Een mooie haag is onmisbaar in de tuin.
Hagen zorgen voor privacy, beschutting en een natuurlijke begrenzing van je tuin. Een haag leeft: Vogels, insecten en andere dieren vinden er een schuilplaats, voedsel, of een nestgelegenheid.
Er zijn ontzettend veel haagplanten. Vaak worden dezelfde planten gebruikt voor een haag, zoals groene beuk, Taxus of laurierkers…
Wil jij een bijzondere of unieke haag? Denk dan eens aan een rode haag!
Met een rode haag bedoelen we uiteraard haagplanten met rood blad. Zo realiseer je een bijzondere haag, die opvalt tussen het groen en een prachtige contrasterende achtergrond vormt voor je planten!
Onze favoriete Rode haagplanten voor een bijzondere haag
Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’)
Iedereen kent natuurlijk de groene beuk. Het is een van de meest aangeplante haagplanten in ons land. Hele nieuwbouwwijken worden opgeleverd met deze haagplant. Hoewel het eigenlijk een bosplant is, wordt de beuk inmiddels gebruikt in de meest uiteenlopende situaties.
De rode beukenhaag is veel minder populair, maar wat ons betreft minstens zo mooi!
De rode beuk heeft alle goede eigenschappen van de groene beuk. In het voorjaar loopt het blad fris rood uit en kleurt het diep rood tot paarsrood in de zomer. In het najaar kleurt het blad oranje-bruin. Hoewel beuken eigenlijk bladverliezend zijn, blijft het verdorde blad tot ver in het voorjaar aan de plant.
Beuken zijn ideaal voor een wat smallere haag. Voor een bredere of dichtere haag plant je beuken in een dubbele (verspringende) rij. Ook mooi is om rode beuk af te wisselen met groene beuk. Beukenhaag is minder geschikt voor zware kleigrond en staat liever niet te nat in de winter. De kale stammen zijn gevoelig voor zonnebrand op een standplaats in de volle zon.
Wintergroen: Bladhoudend
Rode zuurbes (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)
Vroeger zag je deze sterke planten in bijna elke (voor)tuin. Als je door een jaren ’70 wijk rijdt, zie je ze vaak nog wel. Rode zuurbes heeft kleine rode blaadjes die een dichte haag vormen. Deze struik laat zich makkelijk snoeien in elke gewenste vorm. Doe dit echter wel met dikke handschoenen, want het zijn wel echte prikkers! Om waarschijnlijk diezelfde reden zijn ze geliefd bij vogels. Ook is zuurbes ideaal als ondoordringbare haag.
Het blad loopt al vroeg in het voorjaar uit en blijft in het najaar nog lang zitten. Toch zijn het bladverliezende haagplanten. Zuurbes is een makkelijke en sterke haagplant, waar je weinig omkijken naar hebt.
Wintergroen: Nee
Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’)
Glansmispels zijn prachtige haagplanten met glimmend en stevig donkergroen blad. Nieuw uitlopend blad kleurt felrood. Vervolgens kleurt het blad donkerrood tot bruinrood naar donkergroen.
Door Photinia fraseri Red Robin regelmatig te snoeien, blijft er telkens rood blad zichtbaar. In het voorjaar ontstaat de luchtige witte bloei. Het hele uiterlijk veranderd dan voor enkele weken, om daarna weer prachtig rood en donkergroen verder te groeien.
Hoewel Photinia steeds populairder wordt, zien we eigenlijk nog veel te weinig Photinia als haagplant. Je ziet ze wel steeds vaker als vrijstaande struik of als (bol)boom. De ideale standplaats is zonnig en iets beschut. Goed doorlatende grond heeft de voorkeur.
Wintergroen: Ja
Rode kerspruim (Prunus cerasifera ‘Nigra’)
Deze sierkers is in meerdere seizoenen mooi en wordt meestal toegepast als boom (voor een kleine tuin). Toch is rode kerspruim ook geschikt als bijzondere haagplant.
Het ovale blad is donkerrood tot roodbruin tot ver in het najaar. Prunus cerasifera bloeit prachtig in het voorjaar met kleine roze bloemen. Vaak bloeit de kerspruim als een van de eerste sierkersen. Aan het einde van de bloei loopt ook het nieuwe blad uit. Soms ontstaan nog kleine vruchten. Ook in de winter is deze struik nog mooi om te zien, met de glanzende donkerbruine tot paarsbruine stammen en donkerrode jonge twijgen.
De beste standplaats is volle zon, maar ook halfschaduw is prima. Goed doorlatende en vruchtbare grond heeft de voorkeur.
Wintergroen: Nee
Rode pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’)
Een plant die je zelden ziet als haagplant is de pruikenboom. Toch is deze struik zeker geschikt als haag. Pruikenbomen kennen een bossige (dichtvertakte) groeivorm en kunnen best breed worden. Door regelmatige snoei kan Cotinus echter ook als compacte haag gehouden worden.
De ovaalronde bladeren lopen in het voorjaar bruinrood uit en kleuren wijnrood tot paarsrood in de zomer. In de herfst kleurt het blad felrood. In het voorjaar bloeit Cotinus met de opvallende roze wollige pluimen (die op pruiken zouden lijken). De eigenlijke bloemen zijn klein en onopvallend door de geel-groene kleur.
De kweekvariant Cotinus ‘Grace’ krijgt eerst lichtrode bladeren, die later wijnrood kleuren en in de herfst variëren van geel, tot oranje en rood. De Grace wordt echter nog wat groter dan de ‘Royal Purple’ en heeft meer snoei nodig om een haagvorm te behouden. Dit gaat ten koste van de bloeipluimen.
Een standplaats in de volle zon geeft de mooiste bladkleur, maar ook halfschaduw is geschikt. Cotinus is niet kieskeurig wat de grond betreft, al dient deze wel goed doorlatend te zijn.
Wintergroen: Nee
Wil jij ook een unieke haag? Plant eens een rode haag!
* Dit artikel bevat een gesponsorde link