De Voortuin van John (48m²)

De voortuin van John staat helemaal vol met exotische planten. Zijn wens om er een tropisch paradijs van te maken, is in ieder geval goed gelukt!

Hoewel je het op de foto’s misschien niet zou zeggen, gaat het hier om een tuin van 6 bij 8 meter.

Na een verhuizing van een flinke tuin met vele soorten bamboe, naar een kleinere tuin, werd de eerste drie jaar niets gedaan aan de nieuwe tuin. Toch begon het tuinvirus weer op te steken, na het uitplanten van een stekje Phyllostachys aureocaulus. Daarop ontstond de wens om iets bijzonders te doen met de voortuin: het creëren van een tropisch paradijs!

Het resultaat is verbluffend:

Je waant je echt in de jungle! En dat in een voortuin!

Succes en mislukking

Uiteraard ging dit resultaat gepaard met zowel successen en mislukkingen. Naast de bamboe was ook de aanplant van de Eucalyptus een groot succes. Verder staan er drie palmen in de tuin (Trachycarpus wagnerianus en fortunei), twee grote Fremontodendrons (met de gele bloemen) en twee Yucca rostrata.

John tuiniert overigens vooral op gevoel. Hij laat zich niet leiden door een tuinkalender.

Er zijn altijd veel vogels in de tuin te vinden en ook padden en kikkers weten de tuin te vinden.

Een grote tegenslag was een flinke hagelbui, waarbij een groot deel van de planten kapot ging. Het duurde meerdere jaren, voordat de planten zich weer helemaal hadden hersteld.

Het ontwerp

Het ontwerp van de tuin is trouwens eenvoudig: In het midden van de tuin van 6 bij 8 meter, is een boomschors pad gemaakt. Aan weerskanten bevinden zich de tropisch beplante borders.

Door planten met opvallende bladvormen te gebruiken en in verschillende (hoogte)lagen te werken, ontstaat er een mooi dicht bladerdek. Ideaal voor een jungletuin.

Om het jungle effect verder te versterken, gebruikt John graag slaapkamergeluk (Soleirolia) als bodembedekker en haalt hij zelfs takken en stronken van het groenafval, om vervolgens op de grond te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder