Lastige omstandigheden, maar toch een gazon?

Heb je een hele kleine tuin? Of een tuin met voornamelijk schaduw?

Maar wil je toch graag een stukje gras in de tuin?

Dat blijkt vaak nog erg lastig!

Vaak is het heel moeilijk om een klein gazon in goede staat te houden. Zeker als de omstandigheden niet ideaal zijn. In een kleine tuin of stadstuin is er al snel (te) weinig zonlicht voor een gazon om goed te kunnen groeien. Ook intensief gebruik leidt op een klein oppervlak eerder tot kale plekken in je gazon.

Heb je er alles aan gedaan om een mooi gazon te realiseren, maar wil het maar niet lukken?

Zijn de omstandigheden niet ideaal, of zelfs onmogelijk?

  • Niet genoeg zon of zelfs bijna helemaal geen zonlicht
  • Erg droge grond, of grond die makkelijk uitdroogt
  • Hele natte grond, waarbij de grond buiten de zomer altijd drassig is (slechte drainage)
  • Veel stenen, keien, beton, of puin in de grond
  • Helemaal geen grond (alleen een terras, balkon of dakterras)

Je zou kunnen kiezen voor kunstgras…

En nee, we bedoelen hier niet van dat plastic, gifgroene kunstgras dat je vroeger veel zag!

Tegenwoordig doen fabrikanten er alles aan om ook kunstgrassen een meer natuurlijke look te geven. Bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere kleurtinten, kleine verschillen in de hoogte van de grassprieten, of zelfs hele kleine imperfecties… Ook het invegen van zand kan hierbij helpen.

Het loont vaak wel de moeite om iets meer te investeren in je nieuwe gazon. Vaak is een meer natuurlijke uitstraling ver te zoeken bij de goedkoopste merken kunstgras. Gelukkig is er in de kleinere tuin vaak niet een heel groot oppervlak om te voorzien van een nieuwe grasmat.

Naast de mogelijkheid om een gazon te realiseren op een lastige plek, of in elk geval plek met niet ideale omstandigheden, kan kunstgras ook uitkomst bieden als je (jonge) kinderen hebt, of bijvoorbeeld huisdieren. Het gazon wordt dan al snel intensief gebruikt en door het vele betreden (of graven) kunnen makkelijk kale plekken ontstaan.

De aanleg van je nieuwe gazon is vrij eenvoudig, zolang er een goede en vlakke ondergrond is. Uiteraard kost het wel tijd om het goed aan te leggen. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor een kunstgras aanlegservice. Toch zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn in je kleine tuin.

Dakgazon

Met een stuk kunstgras kan je natuurlijk ook een heel bijzonder dakterras realiseren! Zo geef je je hele dakterras een compleet andere uitstraling. Een minder mooi vloeroppervlak is zo ook eenvoudig aan het zicht te onttrekken.

Je eigen dakgazon is natuurlijk heerlijk om lekker te ontspannen, of leuk om je volgende barbecue feestje op te organiseren.

Zie jij jezelf al op je eigen dakgazon zitten (of liggen) deze zomer?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder