Tuinontwerp voor de kleine tuin: 7 Tips

Tuinontwerp tips voor kleine tuin

Ga je zelf een nieuwe tuin ontwerpen, ben je bezig met een tuinrenovatie of heb je plannen om je tuin te vernieuwen? Met deze tuinontwerp tips voor een kleine tuin maak je zelf een mooi en fijn ontwerp voor jouw kleine tuin. Deze tips en adviezen zorgen niet alleen voor een mooie tuin, maar ook een tuin die functioneel is in het gebruik.

Hou het tuinontwerp simpel

Juist in een kleine tuin is het vaak beter om het eenvoudig en overzichtelijk te houden. Maak duidelijke keuzes en probeer niet te veel ideeën en elementen in je tuin te proppen. Anders wordt het al snel erg druk, onrustig en een rommelig geheel. Gebruik niet te veel verschillende materialen, vormen en kleuren. Kies voor rechte lijnen of eenvoudige vormen. Beperk je tot één of enkele grote blikvangers (bomen en planten, constructies, potten en bakken, of tuindecoratie) en laat je niet verleiden om juist heel veel verschillende kleine elementen in je tuinontwerp op te nemen. Durf te kiezen!

Meet je tuin op!

Neem de moeite om je tuin op te meten, voordat je je tuin echt gaat ontwerpen. Vooral in een kleine tuin is het heel belangrijk om te weten of er voldoende ruimte is voor je ideeën en of er genoeg loop- en beweegruimte overblijft in jouw ontwerp. Je zal niet de eerste zijn die net wat te optimistisch is geweest bij het plannen… Meten is weten!

Om te bepalen wat op welke plek in de tuin moet, is het een goed idee om eerst een globale tekening of een vlekkenplan te maken. Maar ga je echt je tuin ontwerpen, maak dan een plattegrond op schaal! Teken alle vaste elementen en constructies op de goede plek en in het juiste formaat in. Ook elementen die je wilt behouden teken je op schaal op je tuintekening.

Compacte stadstuin

De beste plek voor het terras

Waar wil je zitten? Waar in je tuin is er zon op de momenten dat jij graag buiten bent (of kunt zijn)? Dat kan een goede plek voor het terras of een zitplek zijn. Heb je een tuin vol op de zon (bijv. een tuin op het zuiden)? Dan wil je misschien graag een terras in de schaduw.

Overweeg om je terras niet direct bij het huis te realiseren. Met een border vol planten langs het huis, geniet je ook vanuit huis al van het groen en met planten rondom je terras, zit je heerlijk beschut tussen de beplanting!

Groenblijvende planten voor structuur

Wintergroene planten (groenblijvende planten genoemd) zijn in een kleine tuin extra belangrijk. Het is heel vervelend om ’s winters vanuit huis tegen een lege en kale tuin aan te kijken. Door voldoende groenblijvende planten op te nemen in het tuinontwerp, creëer je een groene structuur in je tuin (ook wel het groene geraamte genoemd). Denk aan groenblijvende hagen, lage haagjes, grotere wintergroene struiken en groenblijvende klimplanten, vaste planten, wintergroene siergrassen en bodembedekkers. Je kunt je tuin hiermee eenvoudig meer vorm en een groene uitstraling geven, of bijvoorbeeld je tuin opdelen in meerdere tuinkamers met verschillende functies.

Verticaal tuinieren

Ga de hoogte in! Met verticale elementen, zoals constructies (bijv. een pergola), begroeide muren en schuttingen, klimplanten, hogere struiken en zelfs een boom, benut je het beperkte oppervlak van jouw kleine tuin maximaal. Ook is een tuin met hoogteverschillen veel spannender en aantrekkelijker om te zien.

Hoogtepunt van je tuin: een boom

Elke tuin verdient een boom: Hoe klein je tuin ook is, een boom is een aanwinst voor je tuin! Niet alleen geeft een boom hoogte aan je tuin en tuinontwerp, maar een boom geeft privacy, beschutting, schaduw en vormt een schuilplek (en soms voedselbron) voor tuindieren, vogels en insecten. Er zijn bomen met mooie bloesem in het voorjaar, mooi gevormd blad, geurende bloemen in de zomer, spectaculaire herfstkleuren en/ of opvallende stammen en gekleurde takken in de winter.

Wat zijn de zichtlijnen in het tuinontwerp?

Wat kan je zien vanuit huis, het terras of de zitplek? En wat zou je graag willen zien? Wat juist niet? Een zichtlijn is je blikveld vanaf een specifieke plek. Het is dus een soort van doorkijk in je tuin. Gebruik deze zichtlijnen voor je blikvangers en verberg minder fraaie elementen, door een slim geplaatst element of plant. Je creëert ook en interessante en spannende tuin door je tuin juist niet ineens te kunnen overzien. Een kleine boom of grotere struik met een transparant karakter, een lage haag, of hoger siergras waar je doorheen kijkt, laat je tuin groter lijken. Dit geeft diepte en stimuleert je om de tuin veder door te lopen en te ontdekken.

Kies de juiste planten

Het is extra belangrijk om in een kleine tuin de juiste planten te kiezen. Ga voor planten die in verschillende seizoenen mooi zijn. Bijvoorbeeld planten met mooie bloesem of bloemen, lekkere bessen of vruchten, prachtige herfstkleuren, sierlijke en gekleurde takken of afbladderende bast. Dit wordt ook wel de sierwaarde genoemd. Ook langbloeiende planten zijn perfect voor de kleine tuin. Onthou echte dat er maar weinig planten zijn die het hele jaar mooi zijn, of heel lang bloeien. Zorg dus voor voldoende afwisseling en verspreid je planten zo, dat je tuin niet alleen mooi is in één seizoen of slechts in een klein hoekje.

Kies je planten heel bewust voor de plek die je voor ogen hebt. Verdiep je in de planten (online is heel veel plantinformatie te vinden, zoals in onze bomen en planten gids), of kijk tenminste op het etiket bij de aankoop. Dit scheelt heel veel problemen en je planten kunnen zo optimaal groeien in je tuin.

Ga jij ook een nieuwe tuin ontwerpen? Deel je tuinontwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder