De stadstuin van Jeroen (52m²)

In Aalst (België) vind je de stadstuin van Jeroen. De tuin meet 4,5 bij 12 meter. Door de jaren heen is de tuin flink veranderd, maar eigenlijk ook weer niet…

De tuin werd gestart met veel eenjarigen (om zo snel mogelijk van bloeiende planten te kunnen genieten), een gazonstrook en een Buxushaag als omranding van de borders. Ook werd er een jonge appelboom geplant.

Tuin blijft veranderen

Inmiddels is de appelboom volwassen geworden en getransformeerd van een jong boompje, in een boom die het uiterlijk van de tuin bepaalt. Alsook de groeiomstandigheden in de tuin. Veel van de tuin ligt nu in de schaduw van de appelboom. De zonliefhebbers verdwenen steeds meer en de schaduwplanten namen het over en groeien nu uitbundig.

De komst van huisdieren (maarliefst 4 honden en 6 konijnen) zorgden ervoor dat de tuin verder veranderde. Het gazon werd vervangen voor door grind en een grote konijnenren. Ook de Buxus overleefde niet, deze is verloren aan Buxusmot.

Toch is er in al die jaren ook een deel telkens hetzelfde gebleven: de rechte lijnen uit het originele tuinontwerp en de borders vol met bloemen en planten.

Om minder tijd aan onderhoud kwijt te zijn, is ervoor gekozen om geen gazon meer te nemen en te kiezen voor sterke planten en planten die zonder al te veel snoei goed groeien. Ook laat Jeroen planten waar mogelijk wat verwilderen.

Na jarenlang te zoeken naar een soort balans in de tuin, lijkt die inmiddels meer gevonden:

“De tuin begint elk jaar iets volwassener en stabieler te worden. Nu doet de tuin het werk voor mij.”

Ook in de nabije toekomst blijft de tuin veranderingen ondergaan. Jeroen heeft nog volop plannen. Zo mogen nieuwe planten flink gaan groeien (o.a. een vijg en een Campsis) en zal de ren van de konijnen misschien weer verdwijnen…

Binnentuin

De tuin van Jeroen stopt niet buiten bij de deur! Ook binnen zijn er volop planten te bewonderen.

Jeroen noemt zijn eigen binnentuin de plantenmuur. In mooie bakken (gemaakt van pallets) en hangende potten in rekken, samen met enkele grote potten zijn heel veel mooie en gezonde kamerplanten te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder
Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder