Tips voor een barbecue in jouw kleine tuin

Als je houdt van buiten eten (wie doet dat nu niet?) mag een barbecue in je tuin niet ontbreken.

Van eenvoudige (wegwerp) bbq, tot luxe kolen- of gasbarbecue, of een complete buitenkeuken: de echte liefhebber vindt er zelfs in een kleine tuin plek voor!

De plek voor je barbecue is wel iets om over na te denken. Dit geldt voor een vaste barbecue, maar ook als je een mobiele barbecue hebt, is het handig om hiervoor een vaste en veilige plek te hebben.

Wat is een goede plek voor de barbecue in een kleine tuin?

Veilig barbecueën

Barbecueën doe je beter niet te dicht bij het huis, of in elk geval niet te dicht bij de ramen of deuren. Ook niet bij die van je buren trouwens…

Een terras zou een prima plek kunnen zijn voor een barbecue. Het is vlak en je hebt een stevige ondergrond, maar in een kleine tuin is je terras meestal wat te klein.

Je kunt beter niet te dicht bij de tafel barbecueën. Je zit dan al snel in de rook, of te dicht bij het vuur. Ook wil je met een gerust hart om de tafel kunnen lopen (en je kinderen ook).

Heb je wel een ruim terras, dan kan je een bbq plek maken aan de zijkant. Zo staat je barbecue niet snel in de weg, ook niet wanneer je deze niet gebruikt.

Een afstand van minimaal 2 meter vrije ruimte rond de barbecue is zeker aan te raden. Als je de ruimte hebt, is een cirkel van zo’n 3 meter ideaal.

Plaats de barbecue niet te dicht op een schutting, parasol, hogere struiken, hagen of overhangende bomen.

Kies voor een plek uit de wind. Zo voorkom je dat eventuele vlammen of vonken overslaan op brandbare materialen. Overigens raden we altijd aan om voor de zekerheid toch een emmer water of zand bij de hand te houden tijdens het barbecueën.

Lekker barbecueën

Naast de belangrijke veiligheidsaspecten, is barbecueën bij uitstek een sociale bezigheid. Het is dus wel zo leuk als degene die achter de barbecue staat, nog in contact is met zijn of haar gasten. Nu is het hebben van een kleine tuin ineens een voordeel!

Om niet telkens heen en weer te hoeven te lopen, is het fijn als je alle spullen bij de hand hebt. Heb je een mobiele barbecue, dan kan het fijn zijn om er een stevig (opklap)tafeltje bij te zetten, of kies voor een bbq compleet met werkbank of handige plankjes, zoals de grotere modellen van de populaire Big Green Egg. Zo heb je altijd al je barbecue gereedschap bij de hand. Want ja, waar is nu weer die tang, als je net het vlees wilt draaien?

Bij een vaste barbecue of buitenkeuken, zorg je natuurlijk voor een voldoende ruim werkoppervlak, met eventueel nog handige opbergvakken. Je ziet soms de leukste buitenkeukens gemaakt van eenvoudige U elementen.

Kies een barbecue die voldoet aan jouw wensen en manier van barbecueën. Maar kies ook de barbecue die je mooi vindt. In een kleine tuin zal deze namelijk al snel erg in het zicht staan.

Maak je een hele buitenkeuken? Zorg dan dat je deze netjes afwerkt, zodat het een stijlvol onderdeel wordt van je tuin. Ook voor een losse barbecue, zoals bijvoorbeeld een Green Egg bbq, kies je er een die je mooi vindt.

Onze eigen bbq plek is midden op ons mini gazon. Simpelweg omdat het de enige open plek is in de tuin die niet direct grenst aan hogere planten of de overhangende boom. Bij droogte gaat er wel eerst een emmer water over het gazon. Zo voorkom je schroeiplekken (of erger).

Wat is jouw barbecue plek in de tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder