3 Tips voor een minder saaie voordeur

Vaak zie je dat kosten nog moeite gespaard worden voor een leuke achtertuin. De voortuin daarentegen wordt minder snel aangepakt. Vooral het gebied rond de voordeur is meestal in eerste plaats functioneel. Maar dit hoeft natuurlijk niet saai te zijn! Met deze tips maak je de entree naar en voordeur van jouw huis minder saai.

Plant een klimplant

Heb je wat grond beschikbaar bij je voordeur? Of kan je misschien een tegel lichten? Plant dan een mooie klimplant naast en over je voordeur!

Hou er rekening mee dat de meeste klimplanten wel een klimsteun nodig hebben. Hiervoor kan je een constructie maken van bamboestokken, of een gaashek gebruiken, metaaldraad of een trellis.

Niet alle planten kunnen op elke plek even goed groeien. Op een zonnige plek kan je denken aan blauweregen (Wisteria), clematis, druif, jasmijn of passiebloem. De laatste twee houden wel van een beschutten en warme plek. In de schaduw kan je bijvoorbeeld een vuurdoorn planten (hou wel rekening met de doorns bij je voordeur), klimhortensia, Akebia (schijnaugurk), of wilde wingerd. Minder geschikt zijn klimop en trompetbloem (vanwege de hechtwortels). Bij blauweregen moet je de groeikracht overigens niet onderschatten en bij een druif kunnen er wel wespen op af komen, als de druiven rijp worden.

Plaats een mooie pot (of twee) bij je voordeur

Een sierlijke pot bij de voordeur met een mooie plant geeft een chique uitstraling! Je kunt er ook twee plaatsen; aan weerskanten van de deur. Een pot kan je beplanten met één mooie plant, zoals een solitaire struik of haagplant. Denk aan Viburnum tinus (groenblijvende sneeuwbal), Portugese laurier, olijfwilg, camelia, skimmia of Pieris (rotsheide). Bijkomend voordeel is dat al deze planten groenblijvend zijn. Zo geniet je het hele jaar van mooie planten.

Het is ook mogelijk om de pot of bak als mini border te gebruiken. Combineer dan verschillende planten met elkaar, zoals vaste planten met siergrassen. Bijvoorbeeld zonnehoed (Echinacea) met lampenpoetsergras (Pennisetum), of een Japanse esdoorn (Acer palmatum) met zegge (Carex). Op een zonnige plek kan je zelfs een heerlijk geurende mediterraanse kruidenborder maken in een bak of pot!

Krans aan de deur

Een krans is niet alleen mooi met kerst. Je kunt natuurlijk voor elk seizoen een mooie sierkrans maken. Naast de bekende variant met coniferentakken, den, hulst en bessen, kan je voor het voorjaar denken aan mos met kleine bloembolletjes, of droogbloemen in de zomer. Met klimop kan je een krans maken die jaarrrond mooi blijft en op een zonnige plek kan je ook aan de slag met bijvoorbeeld Sedum.

Naambordje bij de deur

Met een leuk of sierlijk naambordje maak je jouw voordeur helemaal af. Bijvoorbeeld een Naambordje voordeur hout. Zo weet iedereen gelijk wie de voordeur of voortuin zo leuk heeft opgefleurd!

Wat heb jij gedaan om je entree of voordeur op te vrolijken?

Kies jij voor een statige of chique uitstraling? Of hou jij meer van opvallende bonte kleuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder
Vuurplaats in de winter tuin

5 Must-haves voor de winter tuin

Ook in de winter kan je genieten van een mooie en fijne tuin. Zeker met deze musthaves.

Lees verder
witte berk

Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin?

Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin? Zo ja, welke?

Lees verder