Lastige omstandigheden, maar toch een gazon?

Heb je een hele kleine tuin? Of een tuin met voornamelijk schaduw?

Maar wil je toch graag een stukje gras in de tuin?

Dat blijkt vaak nog erg lastig!

Vaak is het heel moeilijk om een klein gazon in goede staat te houden. Zeker als de omstandigheden niet ideaal zijn. In een kleine tuin of stadstuin is er al snel (te) weinig zonlicht voor een gazon om goed te kunnen groeien. Ook intensief gebruik leidt op een klein oppervlak eerder tot kale plekken in je gazon.

Heb je er alles aan gedaan om een mooi gazon te realiseren, maar wil het maar niet lukken?

Zijn de omstandigheden niet ideaal, of zelfs onmogelijk?

  • Niet genoeg zon of zelfs bijna helemaal geen zonlicht
  • Erg droge grond, of grond die makkelijk uitdroogt
  • Hele natte grond, waarbij de grond buiten de zomer altijd drassig is (slechte drainage)
  • Veel stenen, keien, beton, of puin in de grond
  • Helemaal geen grond (alleen een terras, balkon of dakterras)

Je zou kunnen kiezen voor kunstgras…

En nee, we bedoelen hier niet van dat plastic, gifgroene kunstgras dat je vroeger veel zag!

Tegenwoordig doen fabrikanten er alles aan om ook kunstgrassen een meer natuurlijke look te geven. Bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere kleurtinten, kleine verschillen in de hoogte van de grassprieten, of zelfs hele kleine imperfecties… Ook het invegen van zand kan hierbij helpen.

Het loont vaak wel de moeite om iets meer te investeren in je nieuwe gazon. Vaak is een meer natuurlijke uitstraling ver te zoeken bij de goedkoopste merken kunstgras. Gelukkig is er in de kleinere tuin vaak niet een heel groot oppervlak om te voorzien van een nieuwe grasmat.

Naast de mogelijkheid om een gazon te realiseren op een lastige plek, of in elk geval plek met niet ideale omstandigheden, kan kunstgras ook uitkomst bieden als je (jonge) kinderen hebt, of bijvoorbeeld huisdieren. Het gazon wordt dan al snel intensief gebruikt en door het vele betreden (of graven) kunnen makkelijk kale plekken ontstaan.

De aanleg van je nieuwe gazon is vrij eenvoudig, zolang er een goede en vlakke ondergrond is. Uiteraard kost het wel tijd om het goed aan te leggen. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor een kunstgras aanlegservice. Toch zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn in je kleine tuin.

Dakgazon

Met een stuk kunstgras kan je natuurlijk ook een heel bijzonder dakterras realiseren! Zo geef je je hele dakterras een compleet andere uitstraling. Een minder mooi vloeroppervlak is zo ook eenvoudig aan het zicht te onttrekken.

Je eigen dakgazon is natuurlijk heerlijk om lekker te ontspannen, of leuk om je volgende barbecue feestje op te organiseren.

Zie jij jezelf al op je eigen dakgazon zitten (of liggen) deze zomer?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder