Vlakbij het centrum van Nijmegen vinden we de bijzondere stadstuin van Iris.
Door de besloten ligging is het een echte schaduwtuin. De tuin is echter zeker niet saai: Iris heeft elk hoekje optimaal benut met de mooiste schaduwplanten. Op de paar plekken waar de zon bij komt, groeien zelfs een paar echte zonliefhebbers en ook deze groeien (en bloeien) volop!
De tuin van Iris is 3 meter breed en 7 m lang, plus balkon. De eerste anderhalve meter ligt onder het balkon.
De tuin wordt ingesloten door een hoog herenhuis aan twee zijden en aan de andere kanten stenen muren van minstens 3 meter. Het is dus eigenlijk een kamertje zonder dak, waar alleen in de volle zomer de zon op de grond schijnt. Er zijn niet heel veel bloemen maar wel heel veel tinten groen en verschillende bladvormen.
Het balkon vormt een zonnige plek in de tuin en Iris maakt hier dankbaar gebruik van. Hier vind je dan ook de grote oleander, de olijfboom en wat keukenkruiden.
Van mislukte bloementuin naar prachtige schaduwtuin
Toen wij dit huis in 1990 kochten was de hele tuin bestraat met betonklinkertjes en stond er één hortensia in een pot. Wij hebben langs de wanden klinkers weggehaald voor klimplanten en na een paar jaar een ginkgo geplant. Samen met de klimplanten (wingerd, trompetbloem, clematis armandi en klimhortensia), geeft deze hoogte aan de tuin.
Aanvankelijk probeerden we er een bloementuin van te maken met rozen en riddersporen, geraniums en ook groenten maar dat werd allemaal niks. Langzamerhand leerden we schaduwplanten kennen en waarderen, en nu kijken we vooral naar bladvorm en variaties in groen. Zo hebben we een tuin gekregen met een heel rustige sfeer, zonder dat het statisch is.
Altijd wat te zien
Ik vind het leuk als er elk seizoen iets gebeurt in de tuin en daar kies ik de planten mede op uit: de clematis armandii geeft mooi wintergroen en geurende bloemen in het zeer vroege voorjaar. Dan komt de klimhortensia met zijn open witte bloemschermen in mei. De trompetbloem geeft bloemen vanaf juli tot de vorst, en heeft inmiddels een prachtige decoratieve stam die vooral in de winter mooi is om te zien. De wingerd weeft alles aan elkaar en heeft een prachtige herfstkleur. De ginkgo heeft prachtige kantachtige blaadjes in het voorjaar en schitterend laat herfstgeel.
Doorkijkjes
Ondanks z’n hoogte, kijk je goed door de Ginkgo heen, door zijn grillige groeivorm.
Dat door en langs kijken vind ik belangrijk, zelfs in een klein tuintje kun je coulissen maken waardoor je niet in een keer alles ziet. Zorg voor variatie in groeihoogte en zet niet alle planten van hoog naar laag in het gelid! Daardoor oogt het groter en mooier.
Dubbel
Alle planten worden heel bewust gekozen, zodat deze op meerdere momenten mooi of bijzonder zijn, om zo het maximale uit de beperkte ruimte te halen. Bijvoorbeeld het krentenboompje in een grote pot: bloesem, bessen, herfstkleur, hoogte. Of het berkje (zaailing uit een bos) voor voorjaarsgroen, herfstkleur, stam en structuur.
En andere manier om dingen te verdubbelen is het gebruik van spiegels. Een trucje om doorkijkjes in de muren te creëren en de tuin groter te doen lijken. Het liefst plaats je ze zo dat je jezelf er niet in ziet. Een aantal jaren geleden hebben we een schuifpui van ongeveer vier meter gemaakt over de lengte van de tuin, en door de spiegeling van het dubbele glas lijkt de tuin nu groter. Door binnen ook een paar planten te plaatsen lijkt bovendien de tuin in de kamer over te lopen.
Over Iris
Het grootste deel van haar planten zijn stekjes van vrienden en familie. Zelf planten vermeerderen vind ze echt leuk om te doen en er komt geen gif aan te pas.
Haar kennis van tuinieren heeft ze vooral opgedaan door vallen en opstaan, het lezen van plantengidsen en door jarenlang naar Gardeners World te kijken!
Naast haar eigen stadstuin, heeft Iris ook nog een moestuin in de Ooijpolder. Hier kan ze wél groente en bloemen telen, en naar de horizon kijken…