Beukenhaag of Haagbeuk?

Beuken in de herfst- Beukenhaag of Haagbeuk

 

De winter is het ideale moment om wortelgoed te planten. Zo kan je flink besparen op de aanplant van hagen.

 

Eén van de populairste planten voor het aanleggen van een haag is de beuk.

 

Toch is er vaak verwarring:

Is het nu een beukenhaag of haagbeuk?

 

Hoewel veel mensen denken dat het om dezelfde plant gaat, is dat zeker niet het geval. Met beukenhaag wordt de Fagus sylvatica bedoeld en met haagbeuk de Carpinus betulus.

 

Beukenhaag of haagbeuk - Fagus sylvatica

Fagus sylvatica (beuk)

Dit is de echte beukenhaag, met licht glanzend groen blad. In de herfst verkleurd het blad naar geel en bruin en dit blad blijft (grotendeels) zitten in de winter. In de lente valt het blad alsnog af en groeit er nieuw fris groen blad. Een haag van deze plant noemen we een beukenhaag.

 

 

Beukenhaag of Haagbeuk - Carpinus betulus

Carpinus betulus (haagbeuk)

Dit is de haagbeuk, met wat ruwer groen blad, waarbij de nerven duidelijker zichtbaar zijn dan bij de beuk. Het blad verkleurd naar grijsbruin in de herfst en valt in de winter af. Een haag van deze plant is dus eigenlijk een haagbeukenhaag.

 

 

 

Omdat de benamingen erg op elkaar lijken, is het (net als bij veel meer Nederlandse plantnamen) verstandig om altijd de Latijnse naam te gebruiken.

 

Met de Latijnse naam weet je zeker dat je de juiste plant kiest!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder