Het hele jaar aan de BBQ!

Barbecueën in de tuin is de perfecte manier om van lekker eten en gezelligheid te genieten met vrienden en familie. Met een paar simpele stappen, tover je jouw tuin om in een gezellige buitenkeuken. Zie je jezelf al zitten met een verfrissend drankje en heerlijk stuk vlees of vers gegrilde groenten van de barbecue? De barbecue aansteken in de zomer doen we natuurlijk allemaal… Maar eigenlijk kan je het hele jaar barbecueën, ook als het weer minder mooi is! Hier onze tips voor de bbq in elk seizoen!

Barbecue in het voorjaar

Laten we beginnen met het voorjaar. Een tijd waarin nog altijd veel te weinig mensen barbecueën. In de lente kan het soms nog wat fris zijn, dus het is belangrijk om te zorgen voor voldoende warmte. Een handige tip is om je barbecue onder een afdak te zetten of dichtbij je huis te plaatsen, zodat je kunt profiteren van de warmte van je woning. Ook sta je zo meestal wat beschut uit de wind. Op koude dagen kan je eventueel binnen eten, maar op de al wat warmere dagen is buiten eten toch het fijnst! Kies anders voor een barbecue in de middag.

Lekkere gerechten voor de barbecue in het voorjaar zijn lamsvlees en kip (bijvoorbeeld licht gemarineerde kipspiesjes). Denk ook aan lichte en frisse gerechten zoals een salade met gegrilde kip of vis, of aan gegrilde groenten zoals asperges, courgette en paprika, maar ook portobello’s en maïskolven. Ook vis is heerlijk in het voorjaar! Deze gerechten passen goed bij de smaken van de lente en zijn ook nog eens makkelijk te bereiden.

Barbecue in de zomer

De zomer is natuurlijk de periode waarin de meeste mensen de bbq gebruiken. Heerlijk om ’s avonds uitgebreid te dineren, maar ook perfect voor een (lichte) lunch met gegrilde groenten. Of een lekker stuk vlees met een verfrissend drankje na een dag hard werken in de tuin.

Een populaire keuze voor de zomer is de klassieke hamburger, satéspies, worstjes, speklappen en hotdog, maar er is natuurlijk meer te ontdekken op de barbecue. Zo zijn groenten zoals mais, paprika en courgette heerlijk om te grillen. Verder zijn ribbetjes, kippenvleugeltjes en visgerechten zoals zalm ook goed te bereiden op de barbecue. Een frisse salade past perfect bij een barbecue in de zomer.

Barbecue in het najaar

Barbecueën in het najaar is een geweldige manier om het meeste uit het seizoen te halen en te genieten van de koele, knusse avonden. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor de juiste warmtebron. In de herfst kan het ’s avonds al behoorlijk afkoelen, dus zorg ervoor dat je genoeg houtskool of briketten hebt om de barbecue op de juiste temperatuur te houden. Ook kun je overwegen om een vuurkorf naast de barbecue te zetten om extra warmte te creëren voor jezelf.

Lekkere gerechten voor de herfst barbecue zijn bijvoorbeeld pompoen, paddenstoelen, kastanjes en wildgerechten. Denk aan een pompoensoep of geroosterde pompoen als bijgerecht. Gegrilde portobello’s met knoflook en tijm zijn ook een heerlijk vegetarisch gerecht. Wildgerechten zoals hertenbiefstuk en wildzwijn zijn perfect om te grillen en passen goed bij dit seizoen.

Barbecue in de winter

Barbecueën is niet alleen voor de warmere maanden van het jaar. Ook in de winter kan het erg gezellig zijn om de barbecue aan te steken. Denk hierbij aan heerlijke winterse gerechten zoals stoofvlees, pulled pork, aardappelgratin en gevulde portobello’s. Het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende warmte en beschutting tijdens het barbecueën in de winter. Een vuurschaal of terrasheater kan naast de barbecue geeft extra warmte. Warme drankjes zijn ook aan te raden in de winter. Natuurlijk kan je ook buiten koken en een drankje drinken, om vervolgens binnen te eten.

Tips voor barbecueën in elk seizoen

Tot slot nog wat meer algemene tips om het hele jaar door te barbecueën. Zorg voor een goede kwaliteit barbecue. Een roestige, oude of versleten barbecue kan zorgen voor problemen tijdens het koken. Schaf goed barbecuegereedschap aan, zoals een tang, spatel en barbecuehandschoenen. Dit maakt het koken op je barbecue veel fijner.

Kies een geschikte locatie voor je barbecue. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt en dat de barbecue stevig en stabiel staat. Een tafeltje of plank ernaast om je spullen op te leggen, is natuurlijk ook handig.

Bedenk van tevoren welke gerechten je wilt bereiden op de barbecue. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, van vlees en vis tot groenten en fruit. Zorg dat je alle ingrediënten en benodigdheden in huis hebt en dat je voldoende ruimte hebt om te koken.

Last but not least: zorg voor een goede sfeer en geniet van het buiten zijn. Met een beetje creativiteit, wat leuke accessoires en de juiste ingrediënten maak je van elke barbecue in de tuin een feestje!

Wanneer barbecue jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder
Vuurplaats in de winter tuin

5 Must-haves voor de winter tuin

Ook in de winter kan je genieten van een mooie en fijne tuin. Zeker met deze musthaves.

Lees verder
witte berk

Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin?

Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin? Zo ja, welke?

Lees verder