Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van het Zeeuws-Vlaamse Hulst, vind je de kleurrijke tuin van Jilca. Deze bijzondere tuin van zo’n 60m² bestaat uit twee, of eigenlijk drie niveaus. Het gedeelte onder het balkon grenst aan het souterrain (met de keuken) en vanaf daar is er een opstap naar de rest van de tuin. Het derde niveau is het balkon, dat grenst aan de woonkamer.

Het is een zonnige tuin, gelegen op het zuid-oosten. In de zomer kan je van ’s ochtends tot ’s avonds wel ergens in de zon zitten. In het voorjaar en najaar kan je aan het eind van de dag nog genieten van de zon op het balkon. De tuin is omsloten met een muur en schutting. Door het beschutte karakter van de tuin, kan je al vroeg in het jaar lekker buiten zitten. Als het in de zomer te heet wordt, is er altijd nog schaduw onder het balkon.

Jilca deelt haar tuinfoto’s graag via Instagram. Volg haar via @Jilca, voor nog veel meer kleurrijke tuinfoto’s!

Een nieuwe tuin

Twee jaar geleden is de tuin (en het balkon) volledig vernieuwd. Vanuit de oude tuin zijn alleen het tuinhuisje en de leibeuk gebleven. Er is heel bewust gekozen voor veel tegels, om optimaal gebruik te kunnen maken van de beperkte ruimte in de kleine tuin. Op deze manier hebben de kinderen zoveel mogelijk plek om te spelen. Voor de voegen is gebruikt gemaakt van speciaal waterdoorlatend materiaal, zodat het water deels kan wegzakken in de grond. Toch blijkt dit in praktijk helaas niet helemaal goed te werken.

De pergola vormt een belangrijk onderdeel van het tuinontwerp. Deze geeft hoogte aan de tuin, maakt de tuin spannender en geeft wat meer privacy. Daarbij is de pergola ideaal om schommels en dergelijke aan op te hangen. Zo ben je geen extra ruimte kwijt aan bijvoorbeeld een vast speeltoestel. Onder het balkon is een vast bankje gerealiseerd. Er is niet bezuinigd op de materialen: Het gebruik van hoogwaardige materialen is toch de meest duurzame optie.

Groen door klimplanten

Om in deze kleine tuin met veel tegels toch zoveel mogelijk te kunnen genieten van het groen, zijn er veel klimplanten gebruikt. Zo is er de druif (Vitis) over het balkon, de blauweregen (Wisteria) over de schuur en een kiwi (Actinidia) tegen de gekleurde muur. Naarmate de klimplanten groter groeien, zullen deze de tuin steeds verder vergroenen. Ook de niet woekerende bamboe (Fargesia) zal de komende jaren nog een stukje hoger groeien. Als je, net als in deze tuin vrij kleine plantgaten en plantstroken hebt, zorg er dan voor dat je de planten voldoende extra water geeft, vooral de eerste jaren na aanplant. Ook zal eerder extra voeding nodig zijn. De kleine Perzische slaapboom (Albizia) staat in één van de gekleurde potten en er zitten verschillende vaste planten in de andere potten.

Kleur en sfeer!

Jilca houdt heel erg van kleur en dat zie je ook terug in de tuin. Pasteltinten, geel, maar ook neon zijn favoriet! Om de kleuren goed uit te laten komen is, net als in het huis, bewust gekozen voor een witte basis. Met haar tuinmeubels en accessoires, geeft ze kleur aan de tuin! Eén van de muren is geschilderd in pasteltinten. Maar Jilca houdt van afwisseling en schildert deze muur om de twee jaar in een andere kleur! Ook haar tuinmeubels, potten en accessoires wisselt ze regelmatig (en dat zie je terug op de foto’s!). De verschillende kleuren stemt ze altijd op elkaar af. Dat geldt zelfs voor het opzetzwembadje! Met gekleurde vlaggetjes, feestverlichting, potten en bonte buitentapijten die ze regelmatig wisselt, maakt ze het sfeertje compleet: Alsof je altijd op vakantie bent!

Het balkon

In deze tuin is optimaal gebruik gemaakt van de beperkte ruimte. Het balkon dient tevens als een overkapping. Op het balkon kan je zelfs in het voor- en najaar nog lang genieten van de zon, op de fijne loungebank. Vanuit de woonkamer loop je zo het balkon op. Je kunt er ook leuk over je eigen tuintje uitkijken. Onder het balkon is er een lange maar smalle eettafel, grenzend aan de keuken. Op hete dagen zit je er lekker koel in de schaduw, of beschut en droog bij minder mooi weer.

Jilca’s favoriete planten

“Mijn favoriete planten zijn absoluut onze druivelaar, Perzische slaapboom en de verschillende alliumbollen”. De sieruien (Allium) zijn links langs de schutting gepoot, tussen de bamboe. Hier komt vrijwel geen zon, maar toch groeien de Allium en bamboe hier prima. Deze border draagt zeker bij aan het vakantiesfeertje en de bamboe is goed bestand tegen het spelen van de kinderen… ook niet onbelangrijk! “Verder zorg ik altijd voor planten waar vlinders en/ of bijen op af komen en zou nog graag een vijg of olijfboom op ons balkon willen”, geeft Jilca aan. Omdat de kiwi toch wat teveel ruikt (kiwi kan een wat weeïge geur hebben), zal deze nog worden vervangen. Misschien door een mooie en heerlijk geurende Toscaanse jasmijn, of Clematis armandii (red.)?

Het werken in de tuin vind Jilca erg leuk, maar ze is niet veel tijd kwijt aan haar onderhoudsvriendelijke tuin. Sinds vorig jaar heeft ze daarom ook nog een volkstuin, zo kan ze nog langer genieten van het werken in de tuin!

Hou jij ook zo van kleur in de tuin? En verander jij ook regelmatig je tuininrichting?

Reageer hieronder op het artikel en laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder