Douglas hout in de tuin: mooi en robuust!

Douglas hout pergola

Douglashout is ontzettend populair. Niet voor niets natuurlijk, want het is mooi en sterk hout, met een warme, maar robuuste uitstraling. Vooral het gebruik van dikke palen en zware elementen versterkt dit effect nog eens extra. In de tuin zie je dit hout veel in schuttingen, tuinhuizen, overkappingen en pergola’s.

Bij aankoop en na plaatsing is de kleur opvallend warm oranje. Na enkele maanden begint het hout prachtig te vergrijzen. Ook kunnen er na verloop van tijd wat scheuren ontstaan in het hout, maar dit doet niks af aan de stevigheid. Wij houden er van!

Bijkomend voordeel is dat Douglashout niet behandeld hoeft te worden en toch heel lang mee gaat. Dit komt door de aanwezigheid van veel hars in het hout.

Wat is nu precies Douglas hout?

Douglas hout komt van de Douglasspar. Dit is een Europese naaldboom, die vooral groeit in de bossen van Noordwest-Europa. Douglashout heeft een hoog percentage kernhout. Dit kernhout bevat veel hars, wat ervoor zorgt dat het hout erg hard wordt. Het is het een van de hardste houtsoorten in Europa.

Is Douglas hardhout?

Ondanks het sterke hout, is Douglashout geen hardhout. Het is een Europese naaldboom, die officieel onder zachthout valt. Toch vormt Douglashout een goed alternatief voor hardhout, omdat het erg hard is (zelfs een van de hardste Europese houtsoorten).

Hoe lang gaat Douglas hout mee?

Douglashout is erg duurzaam. Onbehandeld gaat het hout zo’n 10-15 jaar mee. Door het hout of de Douglas planken te behandelen, verleng je de levensduur nog eens 5 jaar extra. Ter vergelijking: Vurenhout gaat maar zo’n 5-7 jaar mee en echt hardhout 25 jaar of langer.

Moet je Douglas behandelen?

Meestal wordt Douglas niet behandeld. Hierdoor ontstaat een mooie natuurlijke verkleuring. Omdat er al een vrij lange levensduur is, is behandelen ook niet per se nodig. Wil je de levensduur echter verder verlengen, dan is impregneren of beitsen wel mogelijk. Dit verlengt de levensduur met nog eens zo’n 5 jaar. Oftewel, je Douglashout gaat dus ongeveer 15-20 jaar mee! Met beitsen kan je ook de warme kleur behouden.

Waarom Douglas hout kiezen?

  • Harde houtsoort
  • Europees hout (dus geen hardhout uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika)
  • Levensduur van het hout is 10-15 jaar (onbehandeld)
  • Behandeld is levensduur zelfs 15-20 jaar
  • Weinig onderhoud
  • Sterk, recht en lange planken zijn mogelijk
  • Relatief betaalbaar, zeker in vergelijking met hardhout
  • Goed verkrijgbaar, van bouwmarkt tot tuincentrum
  • Mooie verkleuring en robuuste uitstraling
Douglas heeft eerst een warme kleur, later vergrijsd het hout

Waarvoor gebruik je Douglashout in de tuin?

De mogelijkheden met dit mooie hout zijn eindeloos. Van een complete schuur of tuinhuis, tot veranda, overkapping of pergola. Ook een Douglas schutting is erg populair (vaak in combinatie met betonpalen). Met Douglas planken kan je ook een fraaie tafel, plantenbak of moestuinbak maken. Of een handige oppottafel…

Wij maakten er onder andere een mooie en stevige pergola mee, met een schommel voor de kinderen en mooie klimplanten voor ons zelf!

Heb jij ook Douglas hout in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groene tuin

Ga voor zoveel mogelijk groen in een kleine tuin


Groen is daarbij belangrijker dan je denkt. Groen geeft rust, ontspanning, eenheid en is ontzettend decoratief. Gelukkig is ook in een kleine tuin heel wat mogelijk!

Lees verder

Boekreview: Ontwerp je eigen voedselbostuin

Het voedselbos is hip! Het idee van een weelderige (bos)tuin vol eetbare planten en vruchten spreekt veel mensen aan. Maar voor een voedselbos is toch al snel aardig wat ruimte nodig. Of toch niet? Dit boek geeft veel tips om juist ook op een beperkt oppervlak je eigen (mini) voedselbos te realiseren.

Lees verder
Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien? En hoe doe je dat?

Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Moet je een Japanse esdoorn eigenlijk wel snoeien? Zo ja, wanneer doe je dat dan het beste en hoe moet je Acer palmatum snoeien?

Lees verder