Tuinontwerp: Het terras

Tuinontwerp Tuin terras - eisen en minimale afmetingen

Het terras is misschien niet het spannendste tuinelement, maar wel het belangrijkste. Als je geen plek hebt om ergens goed te kunnen zitten, eten, of drinken, dan kan je eigenlijk niet genieten van je tuin. Ook is de tuin dan niet bijzonder functioneel…

Waarmee moet je rekening houden bij het ontwerp van een terras?

Wat is de beste plek voor een terras?

De beste plek voor je terras is dicht bij het huis. Zo loop je makkelijk even terug in huis, als je iets nodig hebt. De muren van het huis geven beschutting en meestal heb je dicht bij het huis de meeste privacy.

In een grotere tuin zou je kunnen overwegen om meerdere terrassen aan te leggen. Bijvoorbeeld een groter terras bij het huis en een tweede terras verderop in de tuin. Dit tweede terras kan dan juist in de schaduw of zon liggen (tegenovergesteld van het hoofdterras).

Aan welke eisen moet een terras voldoen?

Een goed terras moet toch aan wel wat eisen voldoen. Natuurlijk moet het mooi zijn, maar denk ook aan meer praktische zaken:

  • Het terras moet natuurlijk goed bereikbaar zijn.
  • Een vlak oppervlak voorkomt dat tuinstoelen niet goed geplaatst kunnen worden, of dat je struikelt over hoogteverschillen. Als je toch graag halfverharding wilt, zoals grind, kies dan voor fijn grind en zorg voor een stevige ondergrond.
  • Het terras moet wel wat aflopen, zodat regenwater van het huis afgevoerd kan worden. Bij voorkeur laat je het terras aflopen in een border.
  • Het terras moet niet erg glad worden (bijv. door alg- en mosvorming). Een terras in de schaduw kan hier sneller last van krijgen. Gebruik dan bij voorkeur geen poreuze materialen.
  • Scherpe randen op of langs het terras kunnen erg vervelend zijn, zeker voor kleine kinderen. Ook kan je beter geen planten met scherpe punten of steks plaatsen rondom het terras.
  • Erg lichte (witte of gele) tegels reflecteren veel zon, waardoor je al snel een zonnebril nodig hebt om op je terras te zitten.
  • Een terras moet makkelijk te beschermen zijn tegen te veel zon (bijv. door voldoende ruimte over te laten voor een goede parasol).
  • Kleinere tegels, klinkers of (beton)stenen kunnen een mooi effect geven, maar zorgen met de vele voegen al snel voor meer onderhoud.
mimimale afmeting terras in tuin

Hoe groot moet een terras minimaal zijn?

Een standaard afmeting voor een terras is er niet echt. Dit is namelijk sterk afhankelijk van hoe en met hoeveel mensen je een terras gebruikt.

Je zou echter als uitgangspunt kunnen nemen dat er voldoende plek is voor alle bewoners van het huis en twee gasten.

Een indicatie die wel wordt gebruikt is 2m² per persoon.

Wil je naast een tafel met stoelen ook nog veel potten of een ligstoelen op je terras? Dan heb je al snel 3-4m² per persoon nodig. Hou ook rekening met voldoende vrije doorloop als je terras onderdeel is van een looproute.

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder