Constructies in je tuin zijn vaak functioneel, maar kunnen ook toegevoegd worden vanwege de vorm, sfeer of uitstraling, of omdat ze bij het tuinontwerp en de tuinstijl passen. In een kleine tuin is de ruimte beperkt en is het vaak handig om constructies multifunctioneel te ontwikkelen. Een pergola is bijvoorbeeld ook ideaal als schommel voor de kinderen en een tuinkamer is een perfecte winterstalling voor vorstgevoelige planten.
De mogelijkheden voor constructies in de tuin, ofwel tuinconstructies, zijn eindeloos. Daarbij kan je de vorm, materialen en afwerking uiteraard afstemmen op jouw specifieke wensen en eisen, tuinstijl en gewenste sfeer.
Materialen
Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor het bouwen van tuinconstructies, elk met zijn eigen kenmerken, voordelen en toepassingen. De keuze van materialen hangt af van het beoogde doel van de constructie, de esthetische voorkeur, duurzaamheid en het beschikbare budget. Hier zijn enkele veelgebruikte materialen voor tuinconstructies:
Hout
Veel constructies in de tuin worden gemaakt van hout. Vaak in combinatie met beton(palen). Populaire houtsoorten zijn douglashout, eikenhout, acacia, teakhout, tropisch hardhout (zoals Bankirai) en geimpregneerd hout (zoals grenen of vuren).
Beton
Ideaal voor stevige constructies, zoals tuinmuren, verhoogde bakken en (als ondergrond voor) het terras.
Steen
Natuursteen, baksteen, betonsteen, leisteen, tegels… Steen is in allerlei varianten goed te gebruiken in je tuin. In ons land bestaat het terras meestal uit (beton)stenen tegels.
Metaal en staal
Metaal is perfect voor het maken van stevige en duurzame constructies en goed te combineren met glas. Staal wordt vaak toegepast in moderne tuinen. Cortenstaal is tegenwoordig enorm populair.
Glas
Onmisbaar voor tuinkamers, kassen, ramen en lichtstraten. Goed te combineren met metaal of aluminium.
Kunststof
In plaats van glas wordt ook vaak gebruik gemaakt van polycarbonaat platen. Maar ook hele constructies kunnen van kunststof gemaakt worden. Denk aan plantenbakken, potten, tuinkasten, etc.
Composieten
Vaak gemaakt van gerecyclede materialen en onderhoudsarm.
Zelf maken of laten doen?
Zelf tuinconstructies maken is de ultieme manier om jouw eigen stempel op je tuin te drukken. Je kunt enorm besparen op arbeidskosten en je kunt het precies maken zoals jij dat wil. Je moet natuurlijk wel handig en vaardig zijn, goed inzicht hebben, op de hoogte van de veiligheidseisen zijn en voldoende tijd hebben. Er zou ook sprake kunnen zijn van een kwaliteitsverschil tussen het eigen resultaat en dat van een professional.
Het laten maken van tuinconstructies is vaak de beste oplossing. Zeker bij grotere en hogere constructies. Dit vereist vakmanschap en veilig werken is gewenst. Ook dient de constructie na oplevering natuurlijk ook gewoon veilig te zijn. Vaak is een professioneel bedrijf vele malen sneller klaar met de klus, dan als je het zelf zou doen. Ook geeft een bedrijf doorgaans garantie op het werk. Natuurlijk zijn de kosten wel veel hoger. Het kan soms ook een tijd duren voordat een bedrijf tijd heeft om voor jou aan de slag te gaan. Plan dus op tijd.
Wil je een constructie laten maken? Dan kan je terecht bij hoveniersbedrijf, specialist of zelfs een gespecialiseerd bouwbedrijf. Vaak hebben aanbieders van overkappingen, tuinkamers, etc. ook de mogelijkheid om deze voor jou op te leveren.
Constructies in de tuin
Veel grotere constructies in de tuin kan je het beste laten maken door een professional. Zo voorkom je problemen en weet je zeker dat de constructies veilig zijn en aan de regels voldoen. Ben je zelf handig en heb je verdiept in de gewenste constructie, dan kan je vast zelf ook het een en ander voor elkaar krijgen.
Pergola
Een pergola is een tuinstructuur met een open dak, bestaande uit dwarsbalken die worden ondersteund door verticale palen of kolommen. Het biedt een esthetisch element in de tuin en kan dienen als ondersteuning voor klimplanten.
Vlonder
Een vlonder is een verhoogd platform, meestal gemaakt van hout of composietmateriaal, dat wordt gebruikt als vloer in de tuin. Het wordt vaak toegepast als terras of looppad.
Schutting en poort
Een schutting is een afscheiding van vaak verticale panelen die privacy en veiligheid biedt. Een poort is een beweegbaar deel van de schutting waardoor toegang mogelijk is.
Schermen en wanden
Schermen en wanden bieden privacy en afscherming van de omgeving.
Trappen en treden
Trappen in de tuin kunnen hoogteverschillen overbruggen en toegang bieden tot verschillende niveaus.
Overkapping
Een overkapping is een dakconstructie die beschutting biedt tegen zon, regen of wind. Het kan vrijstaand zijn of aan een gebouw zijn bevestigd. Plaats je een overkapping tegen het huis, overweeg dan ook om een lichtstraat te plaatsen, zodat het minder donker wordt in huis.
Tuinkamer
Een tuinkamer is een afgesloten ruimte in de tuin met glazen wanden, waardoor je kunt genieten van de buitenomgeving terwijl je beschermd bent tegen weersinvloeden. Het toevoegen van een (glazen) schuifpui geeft een extra dimensie aan je tuinkamer.
Serre
Een serre is een glazen constructie die is ontworpen om planten te kweken of als een uitbreiding van het huis te dienen. Het biedt veel natuurlijk licht en een warme omgeving.
Tuinhuis
Een tuinhuis is een klein gebouw in de tuin, vaak gebruikt voor opslag, als werkruimte of als ontspanningsruimte.
Tuinkas
Een tuinkas is een glazen of kunststof structuur ontworpen om planten te kweken en te beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden.
Blokhut
Een blokhut is een klein, houten gebouw dat vaak wordt gebruikt voor opslag of als een extra leefruimte.
Groen dak
Een groen dak is een dakbedekking bedekt met planten, wat bijdraagt aan isolatie en ecologische voordelen biedt.
Wateropvang en opslag
Systemen voor wateropvang en opslag vangen regenwater op voor irrigatie of andere tuindoeleinden.
Zonnescherm
Zonneschermen bieden schaduw en bescherming tegen de zon in huis en tuin.
Carport
Een carport is een overdekte structuur die dienst doet als bescherming voor auto’s. Het heeft meestal minimaal één open zijde.
Kleinere constructies voor de tuin
De meeste kleinere constructies voor in je tuin kan je prima zelf maken.
Moestuinbakken
Moestuinbakken zijn verhoogde bedden of containers waarin groenten, kruiden of bloemen worden gekweekt.
Klimrek of trellis
Een klimrek of trellis, is een constructie met latten of gaaswerk waarlangs planten kunnen groeien, vaak gebruikt als decoratief element of als ondersteuning.
Houtopslag
Een houtopslag is een structurele oplossing om brandhout netjes en beschermd tegen weersinvloeden op te slaan.
Tuinkast
Een tuinkast is een opbergoplossing voor tuingereedschap, potgrond en andere benodigdheden.
Vaste zitplek
Een vaste houten bank is ideaal om permanente zitplaatsen te bieden. Dit is ook te realiseren met een bank van steen, of gerecyclede tegels. Goede te combineren met vaste opbergruimte.
Buitenkeuken
Een buitenkeuken is een kookruimte in de tuin met kookapparatuur en eetruimte, waardoor buiten koken en dineren mogelijk is.
Buitenhaard
Een buitenhaard is een speciaal ontworpen haard voor gebruik in de buitenlucht, vaak gemaakt van materialen zoals staal, beton of steen. Het biedt warmte en sfeer, met verschillende ontwerpen en brandstofopties, zoals hout of gas.
Schaduwdoek
Schaduwdoeken zijn stoffen structuren die schaduw bieden en bescherming tegen de zon in de tuin.
Oppottafel
Een oppottafel is een speciale tafel voor tuiniers, meestal gemaakt van hout of metaal, waarop ze planten kunnen verpotten, zaailingen kunnen kweken en tuinwerkzaamheden kunnen uitvoeren. Het heeft vaak een verhoogd werkoppervlak, opbergruimte voor tuingereedschap en is ontworpen om comfortabel en functioneel te zijn voor tuinieren.
Andere leuke en handige constructies voor je tuin:
- Container ombouw
- Verhoogde borders
- Borderranden
- Tuinmuurtjes
- Insectenhotels
- Houtstapels
- Schommel of hangstoel
- Klimrek
- Speelhuis
- Vijvers en beeklopen
- Vuurplaats
- Buitendouche
- Tuinbar
- Mini-fietsenstalling
Inrichting, aankleding en uitbreiding
Heb je een nieuwe constructie in de tuin, zoals een overkapping, tuinkamer, tuinhuis of tuinkas? Dan wil je deze natuurlijk ook mooi inrichten en stijlen. Zeker in een kleine tuin is het belangrijk dat alle onderdelen goed passen bij jouw tuin en samen een geheel vormen. Ook kan je nog handige zaken toevoegen die het comfort verhogen.
Denk aan:
- Tuinmeubels
- Loungebank
- Tafel
- Stoelen
- Verlichting
- Zonnepanelen
- Decoratie
- Kussens
- Vloerkleed
- Planten
- Heater
- Tuinhaard
- Bar en barkrukken
- Koelkast
- Schommel of hangstoel
- Spiegel
- Zonwering
Regelgeving en eisen voor tuinconstructies en tuingebouwen
Is een vergunning nodig voor een tuinkamer, tuinhuis of overkapping?
In de meeste gevallen kan een overkapping, veranda, tuinkamer of serre zonder vergunning worden gebouwd. Dit geldt in elk geval voor een plaatsing op het erf achter het huis. Je mag hier inmiddels vergunningsvrij uitbouwen tot 4 meter diep (voorheen was dit 2,5 meter).
Als maximumhoogte geldt tot 30 centimeter boven het niveau van de eerste verdieping, als het om een uitbouw aan het huis gaat. In het geval van een vrijstaande constructie (op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw/ de woning), geldt een maximum nokhoogte van 5 meter.
Er zijn wel een aantal beperkingen voor het uitbouwen zonder vergunning.
Uiteraard geldt dit niet zonder meer voor monumenten en in het geval van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ook mag het oppervlak maximaal 30m2 zijn en mag de constructie maximaal 50% van het tuinoppervlak bedragen (bij tuinen tot 100m2). Verder moet de constructie tenminste op 1 meter afstand staan van de openbare ruimte.
* Dit artikel bevat enkele gesponsorde links