De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

Midden in de oude binnenstad van Dordrecht, vind je de unieke stadstuin van Arie Pieter. De tuin lijkt al jaren oud, met de oude bestrating, muren en grotere bomen en struiken. Toch is de tuin van slechts 7 bij 3,5 meter nog maar vijf jaar jong! Er is veel groen gebruikt in de kleine tuin, waardoor deze een hele natuurlijke uitstraling krijgt. De grote exotische planten, zoals de Yucca, palmboom en boomvaren geven een tropische sfeer. Het is een tuin met verschillende doorkijkjes, fijne zitplekken en oog voor detail.

Groene oase in de stad

Van bovenaf bekeken zie je pas echt hoe groen deze stadstuin is. Al het groen geeft veel privacy, schaduw in hete zomers en is een toevluchtsoord voor vogels, insecten en zelfs kikkers! Echt een groene oase, midden in de stad.

De tuin is gelegen op het zuidwesten en heeft twee zitjes; een koffietafel met lekkere stoelen bij het huis en een kleine loungebank onder het rieten afdak achterin de tuin. In de ochtend zit je achter in de zon. De twee terrassen worden van elkaar gescheiden door het keien pad en de smalle vijver. Ook op het balkon kan je nog zitten; daar schijnt de zon tot laat in de avond. Voor extra privacy zijn er twee leibomen (rode beuken) aangeplant.

Door de vele bomen en ligging in de stad is er veel schaduw in de tuin. Dat is helemaal niet erg, want dit geeft juist het bijzondere karakter aan de tuin. De beplanting is hierop ook goed afgestemd. Zo zie je veel varens, bladplanten en andere schaduwliefhebbers. Op de tufsteen muurtjes groeien zelfs spontaan verschillende varens. 

Fantastische doorkijkjes

Ondanks de geringe afmetingen van de tuin, is deze niet in één keer te overzien. Heel bewust overigens, want hierdoor creëer je meer spanning en lijkt de tuin groter. Bijkomend voordeel is dat er fantastische doorkijkjes ontstaan!

11 Bomen op 25m²!

Op slechts 25m² staan maar liefst 11 (kleine) bomen! Hierdoor ontstaat een omsloten karakter, een hele groene uitstraling en veel sfeer. Het is bijna een (tropisch) stukje bos.

De ster van de show is de prachtige en opvallend grote Yucca rostrata. Om sneller een volwassen effect te bereiken, was deze bij aanplant al zo’n 1,70 meter hoog. “Jaren erbij kopen” noemt Arie Pieter dat. Dit is goed gelukt, want het is nu een echte blikvanger in de tuin!

Er zijn meer exoten geplant, waaronder een palmboom (Trachycarpus), duivelswandelstok (Aralia), boomvaren (Dicksonia), vingerplant (Fatsia), vijg (Ficus carica), ananasguave (Acca), zevenzonenboom (Heptacodium) en rijstpapierplant (Tetrapanax).

Toch zijn er ook minder exotische bomen en struiken aanwezig, zoals de zure leikers (Prunus cerasus), kornoelje (Cornus), laurierkers (Prunus laurocerasus), kardinaalshoed (Euonymus), rode leibeuken (Fagus) en een grote appelboom.

Meer ruimte door planten op stam

Doordat veel planten op stam zijn aangeplant, is er meer ruimte voor planten. Zo ontstaat er namelijk een extra plantlaag. Ideaal voor bijvoorbeeld vaste planten als varens en bodembedekkers. Onder andere de Fatsia, Tetrapanax, hortensia en sering zijn op stam geplant of zo gesnoeid.

Zwaluwen, vleermuizen en kikkers

Tussen het pad en het terras achterin de tuin, is een smalle vijver gerealiseerd. Ondanks het kleine formaat, trekt de vijver veel dieren. Vogels komen er badderen en er zitten zelfs kikkers in de vijver. Overdag zijn zwaluwen te zien en ’s avonds is het genieten van de overvliegende vleermuizen. 

Bijzondere planten

De stadstuin in Dordrecht staat vol met bijzondere en (te) weinig gebruikte planten. Hier enkele favorieten van Arie Pieter, waaronder elfenbloem (Epimedium) als bodembedekker en de maretak (Viscum album) in de appelboom.

Extra ruimte voor de tuin: Het balkon

Er is ook nog een balkon. Zelfs van deze beperkte ruimte (van 3 bij 1,30 meter), is optimaal gebruik gemaakt. Niet alleen staat het balkon vol met mooie planten in potten, maar er is natuurlijk ook het mooie uitzicht over de tuin.

Nog meer groen: Op het dak

Zelfs op het dak is er ruimte voor groen. Het dak van de houtopslag, wel te verstaan. Nu eens niet een kant en klare sedum mat, maar met beplanting die volledig aansluit op de rest van de tuin, voor net dat beetje extra sfeer en nog meer groen!

Zelf ook zo’n groene oase realiseren?

Ook jij kan je tuin omtoveren naar een groene oase! Dus haal die tegels er uit (dat kan ook gerust in meerdere fases) en begin met het vergroenen van jouw tuin.

Tips van Arie Pieter:

  • Maak van de tuin een afspiegeling van hoe jij de wereld inkijkt. Voor deze tuin was dat veelzijdig, kleurrijk en organisch.
  • Ga voor veel groen en heb oog voor details.
  • Een tuin moet je niet direct kunnen overzien. Dat maakt de tuin spannender en optisch groter.
  • Door je blikvangers in een grote maat te kopen, geniet je veel sneller van een tuin met een volwassen uitstraling.
  • Wees niet te netjes!
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.
  • Maak gebruik van bladaarde.
  • Probeer vooral dingen en geniet van je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder