten. Overleg ook hier toch even met de buren om problemen te voorkomen.

Leuke stoepplantjes zijn vaak planten die zich makkelijk uitzaaien (en er ook op eigen kracht hadden kunnen komen). Denk aan judaspenning, Geranium, Euphorbia, Campanula, akelei, vingerhoedskruid, maar ook grotere planten en struiken als een vlinderstruik en Hibiscus.

Potten kan je natuurlijk vullen met allerlei planten, maar enkele mooie opties voor je eigen stoeptuin in pot zijn violen, maagdenpalm, Campanula, lavendel, rozemarijn, Carex, maar ook struiken als Skimmia, Camellia, Photinia of zelfs een olijfboompje!

Hoe benut jij elk stukje tuin?

Gebruik je klimplanten, stoepplanten, of heb jij ook een groen dak?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder