De kleine Tuin van Jacqueline (40m²)

In Heerhugowaard vind je de kleine tuin van Jacqueline, vol met mooie en kleurrijke planten en volle borders. De tuin ligt op het zuid-oosten en de zon schijnt in de tuin van zonsopgang tot rond 17u. De tuin is ongeveer 5,5 meter breed en 7 meter diep. Niet alleen de planten hebben het naar de zin in deze tuin, maar ook vele dieren. Naast vele insecten, vlinders en bijen, wordt de tuin ook drukbezocht door vogels. De koolmezen eten zelfs uit de hand!

De tuin hoort bij een nieuwbouwwoning. De tuin was vol gestort met bouwpuin en er was een klein pad aangelegd bij oplevering. Hoewel Jacqueline eerst eigenlijk van plan was om er een schutting om heen te zetten en de tuin te betegelen (om te zorgen dat haar katten veilig de tuin in konden), werd het (gelukkig) toch een hele groene tuin!

Het besef dat zij met haar tuin kon bijdragen aan een groenere wereld, heeft ervoor gezorgd dat de schutting maar deels werd gerealiseerd (in combinatie met een Hedera haag). In plaats van alleen tegels, werd gekozen voor het verbeteren van de grond en de tuin werd gevuld met prachtige en gezonde planten van lokale kwekerijen die volledig gifvrij kweken. Zo kwam haar tuin steeds voller te staan met planten.

Inmiddels is de tuin heerlijk vol gegroeid met de meest prachtige planten en is haar tuin vol leven. Door de bloemen komen er veel bijen en vlinders. De bomen en heesters bieden voldoende schuilplaatsen (en voedsel) voor vogels. Ook komen er veel vogels af op alle insecten en rupsen in de tuin. Zelfs egels hebben hun weg naar de tuin gevonden!

Jacqueline over haar groene tuin: “Ik ben trots op het feit dat ik een heel gezonde tuin heb, die zichzelf in evenwicht houdt. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen daardoor nodig. Er zijn bijvoorbeeld wel luizen, maar er zijn dan ook weer meteen vogels of lieveheersbeestjes die ze opeten en zo weer verdwijnen.”

Welke planten zijn favoriet?

De Salvia Hot Pink is haar grote favoriet. Deze Salvia begint al in mei te bloeien en stopt pas wanneer het begint te vriezen. Schitterend om te zien, maar deze salie trekt ook ontzettend veel bijen aan. Een andere favoriet is Campanula trachelium (ruig klokje). Dit is een inheemse plant die nauwelijks meer voor komt, maar wel een waardplant is vlinders en ook bijzondere bijen trekt (zoals klokjesbijen). De bloem van de Aquilegia Blue Barlow is heel erg mooi om te zien. Ook Verbena bonariensis, Gaura lindheimeri, Agastache “Blue Fortune”, Astrantia major, Nepeta “Walkers Low” en Geranium “Rozanne” mogen niet ontbreken in haar tuin. Vooral omdat ze zoveel bijen en/of vlinders trekken. 

Dieren zijn ook van harte welkom in de tuin van Jacqueline. Veel vogels weten haar tuin goed te vinden (sommige eten zelfs uit haar hand!) en ook egels zijn regelmatig in de tuin. Ze heeft hiervoor zelfs een speciale opening gemaakt in haar schutting (een egel snelweg), zodat ze makkelijk in haar tuin kunnen komen. Het lukte haar zelfs om een (nacht)opname te maken van een complete egel familie in haar tuin!

Tuinvideo: Egel familie op bezoek

Wil je ook een groene tuin, vol met leven? Jacqueline geeft tips!

“Een aantal factoren vind ik belangrijk in een tuin. Dat is afvoer van regenwater, het brengen van verkoeling en een plek waar onze inheemse fauna ook wat aan heeft. Dit betekend veel inheemse planten, een gifvrije tuin. En gif/slechte stoffen zitten in zoveel producten. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmatige mest. Biologische compost is waar mijn planten zo goed op groeien en zorgt dat de bodem vol met wormen zit die ook weer bijdragen aan een gezonde bodem. “

  • Zoek op internet naar leuke groepen, blogs en instagram accounts: Er zijn er gelukkig heel veel die een groene, gezonde, diervriendelijke en gifvrije tuin hoog in het vaandel hebben staan.
  • Kijk of er in je omgeving kleine kwekerijen zitten die zonder bestrijdingsmiddelen kweken en zich richten op insecten/vlinders/bijen. Dit zijn altijd ontzettende enthousiaste mensen die graag willen helpen en meedenken en goede adviezen geven. Ook zijn planten daar veel sterker, mooier en goedkoper en zoveel beter voor het milieu.
  • Op de websites van de Vogelbescherming, Egelwerkgroep, Natuurmonumenten, etc. vind je veel informatie over wat je zelf kunt doen voor een diervriendelijke tuin. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder