De stadstuin van Jeroen (52m²)

In Aalst (België) vind je de stadstuin van Jeroen. De tuin meet 4,5 bij 12 meter. Door de jaren heen is de tuin flink veranderd, maar eigenlijk ook weer niet…

De tuin werd gestart met veel eenjarigen (om zo snel mogelijk van bloeiende planten te kunnen genieten), een gazonstrook en een Buxushaag als omranding van de borders. Ook werd er een jonge appelboom geplant.

Tuin blijft veranderen

Inmiddels is de appelboom volwassen geworden en getransformeerd van een jong boompje, in een boom die het uiterlijk van de tuin bepaalt. Alsook de groeiomstandigheden in de tuin. Veel van de tuin ligt nu in de schaduw van de appelboom. De zonliefhebbers verdwenen steeds meer en de schaduwplanten namen het over en groeien nu uitbundig.

De komst van huisdieren (maarliefst 4 honden en 6 konijnen) zorgden ervoor dat de tuin verder veranderde. Het gazon werd vervangen voor door grind en een grote konijnenren. Ook de Buxus overleefde niet, deze is verloren aan Buxusmot.

Toch is er in al die jaren ook een deel telkens hetzelfde gebleven: de rechte lijnen uit het originele tuinontwerp en de borders vol met bloemen en planten.

Om minder tijd aan onderhoud kwijt te zijn, is ervoor gekozen om geen gazon meer te nemen en te kiezen voor sterke planten en planten die zonder al te veel snoei goed groeien. Ook laat Jeroen planten waar mogelijk wat verwilderen.

Na jarenlang te zoeken naar een soort balans in de tuin, lijkt die inmiddels meer gevonden:

“De tuin begint elk jaar iets volwassener en stabieler te worden. Nu doet de tuin het werk voor mij.”

Ook in de nabije toekomst blijft de tuin veranderingen ondergaan. Jeroen heeft nog volop plannen. Zo mogen nieuwe planten flink gaan groeien (o.a. een vijg en een Campsis) en zal de ren van de konijnen misschien weer verdwijnen…

Binnentuin

De tuin van Jeroen stopt niet buiten bij de deur! Ook binnen zijn er volop planten te bewonderen.

Jeroen noemt zijn eigen binnentuin de plantenmuur. In mooie bakken (gemaakt van pallets) en hangende potten in rekken, samen met enkele grote potten zijn heel veel mooie en gezonde kamerplanten te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder
Tuinklussen voor de kerstvakantie (december en januari)

Tuinklusjes voor de Kerstvakantie

Heb jij ook lekker een paar dagen vrij in de kerstvakantie, of misschien zelfs wel twee weken? Ook in deze tijd van het jaar kan je genoeg leuke tuinklusjes doen.

Lees verder