Ga je een tuin ontwerpen?
Voor jezelf, of juist voor iemand anders?
Begin met het inventariseren van alle tuinwensen en eisen.
Wat wil je doen in de tuin en voor wie moet de tuin geschikt zijn?
Waarvoor wil je de tuin gaan gebruiken?
Het maakt nogal een verschil of je een tuin ontwerpt voor jezelf, een gezin met kinderen, een gepensioneerd stel, of een jonge single.
Als je de tuin voor jezelf ontwerpt is het natuurlijk makkelijk om te bepalen.
Wil je een tuin voor iemand anders ontwerpen, dan is het ontzettend belangrijk dat je hier een duidelijk beeld van hebt.
Maar niet alleen de woonsituatie van de tuineigenaar is van belang. Probeer ook goed te achterhalen hoe de bewoners de tuin willen gaan gebruiken. Vraag bijvoorbeeld hoe hun ideale dag thuis er uit ziet en wat zij zich zelf zien doen in de tuin die dag.
Boektip: Musthave voor de Tuinontwerper
Populaire gebruiksfuncties van de tuin
- Relaxen en ontspanning
- Gasten ontvangen en vermaak
- Spelen en leren
- Oogsten uit eigen tuin
- Tuinieren als hobby
- Mini reservaat voor (wilde) dieren
- Collectie van bloemen en planten
- Wellness, sporten en gezondheid
- Blikvanger / design
Wat voor tuinstijl spreekt je aan?
Hou je van een formele stijl, met strakke hagen, wintergroene silhouetten, rechte paden en symmetrie?
Of ga je juist voor informeel, met veel (vaste) planten, een gemengde haag, kronkelpaden en weinig tot geen symmetrie?
Wil je een tuin die vooral mooi is in de zomer, of juist in de winter? Vind je het fijn om de seizoenen goed terug te zien in de tuin, of hou je van jaarrond eenzelfde uitstraling? Wil zo lang mogelijk genieten van bloeiende planten in je tuin, of vind je bladvormen en kleuren interessanter?
Populaire Tuinstijlen
- Strak en modern
- Landelijke uitstraling
- Mediterraans
- Oosters
- Natuurlijke tuin
- Cottage tuin
- Eetbare of productietuin
- Exotische of jungletuin
Heb je voorkeur voor specifieke planten of plantsoorten?
Naast de wens voor een specifieke tuinstijl, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jij (of je klant) bepaalde planten absoluut terug wil zien in de tuin.
Aan jou de uitdaging om de tuinstijl hierop aan te passen, of deze planten binnen het bestaande idee in te passen.
In hoeverre wil je de tuin afsluiten?
Hou je van een (deels) open tuin, of is het nodig om je tuin volledig af te sluiten?
In de stad is de tuin vaak volledig omheind, al dan niet met een poort om achterom te kunnen. Toch zou je kunnen overwegen om een deel van de erfgrens open te laten, bijvoorbeeld achterin de tuin naar de buren. Je kunt ook kiezen voor een lage omheining, of een opening op (sta)hoogte.
Je tuin lijkt zo al snel een stuk groter, het helpt dieren om makkelijker in je tuin te komen en het kan leuk zijn voor het sociale contact met je buren.
Wil je toch meer privacy, of is het uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk (bijvoorbeeld met kleine kinderen, of huisdieren), dan is het vaak toch het beste om een volledige omheining toe te passen. Dit hoeft echter geen schutting of muur te zijn. Een groene tuinafscheiding is wel zo mooi en er zijn opties genoeg. Denk er ook aan om hogere elementen te plannen, zoals (lei)bomen of hogere siergrassen en heesters, om inkijk in de tuin te beperken.
Ga je voor een specifieke tuinstijl?
Stem ook je omheining hierop af.
Doe je dit niet, dan wordt het al snel (zichtbaar) een compromis.
Dit geldt zeker voor een tuinpoort. Omdat de doorgang natuurlijk vrij moet blijven, blijft de poort namelijk goed zichtbaar.
Hoeveel tijd heb je voor onderhoud?
De tijd die je (over) hebt voor het onderhouden van de tuin is een belangrijk gegeven. Natuurlijk kan er voorkeur zijn voor een bepaalde tuinstijl, sfeer, of bepaalde planten. Maar sluit dit ook aan op de beschikbare tijd voor onderhoud?
Een tuin in cottage stijl, of een formele tuin kan heel wat extra tijd aan onderhoud kosten. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel goed om je te realiseren. Met een natuurlijke tuin, of een grindtuin is er meestal veel minder onderhoud aan je tuin.
Indicatie tuin onderhoud