Tuinieren in potten en bakken

Zelfs zonder tuin of volle grond kan je tuinieren: Maak gebruik van potten en bakken! Met potten en bakken kan je (saaie) terras, patio, balkon, dakterras of straat vergroenen en er een fijne plek van te maken.

Lees verder…

Meest gelezen:

Recente tips en artikelen over tuinieren in potten

Bekijk alle tips en artikelen over Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken

Met potten en bakken kan je tuinieren zonder volle grond en heb je de groeiomstandigheden zelf in de hand. Zo kan je zorgen voor optimale omstandigheden voor specifieke planten. Zelfs als je tuin (als je die wel hebt) niet heel geschikt is voor bepaalde planten, kan dit met een pot alsnog. Zo geef je bijvoorbeeld mediterrane planten of exoten een pot op een beschutte plek in de tuin, met goed doorlatende grond. Of je plant zuurminnende planten zoals Camellia, Rhododendron, heide of blauwe bessen in een pot of bak, terwijl je volle grond bestaat uit kleigrond.

Je kunt ook een (mini)moestuin maken in een plantenbak, of verschillende potten en containers op het terras. Het is zelfs mogelijk om een mini-vijver te realiseren in een waterdichte pot of bak. Met potten en bakken zijn de mogelijkheden eindeloos!

7 Toptips voor planten in een pot of bak

  • Hoe ruimer de pot, hoe makkelijker de verzorging is. Kleine potten drogen snel uit en de plant zal vrij snel (voedings)tekorten tonen.
  • Geef planten in potten en bakken tijdens het groeiseizoen minstens 1-2 keer per week ruim water. Bij droogte zelfs dagelijks! Geef net zolang water, totdat het water onderaan de pot uitloopt.
  • Plaats potten vanaf het najaar op voetjes, zodat het water er beter uitloopt. Zo voorkom je dat planten te nat worden en wortels beginnen te rotten en is de kans op schade door vorst kleiner.
  • Gebruik goede potgrond voor het planten in een pot. Zo krijgen planten de beste start en houdt de grond beter vocht vast.
  • Hou ongeveer 5 centimeter ruimte over onder de bovenkant van de pot. Door de pot niet met grond en planten tot helemaal bovenaan te vullen kan je makkelijker ruim water geven, zonder dat de pot meteen overloopt.
  • Hou rekening met de planteigenschappen, standplaats en grondsoort. Hoewel dit in een tijdelijke pot soms wat minder van belang is, hou je planten mooi en gezond door ook in een pot over deze aspecten na te denken.
  • Je kunt echt van alles gebruiken als pot of bak, zolang dit de grond voldoende vasthoudt en er gaten zijn voor goede drainage. Wees creatief!

Bekijk het hele artikel, met alle tips voor planten in pot