De gevel isoleren met planten: Werkt dat echt?

Planten als gevel isolatie

Het klinkt zo mooi: Je gevel isoleren met planten! Maar kan dit echt? Je hoort of leest er weinig er weinig over, zeker niet bij gewone woningen. Je zou dan ook denken dat het niet mogelijk is, of misschien te weinig voordeel oplevert…

Isoleren met planten vs. reguliere isolatie

Als je denkt aan het isoleren van je huis, dan denk je al gauw aan dubbelglas of HR++ glas en spouwmuurisolatie. Maar wist je dat je met een groene gevel ook kunt zorgen voor extra isolatie? Met een dichte laag beplanting tegen de gevel isoleer je de muur. Door de planten iets op afstand van de muur te planten, bekleed je niet alleen de muur, maar creëer je als het ware een extra spouw. Hoewel de besparing meestal wat minder is dan de besparing door spouwmuurisolatie, zijn de investeringskosten ook een stuk lager! Daarbij kan je zelf prima de planten aanplanten. Je kunt natuurlijk ook gewoon allebei doen, voor nog betere isolatie.

Voor een goede isolatiewaarde is een dichte begroeiing nodig. Hoe dichter het bladerdek, hoe beter de isolatie.

Combinatie met dubbel glas

De planten groeien natuurlijk alleen tegen (of voor) een muur en niet voor het raam. Maar ook spouwmuurisolatie heeft alleen effect in de muur en niet voor de ramen. Het is dan ook zeker aan te raden om het isoleren van je muur met planten te combineren met dubbel glas bestellen. Zo isoleer je de totale gevel, inclusief ramen. Met deze combinatie kan je echt verschil maken en flink besparen op de stookkosten in de winter en het huis makkelijker koel houden in de zomer.

Welke planten zijn geschikt voor gevelisolatie?

Kies voor groenblijvende klimplanten. Groenblijvend wordt ook wel wintergroen of bladhoudend genoemd. Zou je voor bladverliezende planten kiezen, dan zal de begroeiing in de winter niet dicht genoeg meer zijn voor een isolerend effect. Ook dienen de klimplanten voldoende winterhard te zijn, zodat ze niet zullen afsterven in een strengere winter.

De bekendste groenblijvende klimplant is klimop (Hedera). Klimop groeit mooi dicht en is makkelijk compact te houden, door bij te snoeien naar wens. Het is een snelle groeier en zal binnen vrij korte tijd een dichte isolerende laag vormen. Klimop heeft geen klimsteun nodig, omdat deze zelf hecht aan de muur met zogenaamde hechtwortels.

Het zijn de hechtwortels, waardoor veel mensen twijfelen om Hedera aan te planten tegen de gevel. Ondanks dat hechtwortels geen schade maken aan de muur of stenen (tenzij er al sprake is van scheuren of zwakke plekken, of er een bestaand vochtprobleem is), kiezen mensen toch graag voor andere klimplanten tegen het het huis.

Groene gevel: Je gevel isoleren met planten

Met welke groenblijvende klimplanten kan je de gevel isoleren?

Naast klimop kan je denken aan groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi) en groenblijvende clematis (Clematis armandii of Clematis cartmanii). Klimop, groenblijvende kamperfoelie en clematis kunnen zowel in de zon, als in de halfschaduw of schaduw. Een muur op het oosten of noorden is dus ook mogelijk.

Voor een (zuid)muur op de volle zon kan je denken aan Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), of zelfs passiebloem (Passiflora caerulea). Dit kan echter alleen op een zonnige en beschutte plek, tegen een warme muur en in goed doorlatende grond. Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn) en Passiflora zijn namelijk minder winterhard.

Alle bovenstaande planten hebben een klimsteun nodig en zijn niet zelfhechtend zoals klimop. Gebruik bijvoorbeeld een rek, trellis, gaashek of staaldraad voor deze klimplanten.

Zijn er nog andere planten om te gebruiken als gevelisolatie?

Naast klimplanten zijn er ook groenblijvende struiken met een sterk opgaande groeivorm. Deze struiken hebben geen klimsteun nodig, maar vormen stevige opgaande takken. Denk bijvoorbeeld aan een vuurdoorn (Pyrachantha), Amerikaanse sering (Ceanothus) of eventueel een groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora). Let op, want een groenblijvende Magnolia is minder winterhard).

Ook groenblijvende struiken en haagplanten in leivorm zijn toe te passen als gevelisolatie. Hoe dichter ze zijn begroeid, hoe beter de isolerende werking.

Voordelen van het isoleren van je gevel met planten:

  • Minder koud in de winter
  • Minder warm in de zomer
  • Planten houden regenwater langer vast: minder kans op uitdroging van de grond
  • Klimplanten nemen heel weinig ruimte in
  • Absorbeert geluid
  • Gevelbeplanting heeft weinig onderhoud nodig: 1-2 keer per jaar bijsnoeien
  • Veel goedkoper dan reguliere gevelisolatie
  • Biedt plek voor dieren, vogels en insecten
  • Een groene gevel ziet er prachtig uit!

Wil jij ook een mooie groene gevel die je huis goed isoleert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder