Vaak wordt ons gevraagd hoe het zit met onze eigen kleine tuin. Die zal er vast prachtig uitzien en is natuurlijk stijlvol ontworpen… Niets is minder waar (helaas). Een tuin is ook voor onszelf nu eenmaal een ruimte die moet voldoen aan de eisen en wensen van alle bewoners en moet vooral ook functioneel zijn. Toch lukt het ons langzaamaan om de tuin te realiseren die we nog altijd voor ogen hebben…
Bekijk ook deel 1 van deze serie: Onze eigen kleine tuin: van alleen grindtegels naar groene tuin
Nieuw tuinontwerp
Afgelopen jaar wilden we dan toch zorgen voor een mooiere tuin, die meer één geheel zou vormen, maar wel voldoende ruimte biedt voor het gezin. De nieuw aangelegde bijen en vlinders border (op de verkeerde plek) gaf daarbij de doorslag. Er zou een grote vaste planten border komen, vol op de zon, in het midden van de tuin. Het terras is daarvoor aanzienlijk verkleind, wat (eindelijk) nieuwe mogelijkheden gaf.
In het nieuwe tuinontwerp, waarbij de bestaande tuin wel het uitgangspunt bleef, is gekozen voor een groene gevel (zodat ook vanuit huis uitzicht op groen ontstaat), een groter gazon en minder verschillende kleine borders, maar juist enkele grotere borders. Ook zijn er nu duidelijk keuzes gemaakt (minder is meer in een kleine tuin). Een deel van de planten moest het ontgelden: Minder verschillende soorten geeft meer rust en eenheid.
De veranderingen op een rij:
- Het terras is verkleind (maar nog steeds best ruim te noemen)
- Een halfhoge haag als achtergrond en afscheiding van de vaste planten border, waardoor verschillende tuinkamers ontstaan
- Kleine borders zijn komen te vervallen, of vervangen door een pot of bak
- Het gazon is vergroot (hoe kleiner het gazon, hoe moeilijker dit is te onderhouden)
- Een grote border is gerealiseerd in het midden van de tuin, aan het terras
- Een smalle gevelborder is toegevoegd voor groen bij het huis
- Een boom is geplant achter de schuur, buiten de tuin (waardoor de tuin groter lijkt)
- De meeste verhoogde borders zijn afgebroken, op de olijfborder na
- Nog meer tegels zijn verwijderd, welke zijn gebruikt voor een stapelmuur om de meidoorn
- De bestaande pergola is behouden om praktische redenen, maar wel opnieuw beplant
- Een stapstenen pad is gemaakt door het midden van de grote border
- Een tweede terrasje is aangelegd achter in de tuin (geschikt als zitplek of speelplek in de schaduw)
Meer eenheid
Waar in het verleden meerdere verschillende materialen zijn gebruikt (bijvoorbeeld meerdere soorten tegels en stenen op verschillende plekken), worden nu nog maar zo weinig mogelijk materialen gebruikt. Dit zorgt voor veel meer eenheid. Ook het herhalen van de beplanting door de verschillende borders draagt hieraan bij.
De pergola, buitentafel en toekomstige mini pergola zijn allemaal van Douglas hout. Er worden minder verschillende soorten potten gebruikt en de lelijke muur (die de eerste twee meter van de afscheiding naar de buren vormt) is inmiddels geschilderd. Ook dit straalt veel meer rust uit.
De planten
Waar we begonnen met echte beginnersplanten en mediterraanse planten, volgden later steeds meer exotische planten. De echte exoten worden nu verplaatst naar andere plekken, zoals de schuurborder, direct buiten onze tuin, de voortuin en tuinen van familie en vrienden. We gaan terug naar een combinatie van mediterraanse planten, kruiden en vaste planten. We kiezen voor minder verschillende soorten en verschillende planten worden nu ook herhaald door de tuin heen. Toch blijft dit voor ons altijd moeilijk: er zijn nu eenmaal zoveel fantastische planten en we moeten er echt op blijven letten dat we ze niet allemaal in onze tuin planten…
Blikvangers in onze tuin
De rode meidoorn boom (Crataegus laevigata ‘Pauls’s Scarlet’) was al aanwezig in de tuin. Deze meidoorn is heel geschikt voor een kleine tuin, omdat de boom relatief klein blijft en goed bij te snoeien is. Vanwege de dicht vertakte kroon, is de boom een geliefde schuilplaats voor veel vogels. In het voorjaar genieten we van de prachtige roze bloesem en in het najaar zijn er bessen te zien. De stam is begroeid met bloeiende klimop en in de zomer bloeit de New Dawn roos, die we door de boom laten klimmen. De boom heeft zeker ook een nadeel: voor het snoeien moet je echt stevige handschoenen gebruiken!
De meerstammige olijfboom (Olea europaea). Ooit gekocht als klein boompje voor in een pot op het terras. Inmiddels uitgegroeid (en gevormd) tot meerstammige olijfboom van zo’n 3,5 meter hoog. De olijf staat in de verhoogde border in goed doorlatende grond, vol op de zon. Een olijf is wintergroen en draagt daarme bij aan de groene structuur van de tuin. De bloei van de olijf is subtiel, maar prachtig om te zien. Later in het seizoen worden ook olijven gevormd. Ze zijn alleen niet erg smakelijk.
De palmboom (Trachycarpus fortunei). Eigenlijk staat deze op de lijst om een andere plek voor te zoeken, maar tot die tijd blijft het een prachtige plant, die meteen dat vakantiegevoel oproept. Het is een van onze eerste exotische planten, waardoor de palm waarschijnlijk toch weer langer blijft dan de bedoeling was. De palmboom staat nu aan de rand van ons terras, in volle grond. Hoewel de palm elk jaar een mooi stuk groeit, hebben we helaas nog nooit bloei gezien. Misschien volgend jaar…
De zijdeboom ofwel Perzische slaapboom (Albizia). Albizia’s krijgen prachtig geveerd blad, dat overdag opent en in de avond en nacht weer sluit. Het bladerdek is heel mooi transparant. De takken groeien na verloop van tijd vrijwel horizontaal en vormen een soort parasol. In de zomer kan je genieten van de bijzondere en exotische roze bloemen, die als kwastjes op de takken staan. Hou er rekening mee dat een Albizia pas laat in het seizoen in blad komt (meestal rond eind mei, begin juni pas). Deze boom staat sinds dit jaar aan de zijkant van de vaste planten border. Een deel van de vertakkingen valt precies over de bovenkant van de pergola ernaast.
De zevenzonenboom (Heptacodium). Net buiten de poort van onze tuin, achter de schuur hebben we een boom geplant. Het is de bijzondere zevenzonenboom, met afbladderende schors, geurende witte bloemetjes in de zomer (waar veel bijen en vlinders op af komen) en opvallende rode kelkbladeren die tot ver in het najaar blijven zitten. Ook kleurt het mooi gevormde blad in het najaar geel-oranje. Doordat de boom achter de schuur geplaatst is, lijkt de tuin nog verder door te gaan en voelt de tuin groter dan deze in werkelijkheid is.
De roze vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Pink Delight’). Onze allereerste plant was de vlinderstruik. Vlinderstruiken zijn misschien wel de makkelijkste planten die er zijn. Veel soorten groeien snel en verkeerd snoeien wordt door de vlinderstruik meestal vergeven. Vlinderstruiken bloeien met grote en heerlijke geurende pluimen en trekken heel veel vlinders en bijen. Onze roze vlinderstruik staat in de hoek van de grote vaste planten border. Helaas lijkt de vlinderstruik wat uitgeput door het vele verplaatsen (deze plant heeft al minstens zeven verschillende plekken gehad in de tuin) en is de groei momenteel wat minder dan normaal. Komend jaar mag de vlinderstruik echter weer lekker uitgroeien op de (voor nu) definitieve plek.
De pitloze witte druif (Vitis vinifera ‘Himrod’). Deze witte druif groeit over en langs de bovenkant van onze schuur. Elk jaar tovert de druif dit deel van de tuin om in een groen geheel. Ook de pitloze druiven zelf vinden hier gretig aftrek. Niet alleen bij de kinderen, maar als de druiven even blijven hangen, wordt de druif druk bezocht door eksters, kauwen en merels. Als de druif voldoende zon krijgt, is de smaak van de Himrod druiven heerlijk zoet. In de meeste jaren is dit geen probleem in onze tuin vol op het zuiden!
De tuin lijkt nu groter
De grootste aanpassing van de tuin, is dat deze nu is opgedeeld in verschillende tuinkamers. En dat je vanaf het wat kleinere terras kunt genieten van de grote border, vol met prachtig bloeiende vaste planten en heerlijk geurende kruiden. De tuin lijkt nu een stuk groter. Dit komt door de gerealiseerde tuinkamers, meer eenheid en minder verschillende materialen en doordat ook buiten de tuin beplanting zichtbaar is. Vanuit het huis is een mooie zichtlijn gerealiseerd en zie je al de eerste mooi bloeiende planten. Er is nu dus uitzicht op groen en minder op het tuinmeubilair.
Eerlijk is eerlijk…
Als we het alleen voor het zeggen hadden, had de tuin er toch anders uit gezien. We zouden kiezen voor een tuin met grote en volle borders en grindpaden en verschillende kleine zitplekken, die een mooie route zouden vormen door de tuin. Toch kunnen we voorlopig prima leven met de huidige compromissen en genieten we allemaal van onze mooie kleine familietuin!