De stijlvolle kleine tuin van Eline (50m²)

Wat ooit begon als een strakke onderhoudsvriendelijke tuin, gevuld met tegels, verhoogde borders aan weerszijden en wat groenblijvende heesters, is inmiddels uitgegroeid naar een prachtige groene, sfeervolle, maar ook stijlvolle tuin. De tuin meet 12 meter diep en 5 meter breed, maar daar gaat nog een grote schuur vanaf. Er blijft dan zo’n 50m² tuinoppervlak over. De tuin ligt in Berkel en Rodenrijs (Zuid Holland) en is gelegen op het oosten. Toch is het een zonnige tuin: de ochtendzon begint bij het huis en blijft in de zomer tot een uur of zes (achter) in de tuin!

Instatuin

Wat opvalt in deze tuin zijn de prachtige kleuren van de vele bloeiende planten, mooie tegels met bloemmotief, de groene uitstraling (ook van het achterliggende groen) en natuurlijk de bijzondere overkapping (het Hyggehuisje). In het voorjaar (als het nog niet te warm is) is de overkapping ideaal om lekker te zitten en in de zomer is het de plek voor ’s ochtends een kop koffie in de schaduw. Bij het huis is een tweede zitplek, met een fijne loungebank. In de middag ontstaat daar meer schaduw. Met de twee zitplekken in de tuin kan je dus altijd kiezen voor een plek in de zon of schaduw.

Eline deelt haar tuinfoto’s graag via Instagram. Volg Eline ook via @hyggehuisje, voor nog veel meer fantastische tuinfoto’s!

Wist je trouwens dat haar tuin eerder ook al eens te zien was in tuinmagazines als Tuinseizoen en Buitenleven en ook in het tv-programma Eigen Huis & Tuin?

Eline’s tuin van bovenaf

Stijlvolle overkapping

Op de plek van de overkapping stond eerst een duivenhok. In 2019 is het duivenhok vervangen door de bijzondere overkapping in bohemian stijl. Er is veel aandacht besteed aan de materialen en het realiseren van een warme uitstraling. Zo is de saaie schuur aan het zicht onttrokken, is gebruik gemaakt van robuuste ronde palen en is het hout geolied voor een warmere uitstraling. Vervolgens is de overkapping van slechts 2 bij 3 meter ingericht en aangekleed als een stijlvolle kamer, met een heerlijk en uitnodigend tuinbankje. De luiken tegen de wit geschilderde muur geven extra sfeer en er is gekozen voor een iets verhoogde houten vloer. De houten palen zijn (inmiddels) begroeid met klimplanten, waardoor de overkapping echt onderdeel wordt van de tuin.

Het hyggehuisje is een prachtige plek om te zitten (en om naar te kijken), met een buitenlands tintje. Alsof je op vakantie bent in je eigen tuin!

Een wat voor huisje?

Eline noemt haar overkapping het hyggehuisje. Hygge is een Deens woord dat zoiets betekent als “gezelligheid”, of “gezellig”. Toch laat dit woord zich niet helemaal goed vertalen. De essentie van hygge is het realiseren van een warme sfeer en te genieten van het moment en het leven. Ontspannen, rustig aan doen en ook genieten van kleine dingen.

Uitzicht op het hyggehuisje

De beplanting

Omdat er eerst vooral veel tegels in de tuin waren, zijn er ondertussen heel wat tegels gewipt om plek te maken voor het groen. Om de afwatering te verbeteren, zijn langs de grote tegels grindstrookjes aangebracht. Het water kan nu sneller wegzakken.

Er is gekozen voor veel mediterraanse planten, waaronder de prachtige oude olijf met knoestige stam. Bij de overkapping staat nog een olijfwilg en zowel bij de schuur als bij het huis een grote Toscaanse jasmijn. Afgelopen voorjaar is een Perzische slaapboom (Albizia) geplant. Verder vind je veel vaste planten in de borders. Hierdoor ziet je tuin er op verschillende momenten in het jaar heel anders uit. Zo geniet je extra van de seizoenen. Eline’s uitgangspunt voor de borders is om te zorgen voor bloei vanaf het voorjaar tot aan de vorst. Hoewel dit best goed lukt, maakt ze toch elk jaar wel weer wat aanpassingen. Zo wordt de tuin dus eigenlijk steeds mooier!

Favoriete planten

Voor Eline zijn heel veel planten mooi. Favoriet zijn vooral planten die een lange bloeitijd kennen. Denk aan veel Salvia soorten, duizendblad (Achillea), kattekruid (Nepeta) en ijzerhard.(Verbena). Andere favoriete planten zijn:

 • beemdkroon (Knautia)
 • blauwe knoop (Succisa pratensis)
 • ijzerkruid (Vernonia)
 • kattenstaart (Lythrum)
 • klokjesbloem (Campanula)
 • kogellook (Allium sphaerocephalon)
 • koninginnekruid (Eupatorium)
 • sierui (Allium)
 • trompetkruid (Strobilanthes)
 • wilde marjolein (Origanum)

Van hobby naar werk

Sinds kort heeft Eline van haar hobby haar werk gemaakt: ze werkt nu namelijk in een tuincentrum. Ideaal, want zo kan je makkelijk nieuwe planten proberen! Daarbij kan ze klanten advies geven vanuit de praktijk. Er zijn ongetwijfeld veel bezoekers die graag een tuin als de hare willen!

Hoe ziet jouw tuin er uit?

Ben jij ook trots op je kleine tuin? Reageer op dit bericht, of mail ons. Wellicht is jouw tuin straks te zien in onze rubriek “de kleine Tuin van…

4 reacties op “De stijlvolle kleine tuin van Eline (50m²)

 1. Prachtige tuin! Ik ga je ideeën en planten bewaren voor mijn nieuwe tuin bij mijn nog nieuw te bouwen huis. Dat duurt nog even, voordat het klaar is, dat zal pas eind 2025 zijn. Maar dank voor je ideeën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder