Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

In Groningen (stad) ligt deze kleine driehoekige tuin, pal op het noorden. Alleen in de zomer is er een uurtje zonlicht in de vroege ochtend. Het is dan ook een hele uitdaging geweest om hiervoor een passend ontwerp te bedenken en planten te vinden die hier goed willen groeien. Toch is de eigenaar Tak erg blij met haar kleine achtertuin. Met haar jarenlange ervaring in tuinontwerp, heeft ze een saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin omgetoverd tot een mooie groene stadstuin.

Groene tuin als uitzicht

De tuin is vooral ontworpen als een verlengde van de woonkeuken, om vanaf de eettafel uit te kijken op het groen. Door de openslaande deuren van de woonkeuken, vormt het een mooi geheel. Omdat de voortuin meer wordt gebruikt om in te zitten, hoefde er geen groot terras gerealiseerd te worden in deze achtertuin, waardoor er meer ruimte was voor groen.

De tuin is ingericht met grote staptegels, enkele verhoogde borders, een robuuste pergola en een klein schuurtje voor de fietsen. Water mocht niet ontbreken in het tuinontwerp. Er is gekozen voor een opvallend waterelement centraal in de tuin: de watertafel van cortenstaal. Ook de verhoogde borders zijn voorzien van een rand van cortenstaal. De ruimte tussen de grijze staptegels is gevuld met terracotta bolletjes.

Groenblijvers

De beplanting bestaat voornamelijk uit verschillende groenblijvende planten, zoals varens, lage haagjes van Japanse hulst (Ilex crenata) en groenblijvende clematis (Clematis armandii) over de pergola. Witte hortensia’s zorgen voor bloemen in de tuin en vallen extra op tegen al het groen. In het voorjaar bloeit de clematis uitbundig met stervormige witte bloemen.

Als afscheiding tussen de buren is gekozen voor een kant en klaar haag van groenblijvende kardinaalsmuts (Euonymus), met twee leiperen voor meer privacy.

Uitdagend ontwerp

Tak heeft ook haar eigen tuin zelf ontworpen, al was dat (zelfs voor een ervaren tuinontwerper) nog wel een hele uitdaging, door de ongebruikelijke vorm, kleine afmeting en ligging in de schaduw. De aanleg is gedaan door een hovenier, evenals de constructie van de schuur en de pergola. Omdat het een nieuwbouwhuis is, is de tuin helemaal afgegraven en is nieuwe grond aangebracht, bovenop de aanwezige kleigrond. Dit zorgt ervoor dat planten beter willen aanslaan en nu goed groeien.

Doorloop schuur

Om niet door het huis te hoeven met de fiets, is ondanks de beperkte ruimte toch gekozen voor een fietsenschuurtje in de tuin. Bijzonder aan de schuur is dat je door de schuur kan lopen naar de parkeerplaats aan de achterkant. Zo hoefde er dus geen aparte poort gerealiseerd te worden. Het schuurtje is afgewerkt met een sedumdak.

Niet alles lukt

De combinatie van kleigrond en schaduw is niet makkelijk voor veel planten. Veel nieuwe aanplant slaat niet goed aan en verdwijnt na verloop van tijd helaas weer. Tak blijft dan ook experimenteren met planten. De varens gedijen juist erg goed en ook enkele siergrassen voor schaduw en de haagjes van Japanse hulst groeien mooi.

Tak is nog zoekende voor een goede oplossing tussen de grote tegels. In eerste instantie had ze er sedum tussen geplant, maar dat werkte niet. Nu liggen er bolletjes van terracotta, die mooi kleuren bij de tuin en tegels.

De cortenstalen watertafel is wel een groot succes en het is erg leuk om te zien dat dagelijks een merel echtpaar in bad gaat.

Geen groene vingers

Tak tuiniert al meer dan 35 jaar. Toch zegt ze zelf geen echte groene vingers te hebben. Haar kracht ligt vooral in het ontwerpen van tuinen, wat ze inmiddels ook alweer heel wat jaren doet. Van hele grote tuinen, tot piepkleine tuinen, zoals haar eigen tuintje. Tak vindt het belangrijk om harmonie te brengen in de omgeving en dat je je hoofd leeg kunt maken tijdens het tuinieren.

In een wat grotere tuin ziet ze graag grote groepen met dezelfde beplanting en is ze fan van klassieke Engelse borders. In haar ontwerpen werkt ze steeds vaker met meerdere kleuren in één border, maar wel altijd met strakke lijnen als basis.

Tak’s tips voor een hele kleine tuin

  • Durf keuzes te maken. Zo is hier bewust gekozen om geen tuintafel of terras te plaatsen, waardoor er geen ruimte verloren gaat en er meer ruimte is voor beplanting.
  • Blijf experimenteren in je tuin, om te kijken welke planten het goed doen op welke plek.
  • Creëer meer diepte in een kleine tuin, met hoogteverschillen. Zoals bijvoorbeeld met de verhoogde borders en het waterelement van cortenstaal. Maar zelfs een laag haagje, zoals de Ilex haag, werkt hiervoor perfect.
  • Een grote spiegel in je tuin wekt de illusie dat je tuin groter is en brengt meer licht in je tuin. Door de randen te laten begroeien, wordt de spiegel onderdeel van je tuin.
  • Kies voor veel groenblijvende planten, voor een mooie groene structuur in je tuin.

Hoe ziet jouw tuin er uit?

Ben jij ook trots op je kleine tuin? Reageer op dit bericht, of mail ons. Wellicht is jouw tuin straks te zien in onze rubriek “de kleine Tuin van…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

De mooiste tulpen (Tulipa)

10 Schitterende tulpen voor je tuin

Tulpen zijn er in alle kleuren, maten, vormen en soorten en zijn geschikt voor elke tuin! Ook zijn ze perfect voor in een pot. Maar wat zijn nu de mooiste tulpen? Wij zetten onze 10 favorieten voor je op een rij.

Lees verder

Nu 15% korting op bloembollen!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Tulip Store en krijg korting op je bloembollen!

Lees verder
Mooiste Allium soorten (sierui)

7 Onweerstaanbare Alliums voor jouw tuin

Sieruien (Allium) hebben een unieke uitstraling. De opvallende bolvormige bloemschermen van sieruien kleuren paars, lila, roze, rood of wit. Alliums zijn een aanwinst voor elke tuin; of je nu een strakke moderne tuin hebt, of een weelderige bloementuin.

Lees verder