De kleine voortuin (14m²) en Geveltuin van Nick

Aan een drukke winkelstraat in het centrum van Alphen aan den Rijn ligt de kleine en smalle voortuin van Nick. Toch is op deze drukke plek een oase van rust gerealiseerd. Regelmatig krijgt Nick complimenten van voorbijgangers over zijn tuin van 7 bij 2 meter.

Ondanks de beperkte afmetingen, staat de smalle tuin vol met mooie planten en zelfs een waterelement! Omdat het officieel gemeentegrond is, moest alles in potten en bakken. Nick vulde de plantenbakken met vaste planten en struiken die elkaar opvolgen in bloei. Het begint met de Camellia en Helleborus, vervolgens de Prunus triloba, daarna de Rhododendron en in de zomer de hortensia en de heerlijk geurende Toscaanse Jasmijn. In het najaar nemen de anemoon en de Liriope het over.

Een oud kamerscherm van takken dient als een soort schutting. De hoogte van de planten en bakken geeft ook wat meer privacy. De tuin kijkt uit op het kanaal, waardoor de tuin minder klein voelt dan je misschien zou denken.

Tips voor tuinieren in potten en bakken

“Tuinieren in potten is heel leuk, maar ook zeker een grote uitdaging. Lees je dus wel een beetje in (of bekijk de vele YouTube filmpjes over tuinieren), zodat je weet wat elke plant nodig heeft. En ook hier overleeft er wel eens eentje niet! Het belangrijkste in een tuin is voor mij om de rust te vinden en dat het er uitziet zoals jij het wil. Dan wordt je vanzelf beloond met leuke vogeltjes en vlinders.”

Geveltuin

Het duurde zo’n twee jaar, voordat de voortuin gerealiseerd was en een mooie opeenvolgende bloei was ontstaan. Toen alles eenmaal was aangeslagen en goed begon te groeien, wilde Nick al snel uitbreiden. Maar dat is op een plek midden in het centrum nog best lastig. Met de gemeente bereikte hij overeenstemming om een geveltuin aan te leggen. De stenen langs de zijgevel gingen er uit en Nick mocht z’n nieuwe geveltuintje van zo’n 5 meter vullen met planten naar keuze. Omdat het hier een gevel in de schaduw betreft, was het uitzoeken van de juiste planten nog een ingewikkelde klus. Toch groeit ook hier alles als kool. Zelfs een Agastache lijkt voldoende te hebben aan slechts enkele uurtjes zon.

Schaduwplanten die gebruikt zijn voor de geveltuin zijn Taxus media, Rhododendron ‘Germania’, Sarcococca (vleesbes), hosta, Anemone ‘Andrea Atkinson’, varens, Helleborus sternii (nieskruid) en Liriope ‘Moneymaker’ (leliegras).

Zo begon de geveltuin…

Ben jij ook trots op jouw kleine tuin?

Stuur ons een bericht met een mooie tuinfoto.

We nemen altijd contact met je op en misschien is ook jouw tuin straks te zien op KleineTuinen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder