Onze eigen kleine Tuin: van alleen grindtegels naar een groene tuin

Zomer in onze eigen kleine tuin

Vaak wordt ons gevraagd hoe het zit met onze eigen kleine tuin. Die zal er vast prachtig uitzien en is natuurlijk stijlvol ontworpen… Niets is minder waar (helaas). Een tuin is ook voor onszelf nu eenmaal een ruimte die moet voldoen aan de eisen en wensen van alle bewoners en moet vooral ook functioneel zijn. Toch lukt het ons langzaamaan om de tuin te realiseren die we nog altijd voor ogen hebben…

De tuin bij oplevering

De tuin is gelegen op het zuiden en meet 8 meter diep, bij 6 meter breed. We hebben nog een ruime schuur van 2 bij 5 meter en daarnaast een poort voor achterom. De tuin bestond bij aankoop uit alleen maar grindtegels met betonklinkers, twee pluimhortensia’s, een rode meidoorn in de hoek bij de schuur en een mooie laurierhaag tussen onze tuin en die van de buren. De afscheiding aan de andere kant bestond uit een schutting van oude rietmatten.

Toen we zo’n 10 jaar geleden het huis kochten, hadden we al snel mooie plannen voor de tuin. We waren nog met z’n tweeën, dus eigenlijk alles kon. Toch ging het grootste deel van het beschikbare budget vooral naar het huis. Grote projecten en plannen stelden we nog even uit. Bijvoorbeeld de gewenste overkapping, het verbouwen van de schuur en aanleggen van elektra in de tuin. Een eenvoudig basisplan voor de aanleg van de tuin bleef over. Toch voldeed het eenvoudige tuinontwerp prima aan onze wensen van destijds. Ee ruim terras bij het huis was gewenst, met een grote eettafel, een bijpassend bankje en losse terras stoelen. Het terras werd 6 meter breed en 3,5 meter diep.

Achteraf bekeken

Het terras waarvoor we kozen was eigenlijk veel te groot voor de tuin. De grote eettafel, met bijbehorende bank en losse terras stoelen, gaf echter weinig mogelijkheden om dit te verkleinen. Ook de keuze om het terras direct bij het huis aan te leggen, zouden we nu anders maken. Door deze keuze kijk je namelijk vanuit het huis altijd uit op je terras meubels. Het zou veel fijner zijn om uit te kijken op een royale border met veel groen. Ook is de plek bij het huis het zonnigste deel van de tuin, waardoor het al snel te heet wordt om hier te eten. Het onlangs geplaatste extra grote zonnescherm is hiervoor gelukkig wel een goede oplossing.

Mix van smaken en stijlen

Waar we in huis redelijk op een lijn zaten met de inrichting, stijl en aankleding, waren de verschillen buiten in de tuin des te groter. Bijvoorbeeld voor de keuze van het formaat terras, hoe open de tuin moest zijn, of het gebruik van rechte lijnen of ronde vormen. Ook de keuze in tegels was nog best lastig. We kozen uiteindelijk voor een eenvoudig ontwerp, met rechte lijnen, een groot terras, een breed pad en een combinatie van grote gele terrastegels en blauwgrijze trommelstenen.

Tuinaanleg

De aanleg van de tuin lieten we deels doen door een lokaal hoveniersbedrijf. Zij legden de bestrating voor ons aan, gaven nog wat goede tips voor het tuinontwerp en ze raadden ons ten zeerste aan om ook gelijk verlichting te realiseren. We stemden hiermee in en kozen voor een systeem op basis van 12 volt verlichting. Hiervan hebben we nog geen dag (of nacht) spijt gehad!

Achteraf bekeken

Hoewel we destijds zelf niet hadden gedacht aan verlichting (en dit ons iets voor later leek), zijn we heel blij dat onze hovenier hierop heeft aangedrongen. Bij de aanleg van de tuin is het zoveel makkelijker om dit te realiseren. Ook als het alleen maar gaat om oppervlakkige kabels, zoals dat het geval is met een 12V systeem. Er zal toch altijd een deel onder de tegels gelegd moeten worden. We plaatsen gelijk enkele lampen, waardoor we direct na de oplevering al konden genieten van de sfeervolle en prachtige verlichting in de avond. Een 12 volt systeem is een goede keuze, omdat je dit makkelijk zelf kunt uitbreiden en gewoon zelf grondspots, scopes en andere lampen kunt aansluiten.

Het klaar maken van de borders, het maken van verschillende verhoogde borders en de aanplant hebben we uiteraard zelf gedaan. Op een later moment is door dezelfde hovenier nog een mooie en robuuste pergola van Douglas hout gemaakt, die tevens dienst doet als schommel.

De tuin in het eerste jaar na aanleg

Hergebruik

Veel van de aanwezige materialen konden we hergebruiken. De grindtegels hebben we omgekeerd en gebruikt in de voortuin (die vooral bestond uit kale grond). De blauwgrijze betonklinkers die tussen de grindtegels geplaatst waren, hebben we gebruikt voor verhoogde borders en als kantopsluiting van de terrastegels.

De planten

Als beplanting kozen we aanvankelijk voor echte beginnersplanten, zoals bloeiende struiken (pluimhortensia, boerenhortensia, vlinderstruik, Hibiscus en rododendron), enkele sterke vaste planten (prachtsalie, zonnekruid, anemoon, duizendknoop en lavendel), groenblijvende bodembedekkers en wat siergrassen (lampenpoetsergras en blauw schapengras). Al snel volgden steeds meer mediterraanse planten, zoals olijf, vijg, lavendel, rozemarijn, druif en zelfs een heuse palmboom.

Haag aan weerskanten

Aan de ene kant van de tuin was al een mooie brede haag van laurierkers aanwezig. Na een flinke storm zijn de schuttingdelen en rietmatten aan de andere kant van de tuin vervangen door een kant en klaar haag van klimop. Zo realiseerden we ook aan deze kant van de tuin een mooie groene afscheiding, zonder dat deze net zoveel ruimte in nam als de bestaande haag.

Een vijver

Binnen enkele maanden na oplevering van de tuin, hebben we een mooie ruime vijver gegraven, net achter achter het midden van de tuin. Hierdoor keek je op elke plek in de tuin uit op de vijver. Een waar genot om naar te kijken en een bron van leven in de tuin! Rond de vijver legden we veel maaskeien, oude takken en zorgden we natuurlijk voor veel planten. Zo ontstond een prachtige vijverborder met een hele natuurlijke uitstraling.

Tijd voor verandering

Na verloop van tijd werd het nodig om de tuin te veranderen. Met een kind op komst, vonden we het verstandig om de vijver te dempen. In plaats van de vijver legden we een klein gazon aan. Hoewel de vijver nog altijd gemist wordt, is het gazon inmiddels onmisbaar. Het is de plek waar gespeeld wordt, de plek om te picknicken, de speelgoedtent en natuurlijk de plek voor het zwembadje in de zomer!

Vanaf dat moment werd de tuin (en het tuinieren) al snel ondergeschikt aan het gezinsleven. Borders moesten plaats maken voor speelplekken, opbergruimte en een grote loungebank. Er zijn altijd veel planten gebleven en absoluut een groene uitstraling, maar er was geen sprake meer van een mooi geheel. De tuin was vooral heel functioneel.

Fruittuin in potten en bakken

Een eerste poging om weer wat meer te kunnen tuinieren was onze eigen mini fruittuin in potten en bakken. In de weinig gebruikte hoek bij de achterdeur hebben we verschillende grote en kleine terracotta potten geplaatst, met daarin verschillende soorten fruitboompjes en kleinfruit. Tegen de tuinmuur werd een perzik in leivorm aangeplant. De pottentuin vol met fruit was vooral in het voorjaar prachtig om te zien, met alle verschillende bloesems. De Magnolia van de buren bloeit ook prachtig rond die tijd.

Grote bijen en vlinders border

Toch was er het gemis van een mooie tuin en ruimte om te kunnen tuinieren. Drie jaar terug is daarop een grote border gerealiseerd langszij, over een groot deel van de diepte van de tuin (5×1,20 meter). Dit werd de bijen- en vlinders border, vol met prachtige bloeiende vaste planten.

De inmiddels flink gegroeide mediterraanse planten kregen een nieuwe plek in de tuin. De echte exoten (waaronder de bananenboom en palmboom), werden meer gescheiden van de vaste planten border, of kregen een nieuwe plek bij vrienden en familie. Er bleef eigenlijk alleen een vlinderstruik in deze border, die verder helemaal bestond uit vaste planten en siergrassen.

Het was heerlijk om eindelijk een grote border te hebben in onze kleine tuin. In twee jaar hebben we ook flink kunnen experimenteren met veel verschillende vaste planten op onze kleigrond. De border was een waar genot en er was altijd wel iets moois om te zien. Bijen en vlinders waren er volop!

Achteraf bekeken

De bijen en vlinders border werd gerealiseerd op de enige plek in de tuin waar voldoende ruimte was voor deze border: langs de afscheiding naar de buren, over een stuk van 5 meter diep bij 1,20 meter breed. Dit is echter ook het stuk tuin dat het meest in de schaduw ligt, door de grote meidoorn en de ligging van de schuur. De grond blijft op deze plek lang nat, zeker in de winter. Met de komst van de Hedera haag is dit wel wat verbeterd, maar het blijft een aandachtspunt. Veel vaste planten blijven hier moeite mee hebben, zelfs na flink wat grond verbetering.

En nu?

Benieuwd hoe onze eigen kleine tuin er nu bij ligt? Gelukkig is het inmiddels weer meer genieten van de tuin.

Bekijk vanaf volgende week deel 2 van het verhaal van onze eigen kleine tuin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder