Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, vol met mooie potten in verschillende blauwtinten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Jennifer deelt haar tuinfoto’s ook via Instagram. Volg haar via @stadstuintjevreewijk. Haar foto’s komen (gelukkig) ook regelmatig voorbij in onze eigen FB groep voor de kleine Tuin.

De tuin van zo’n 35m² is gelegen op het zuidwesten en heeft een terras bij het huis van 5 meter breed en 4 meter diep. Jennifer zit hier graag om te genieten van de zon. Dit terras ligt zo’n 50cm hoger dan de rest van de tuin. Het hoogteverschil is opgelost met een brede trap naar het lagere gedeelte.

De tuin heeft Jennifer helemaal zelf gerealiseerd en is door de jaren langzaam opgebouwd. Veel materialen zijn hergebruikt, zoals de kasseien. Inmiddels is de tuin naar wens en verandert de basis van de tuin eigenlijk niet meer. Af en toe verdwijnt er nog wel een tegel, om te vervangen voor meer planten.

De tuin is bewust vrij open gehouden voor een ruimtelijk effect, maar op verschillende plekken staat hogere beplanting om inkijk tegen te gaan op de plekken waar ze graag zit.

Heel veel potten

De tuin vraagt weinig onderhoud, tenminste, als je het water geven in de zomer niet meetelt… Er staan namelijk zo’n 50 potten in de tuin, die natuurlijk wel regelmatig water nodig hebben tijdens het groeiseizoen! Ze kiest bewust voor sterke planten die verder weinig onderhoud nodig hebben. De potten hebben vrolijke kleuren, zoals blauw en groen, waardoor de tuin zelfs in de winter of op een grauwe dag al veel kleur heeft!

Schuiven en combineren met planten in potten

Op de buitentafel staat een groot deel van het jaar een verzameling van planten in bij elkaar passende potten. Het zijn vooral eenjarigen, met enkele vaste planten. Regelmatig maakt Jennifer hierin nieuwe combinaties, door simpelweg te schuiven met de potten of deze te wisselen met potten van elders uit de tuin. Zo ontstaan prachtige combinaties en is de tuin elke keer net even anders! Bij het maken van combinaties let ze vooral op bladstructuren, zodat het ook een mooi effect geeft als de planten (nog) niet bloeien.

De grote potten in de tuin staan op een vaste plek, omdat deze te zwaar zijn om telkens te verplaatsen. In de borders vind je vooral veel vaste planten en een aantal mooie heesters.

De favoriete planten van Jennifer

De favoriete tuinplant van Jennifer is Calamintha nepeta (bergsteentijm). Het blad geurt heerlijk, de lilakleurige bloei is erg lang en insecten zijn er dol op! Ze gebruikt de bergsteentijm ook graag bij visgerechten. Gelukkig blijven de slakken af van de Calamintha!

Jennifer zou graag meer blauw bloeiende planten toevoegen in haar tuin, zoals bijvoorbeeld de blauwe Himalaya papaver, maar ze heeft gemerkt dat veel van deze planten niet geschikt zijn voor haar tuin. Nu bereikt ze dit effect met kleurige potten en tuinmeubels!

Het hele jaar staat er iets in bloei in de tuin van Jennifer, zodat bestuivers altijd voldoende nectar kunnen krijgen. Ze kijkt graag naar alle insecten die haar tuin bezoeken. De hoofdbloei is van het voorjaar tot midden november. Het voorjaar begint altijd met de bloembollen en zelfs in de winter zijn er bloeiende planten te vinden in de tuin.

Er zijn ook wat schaduwplekken in deze zonnige tuin. Hier zijn varens geplant en kaukasische vergeet-me-nietjes (Brunnera).

Omgaan met slakken

Omdat er veel planten in pot worden gehouden, kiest ze bewust voor planten waar slakken niet van houden. De planten waar slakken wel van houden heeft Jennifer in gladde hooggplans potten geplant, waar de slakken meestal niet in komen: slakken lijken deze te glad te vinden. Ze heeft zelfs een natuurlijke slakkenbestrijder in haar tuin: een egeltje!

Tips voor planten in potten en bakken

Jennifer heeft veel planten in potten in de tuin en ze geeft graag haar tips, zodat ook jij kan genieten van een mooie tuin met potten en bakken.

  • Losse potten zijn makkelijk te schuiven of om te wisselen, waardoor je snel een nieuwe combinatie maakt.
  • Kijk zeker ook naar bladstructuren en de vorm van planten, als je planten gaat combineren. Zo maak je ook mooie combinaties als de planten (nog) niet bloeien.
  • Met verschillende kleuren potten, kan je ook makkelijk van tint wisselen, voor een heel ander effect.
  • De hoogglans potten zijn gekocht in een tuincentrum, maar de andere potten zijn zelf geschilderd in de gewenste kleur. Zo maak je je tuin heel persoonlijk.
  • Slakken houden niet van hoogglans potten. Het oppervlak lijkt voor slakken te glad. Planten waar slakken van houden plaatst ze graag in deze potten. Scheelt weer kopertape!
  • Door losse binnenpotten te gebruiken, kan je een plant makkelijk uit de terracotta pot halen en bijvoorbeeld even in een emmer water plaatsen bij extreme droogte.
  • De belangrijkste tip van Jennifer is om vooral ook veel plezier te beleven in en van je tuin!

Hoe ziet jouw tuin er uit?

Ben jij ook trots op je kleine tuin? Reageer op dit bericht, of mail ons. Wellicht is jouw tuin straks te zien in onze rubriek “de kleine Tuin van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder