Het verlanglijstje voor een tuinier

Het is weer (bijna) december. De tijd van gezelligheid, warmte van de open haard of vuurkorf, sfeervolle (kerst)verlichting, samen zijn EN natuurlijk de tijd van cadeaus! Nu de feestdagen er weer aankomen is steevast de vraag: Wat zou jij graag willen hebben?

Voor tuiniers is dat natuurlijk niet anders. Toch vinden veel mensen het lastig om juist voor ons als tuinliefhebber iets te kopen. Niet iedereen is thuis in de wereld van tuinieren…

Heb je een vriend of vriendin, kennis of familielid die erg van tuinieren houdt, maar weet je niet goed wat te geven? Met deze tips kan het niet meer fout gaan:

Onze verlanglijst: 11 Cadeau’s waar elke tuinier blij van wordt!

Een mooi tuinboek

Er zijn oneindig veel mooie en goede tuinboeken die de moeite zeker waard zijn! Zowel Nederlandse tuinboeken, als Engelse, van bekende en minder bekende schrijvers, tuinontwerpers, tuinmannen en tuinvrouwen. Waar de plantengids en catalogus misschien steeds meer vervangen wordt door online plantengidsen en websites, is er zeker nog voldoende ruimte voor boeken over (duurzaam) tuinieren en tuinontwerp. Voor ons is een afwisseling tussen praktische tips en prachtige foto’s nog altijd een goede reden om de computer nog even niet aan te zetten. Onze favorieten zijn Tuinieren met Monty Don, de Nieuwe kleine tuin en het Engelstalige Encyclopedie voor Tuinontwerp van de RHS.

Een goede snoeischaar

Tuinieren zonder snoeischaar is bijna niet denkbaar… Een snoeischaar is dan ook altijd gewenst, zelfs als je er al een of meerdere hebt. Want een snoeischaar voor extra dikke takken, of juist voor het precieze werk, had je wellicht nog niet… Wel is het belangrijk dat een snoeischaar van goede kwaliteit is, zodat er nette snoeiwonden ontstaan en de snoeischaar bij voorkeur een hele tijd mee gaat. Goede merken zijn bijvoorbeeld Felco, ARS, Okatsune en Fiskars. Maar ook de nieuwere serie van Gardena is fijn in het gebruik.

Een setje stevige tuin handschoenen

Vooral in de winter is het soms fijn om tuinhandschoenen te dragen. Met een stevige en wat dikkere handschoen kan je de meeste werkzaamheden prima uitvoeren en zal je niet snel last krijgen van koude vingers bij het (grotere) snoeiwerk in de winter. Voor het fijnere werk is een setje dunnere tuinhandschoenen toch wel fijn. Deze handschoenen zijn meestal ook wat minder stug, maar gaan wel veel minder lang mee. Tuinhandschoenen zijn er in alle kleuren en met vele leuke motieven en opdrukken.

Stijlvolle plantenlabels

Heb je veel planten gezaaid of gestekt? Dan is het belangrijk om je planten goed te labelen. Zeker aan het begin is het moeilijk te zien om welke planten het gaat, laat staan dat je de juiste kleur herkent. Met mooie en stijlvolle plantenlabels maak je jouw zaailingen en stekken helemaal af. Je plantenlabels hoef je dan zeker niet meer te verbergen of apart te bewaren! Met een watervaste stift voorzie jij straks elke plant van het juiste label.

Een zak (biologische) potgrond of compost

Grond hebben we hier altijd tekort… Klinkt bekend? Bij het zaaien, stekken, oppotten, verpotten, verplanten en aanplanten, kan je altijd wel wat (biologische) potgrond gebruiken. In het najaar en voorjaar kan je nog een dikke mulchlaag van compost toevoegen aan je tuin. Door het beperkte tuinoppervlak komen we hier ook steeds compost tekort vanuit ons eigen compostvat. Ideaal om dit aan te vullen met goede (biologische) compost.

Een flexibele kuip of mand

Als je een beetje netjes wilt tuinieren, of als je (net als ons) altijd ruimtegebrek hebt bij het tuinieren, is het handig om te werken met een flexibele kuip of mand. Ideaal te gebruiken om grond in te scheppen bij het aanpassen van de tuin, het onkruid in te gooien bij het schoffelen, of om je tuinspullen in te vervoeren naar je volkstuintje. Het voordeel van een flexibele kuip is dat ze maar weinig ruimte innemen als je deze niet gebruikt. Een opvouwbare emmer of tuinafval zak is een goed alternatief.

Mooie plantensteunen

Heb jij ook overal bamboestokjes in de tuin staan tijdens het groeiseizoen? Veel planten profiteren nu eenmaal van wat steun. Zou het alleen niet mooier zijn om gebruik te maken van stijlvolle plantensteunen, die ook op zichzelf al mooi en netjes zijn in je tuin of border? Zo geef jij je planten op tijd voldoende steun, zonder dat dit er rommelig of minder mooi uitziet.

Grote gieter

Een goede (en grote) gieter is onmisbaar in de tuin. Natuurlijk kan je ook sproeien, maar door de gieter te gebruiken, kan je heel gericht water geven en alleen aan die planten die het (vooralsnog) echt nodig hebben. Bijvoorbeeld bij nieuwe aanplant, jonge planten en planten in pot. Kies wel voor een grote gieter, bijvoorbeeld van 12-20 liter, zodat de gieter niet onmiddellijk leeg is. Vergis je niet: Nieuwe planten, struiken en bomen hebben veel water nodig om goed aan te slaan! Zelfs planten en bomen die (eenmaal aangeslagen) goed tegen droogte kunnen…

Tuinklompen

Een setje tuinklompen is voor ons de uitkomst om even snel de tuin in te gaan. Ze staan hier altijd naast de achterdeur en je stapt er zo in. Voor je het weet ben je buiten lekker aan het tuinieren. Uiteraard kan je kiezen voor echte houten klompen, maar ondanks onze Friese roots, kiezen we zelf toch liever voor tuinklompen van leer, of anders kunststof. Dit werkt vaak net wat fijner.

Een vogelhuisje, insectenhotel, bijenhotel of vlinderkast

Het is ook altijd leuk om een vogelhuisje, insectenhotel, bijenhotel of vlinderkast te krijgen. Zelf houden we niet van al te opvallende bouwwerken of kleurrijke huisjes, maar van de wat meer natuurlijk ogende of rustieke vogelhuisjes en insectenhotels. Vaak weet je wel ongeveer waar iemand van houdt, of in elk geval waar iemand juist niet van houdt. Meer plek voor de natuur en dieren in de tuin is natuurlijk altijd goed!

Een cadeaubon voor een lokaal tuincentrum of tuin webshop

Weet je echt nog steeds niet wat je iemand moet geven? Bedenk dan dat een cadeaubon van een leuk of lokaal tuincentrum of goede tuin webshop altijd fijn is om te ontvangen. Dit kan net even de doorslag voor iemand geven om zichzelf eens te trakteren op die ene nieuwe plant die hij of zij al zolang wil hebben!

Weet jij al wat je graag zou willen krijgen in december?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder