Hangmat in een kleine tuin: Hier moet je op letten!

hangmat in kleine tuin

Wat is er nu ontspannender dan lekker in een hangmat te liggen in de tuin, met uitzicht op je favoriete bloemen en planten? In de zon, of juist in de schaduw, met een verkoelend drankje erbij… Heerlijk!

Een hangmat neemt best veel (kostbare) ruimte in in je tuin. In een kleine tuin is dat niet altijd even makkelijk te realiseren. Toch kan een hangmat in een kleine tuin zeker wel!

We vertellen je graag waar je op moet letten, zodat jij straks ook kunt genieten in je hangmat in jouw kleine tuin.

Waar moet je op letten met een hangmat in een kleine tuin?

Hoeveel ruimte is nodig voor een hangmat?

Als uitgangspunt kan je 3,5-5 meter als tussenruimte nemen, voor een hangmat die wordt opgehangen tussen twee bomen. Niet iedereen heeft deze ruimte in de tuin, laat staan twee grote en stevige bomen! Als je een hangmat bevestigd tussen speciale palen, heb je wat minder ruimte nodig. Je hebt dan meestal genoeg aan 3-4 meter.

Dit hoeft trouwens geen vrije ruimte te zijn in je tuin. Een hangmat kan ook prima boven een border met lage planten. Zolang je maar makkelijk in en uit kan (bijvoorbeeld met enkele stapstenen in de border).

Hangmatten met een zogenaamde spreidstok nemen meestal meer ruimte in. Ook als je ze niet gebruikt. Een gevlochten (open) hangmat oogt ruimtelijker dan een dichte stof.

Wat als je minder dan 3 meter ruimte hebt?

Hoewel een gewone hangmat helaas te groot is, kan je nog kiezen voor een hangstoel of lounger. Dit zijn een soort mini hangmatten of hangende (lounge)stoelen, die je prima aan een stevige hoge balk, pergola of overkapping kunt hangen.

Hangstoel in kleine tuin

Wat is de beste plek voor een hangmat of hangstoel?

Kies een plek waar de hangmat of hangstoel niet in de weg hangt (als dit al kan in jouw tuin). Op die manier kan deze ook langer blijven hangen en zal je er sneller en makkelijker gebruik van maken. Een hangmat of hangstoel in een doorgang is ideaal om ruimte te besparen in een kleine tuin, maar niet erg makkelijk in het gebruik.

Afhankelijk van je eigen voorkeur kan een hangmat zowel in de volle zon, als in de schaduw.

Waar kan je een hangstoel of hangmat aan ophangen?

Een hangmat heeft zo’n 3,5-5 meter nodig als tussenruimte. Je kunt deze ophangen of bevestigen aan twee dikkere bomen, speciale palen, stevige pergola, tussen twee muren, of een combinatie hiervan. Denk bijvoorbeeld aan een boom en pergola of een muur en paal.

Een hangstoel kan je ophangen aan een pergola, overkapping stevige boomtak, of sterke hangende balk met voldoende vrije ruimte.

Hangmat of hangstoel in een standaard

Het is ook mogelijk om je hangmat of hangstoel in een speciale standaard te bevestigen. Je hebt dan geen bomen, palen, etc. nodig voor de bevestiging. Er is wel voldoende vrije (en vlakke) ruimte nodig. Voordeel is wel dat je de hangmat naar wens kunt verplaatsen. Je kunt ook een complete set kopen met hangmat of hangstoel met standaard.

Hoe hoog moet je een hangmat ophangen?

Vaak wordt ongeveer 180cm aangegeven als ophangpunt. Belangrijker is echter dat je goed kijkt naar de uiteindelijke hang hoogte. Kan je er nog makkelijk in- en uitkomen?

hangmatten kleuren (stevig touw en haken voor bevestiging)

Waarmee kan je een hangmat veilig ophangen?

Bezuinig niet op het ophangen of bevestigen. Bomen, palen en muren dienen voldoende stevig te zijn (en palen voldoende diep geplaatst). Gebruik speciaal touw voor hangmatten en stevige haken of karabijnen. Hou daarbij rekening met het gebruik (is het een eenpersoons hangmat of familiehangmat), je gewicht en de manier waarop deze wordt gebruikt (bijv. spelende kinderen).

Je kunt pas echt genieten van een hangmat als je zeker weet dat deze veilig en stevig is.

Wil jij ook een hangstoel of hangmat in je kleine tuin?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder